ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 Κομμουνιστών στην Καισαριανή


Η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας, στη μνήμη των 200 εκτελεσθέντων αγωνιστών του λαϊκού, εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος διοργανώνει εκδήλωση στο Μνημείο της εκτέλεσης με προσυγκέντρωση στις 11:00 στην Πλατεία Καισαριανής και πορεία προς το Σκοπευτήριο. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα με τους Νατάσα Ρασούλη (τραγούδι), Θοδώρα Καρασαρλίδου (τραγούδι), Μιχάλη Καζάνα (μπουζούκι), Γιώργο Δημακίδη (κιθάρα).

Το χρονικό της εκτέλεσης
Την παραμονή της Πρωτομαγιάς 1944, ο Στρατιωτικός Διοικητής Ελλάδος έδωσε τη διαταγή για την εκτέλεση 200 κομμουνιστών, σε αντίποινα για την εξόντωση του γερμανού υποστράτηγου Φραντζ Κρεχ και της συνοδείας του λίγες ημέρες πριν από τον ΕΛΑΣ. Η επιλογή της ημέρας δεν ήταν καθόλου τυχαία. Αποτελούσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα εκδίκησης σε μια ημέρα που ήταν, και είναι μέχρι σήμερα, βαμμένη κόκκινη. Μια ημέρα - σύμβολο για το παγκόσμιο προλεταριάτο.
Το σκοπευτήριο της Καισαριανής μεταβλήθηκε από εκείνη την Πρωτομαγιά του ’44 σε μνημείο θυσίας και αγώνα ενάντια στον ναζισμό και στους ντόπιους καταπιεστές. Το θάρρος με το οποίο οι «200» αντιμετώπισαν το θάνατο θα αποτελεί για πάντα πολύτιμο εργαλείο για τους αγώνες της εργατικής τάξης. Μάλιστα, η εκτέλεση στην Καισαριανή είναι η δεύτερη στη σειρά μαζική εκτέλεση, ως αντίποινα. Η πρώτη συνέβη λίγους μήνες πριν, στις 6 Ιουνίου 1943 στο Κούρνοβο/Νεζερό της Λάρισας με την εκτέλεση 106 αγωνιστών, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν 4 τροτσκιστές (μεταξύ των οποίων και ο θεμελιωτής του επαναστατικού μαρξισμού στη χώρα μας Π. Πουλιόπουλος) και ένας αρχειομαρξιστής.
Ανάμεσα στους «200» εκτελεσθέντες αγωνιστές ήταν 7 τροτσκιστές και 5 αρχειομαρξιστές, που έπεσαν όπως και οι σύντροφοί τους στο Κούρνοβο πριν από 1 περίπου χρόνο, τραγουδώντας τον ύμνο της Διεθνούς και φωνάζοντας για την 4η Διεθνή και τη νίκη της σοσιαλιστικής επανάστασης!