ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Kρατιέται ο Άδωνις;


Ρωγμές στις εκλογικές βεβαιότητες

Το αποτέλεσμα των εκλογών, με όλες τις φορτίσεις που προκάλεσε σε νικητές και ηττημένους, λειτουργεί ως «παράσταση νίκης» για την 25η Ιουνίου. Η βασική βεβαιότητα που παράγει είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα αμφισβητήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη, ενδεχομένως και με ισχυρότερο ποσοστό.

Ακόμη δύο βεβαιότητες που προκαλεί η διαφορά των 20 μονάδων, είναι ότι ο μεν ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει σε εσωστρέφεια, η οποία μπορεί να ματαιώσει τον σχεδιασμό του να κρατήσει ρόλο ως κυρίαρχη δύναμη αντιπολίτευσης, το δε ΠΑΣΟΚ, με την ορμή τού 11,5%, μπορεί να διεκδικήσει τον ίδιο ρόλο σε μετωπική σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανάλογες βεβαιότητες διατυπώνονται για τα υπόλοιπα κόμματα που πέρασαν ή φιλοδοξούν να περάσουν το κατώφλι της Βουλής.

Ωστόσο, αν κάτι μας διδάσκει το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, είναι πως στη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος δεν υπάρχουν αδιατάρακτες βεβαιότητες. Δεν εννοούμε, βέβαια, πως μπορεί να ανατραπεί η κυριαρχία της Ν.Δ., αλλά ότι μπορούν να προκύψουν κρίσιμες διαφοροποιήσεις.

Στην πραγματικότητα, αυτό που έχει προκαλέσει το εκλογικό σοκ είναι μια εκτεταμένη «ρευστοποίηση» των εσωτερικών συσχετισμών και των εκλογικών στρατηγικών των κομμάτων.

Αίφνης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να εδραιώσει προφίλ ήρεμης δύναμης και να επιβάλει στο επιτελείο του «καθησυχαστική πολιτική», ώστε να αποτρέψει μια τρομοκράτηση των ψηφοφόρων με υπερβολικές δόσεις αλαζονείας.

Αλλά, κρατιέται ο Άδωνις; Με μια επίδειξη πολιτικής απληστίας διακηρύσσει τον στόχο των 180 εδρών, ώστε να έρθει η Ν.Δ. της 26ης Ιουνίου ως οδοστρωτήρας να αλλάξει τα φώτα στο Σύνταγμα.

Κι έτσι επέρχεται η πρώτη ρωγμή στις γαλάζιες βεβαιότητες, με τον Νίκο Δένδια να επαναφέρει στην τάξη της μετριοπάθειας τον παρείσακτο της γαλάζιας παράταξης και πρώην ΛΑΟΣ. κ. Γεωργιάδη. Φυσικά, η παρέμβαση είναι και μια υπενθύμιση του ρόλου του υπουργού Εξωτερικών ως δεύτερου πόλου ισχύος στη Ν.Δ., αλλά και μια προειδοποίηση ότι αλαζονικές υπερβολές μπορούν να κοστίσουν στη Ν.Δ. «κούρεμα» του εκλογικού θριάμβου της.

Ανάλογες ρωγμές είναι αναπόφευκτες -αν δεν έχουν ήδη προκληθεί- στις απαισιόδοξες ή υπεραισιόδοξες βεβαιότητες άλλων πρωταγωνιστών της επόμενης αναμέτρησης. Η ηττοπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αντιστραφεί σε «ένστικτο επιβίωσης». Η φιλοδοξία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρεθεί ανάμεσα σε Συμπληγάδες. Και οι στόχοι των εντός ή εκτός Βουλής άλλων κομμάτων μπορεί να βυθιστούν σε καυτή Κυριακή, που θα στείλει μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων στις παραλίες αντί της κάλπης.

EΦΣΥΝ / Αποψη