ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Σίγησε η θρυλική φωνή της Τίνα Τέρνερ


Έφυγε σήμερα απ' τη ζωή, σε ηλικία 83 ετών, η Τίνα Τέρνερ, μια απ' τις μεγαλύτερες φωνές της αμερικανικής μουσικής σκηνής, με τραγούδια που γνώρισαν επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Πολλοί την είχαν χαρακτηρίσει «βασίλισσα της ροκ εν ρολ».
Πέθανε μετά από μακρά ασθένεια στο σπίτι της στο Küsnacht κοντά στη Ζυρίχη της Ελβετίας, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, ενώ η κηδεία της θα είναι ιδιωτική για στενούς φίλους και συγγενείς.
Η Τίνα Τέρνερ γεννήθηκε ως Άννα Μέι Μπούλοκ στις 26 Νοεμβρίου 1939 στο Νάτμπους του Τενεσί των ΗΠΑ.
Απέκτησε φήμη στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ως τραγουδίστρια του συγκροτήματος Ike & Turner Revue, αλλά αργότερα έγινε γνωστή ως σόλο καλλιτέχνης.
Η Τέρνερ ενίσχυσε την παρουσία των μαύρων γυναικών στο rock'n'roll, ορίζοντας εκείνη την εποχή της μουσικής στο βαθμό που ο Mick Jagger παραδέχτηκε ότι εμπνεύστηκε από τις έντονες, ενεργητικές ζωντανές εμφανίσεις της για τη σκηνή του. Μετά από δύο δεκαετίες συνεργασίας με τον κακοποιητικό σύζυγό της, Ike Turner, ακολούθησε σόλο καριέρα και έγινε ένα από τα καθοριστικά pop icon της δεκαετίας του 1980 με το άλμπουμ Private Dancer. Η ζωή της καταγράφηκε σε τρία απομνημονεύματα, μια βιογραφική ταινία, ένα μιούζικαλ και το 2021, το γνωστό ντοκιμαντέρ Tina.
Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της περιλαμβάνουν τα "What's Love Got To Do With It", "Private Dancer" και "The Best".
Πούλησε περισσότερα από 180 εκατομμύρια άλμπουμ και κέρδισε 12 βραβεία Grammy.
Γέμισε στάδια σε περιοδείες σε όλο τον κόσμο για πάνω από τρεις δεκαετίες ως μία από τις πιο σκληρά εργαζόμενες γυναίκες στη σόου μπίζνες.
Τα τελευταία χρόνια υπέφερε από προβλήματα υγείας, διαγνώστηκε με καρκίνο του εντέρου το 2016 και έκανε μεταμόσχευση νεφρού το 2017.
Πριν από λίγο καιρό αστειεύτηκε ότι είναι τόσο διάσημη για τα πόδια της όσο και για τη φωνή της. Σύμφωνα με πληροφορίες κάποτε ασφάλισε τα πόδια της για 2 εκατομμύρια λίρες.
Η Τέρνερ αποσύρθηκε από τις εμφανίσεις το 2009 μετά από μια επετειακή περιοδεία, κατά την οποία έδωσε 37 sold-out συναυλίες σε όλη τη Βόρεια Αμερική, αποκομίζοντας σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια. Στη συνέχεια, η περιοδεία συνεχίστηκε στην Ευρώπη, όπου έδωσε άλλα 47 live, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές.