ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 21 Μαΐου 2023

Θα γίνει… του exit poll το απόγευμα της Κυριακής


«Κυριακή κοντή γιορτή» για τα κανάλια. Θα είναι η καλύτερή τους. Ειδικά για τους τομείς ειδήσεων – ενημέρωσης. Θα βρίσκονται στην κορύφωσή τους για την κάλυψη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο της εκλογικής διαδικασίας. Και βεβαίως τη μετάδοση όσο πιο σύντομα, έπειτα από το «κλείσιμο» της κάλπης, του αποτελέσματος για την πρόθεση ψήφου. Διότι εκλογές άνευ exit poll είναι σαν ομελέτα χωρίς αυγά.
Με εξαίρεση την ΕΡΤ2, δεν πρέπει να υπάρχει κανάλι την Κυριακή που να μην έχει διαμορφώσει το πρόγραμμά του για την εκλογική αναμέτρηση και να μην έχει στρατηγικό σχεδιασμό για την ημέρα.
Τηλεοπτικά συνεργεία θα έχουν πιάσει πόστα στα επιτελεία των κομμάτων, άλλα θα έχουν στήσει «καρτέρι» έξω από τα εκλογικά κέντρα των πολιτικών αρχηγών. Στα κεντρικά των καναλιών, σκηνικά εκλογικού προσανατολισμού έχουν στηθεί στα πλατό και θα αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, από σκηνικά εικονικής πραγματικότητας, ψηφιακά γραφικά, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και ολογράμματα χαρακτήρων προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, όπως για παράδειγμα ο ψηφιακός δημοσιογράφος Ερμής της κρατικής ΕΡΤ.


Κάποια κανάλια θα ριχτούν στη «μάχη» της ενημέρωσης και της τηλεθέασης – να τα λέμε κι αυτά – από τα αξημέρωτα και θα το πάνε σερί. Κάποια θα έχουν ενημέρωση από νωρίς, το μεσημέρι για κάνα τετράωρο θα έχουν κανονικό πρόγραμμα και πάντως σχεδόν όλοι εν χορώ από τις 5.30 μ.μ. κι έπειτα θα βρίσκονται στις «επάλξεις» της ενημέρωσης.

ΕΡΤ
Σε ρυθμούς εκλογών η ΕΡΤ με τα ERTNews, ΕΡΤ1 και ΕΡΤ3 – η οποία θα έχει και διερμηνεία στη νοηματική από τις 5.00 π.μ. με τους Δημήτρη Απόκη – Κωνσταντίνα Κλοκκοτάρα και όλους τους δημοσιογράφους παρουσιαστές της ΕΡΤ. Από κοντά και το Πρώτο Πρόγραμμα.
Στο «φιλέτο» της τηλεοπτικής κάλυψης, για την κρατική τηλεόραση, θα είναι ο Γιώργος Κουβαράς. Μαζί του ο Απόστολος Μαγγηριάδης. Στο ειδικά διαμορφωμένο για τις εκλογές πλατό θα φιλοξενηθούν πολιτικοί, αναλυτές, ειδικοί της πολιτικής επικοινωνίας, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι. Από την περιφέρεια θα μεταφέρουν το κλίμα και την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας οι ανταποκριτές και οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ. Συνδέσεις θα πραγματοποιηθούν με τους ανταποκριτές στο εξωτερικό.

Alpha
Στον Alpha η σκυταλοδρομία ενημέρωσης θα αρχίσει στις 9.30 π.μ. με το Νίκο Μάνεση και θα συνεχίσει στην εκπομπή «Καλύτερα δεν γίνεται» με τη Ναταλία Γερμανού και τη Λώρα Ιωάννου έως τις 6.00 μ.μ.
Ο Αντώνης Σρόιτερ θα πάρει σκυτάλη για την εκλογική βραδιά. Το exit poll θα ανακοινώσει ο Κώστας Παναγόπουλος της Alco. από νωρίς στο στούντιο ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Νίκος Μάνεσης για τις πρώτες αναλύσεις και τις καίριες ερωτήσεις στους καλεσμένους της μεγάλης βραδιάς. Θα φιλοξενηθούν δημοφιλή πρόσωπα από όλους τους χώρους του κοινωνικού βίου.
Τη Δευτέρα από τις 5.45 π.μ. Λώρα Ιωάννου, Μαρία Νικόλτσιου και Χρύσανθος Κοσελόγλου με τη συνδρομή του Κώστα Παναγόπουλου θα αναλύσουν τα σημαντικότερα συμπεράσματα που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Mega
Από τις 5.00 π.μ. μέχρι αργά το βράδυ σύσσωμο το δημοσιογραφικό και τεχνικό δυναμικό του Mega θα μεταδίδει αδιάλειπτα όλη την εκλογική διαδικασία, από το άνοιγμα της κάλπης μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την εκτίμηση της επόμενης ημέρας.
Στις 5.00 μ.μ. οι Ράνια Τζίμα, Γιάννης Πρετεντέρης, Νίκος Ευαγγελάτος, Κατερίνα Παναγοπούλου, Νίκη Λυμπεράκη θα πάρουν θέση στο εντυπωσιακό, σύγχρονο στούντιο, που διαμορφώθηκε ειδικά για την ημέρα, και θα σκιαγραφήσουν το αποτύπωμα της εκλογικής αναμέτρησης. Στις 7.00 μ.μ. o Στράτος Φαναράς της Metron Analysis θα παρουσιάσει το exit poll μέσα από πρωτοποριακά γραφικά και τρισδιάστατες αναλύσεις του Mega.

ΑΝΤ1
Η Κυριακή στον ΑΝΤ1 θα έχει και λίγο από καθημερινή. Το «Στούντιο με θέα» και τη Φαίη Μαυραγάνη θα ανοίξει την κάλυψη της εκλογικής διαδικασίας με τον παλμό από όλη την Ελλάδα και στις 10.00 π.μ. θα πουν «Καλημέρα Ελλάδα» οι Γιώργος Παπαδάκης – Μαρία Αναστασοπούλου έως τη 1.00 μ.μ.
Στις 6.00 μ.μ. θα αναλάβει ο Νίκος Χατζηνικολάου, ο οποίος θα έχει μαζί του τον Θωμά Γεράκη της Marc για το exit poll. Στο πλατό επίσης οι Κάτια Μακρή και ο Αντώνης Δελλατόλας, για αναλύσεις και σχόλια, ενώ θα εναλλάσσονται δημοσιογράφοι του ομίλου και εφημερίδων, πολιτικοί, ειδικοί αναλυτές, καλλιτέχνες, προβεβλημένες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, ενώ σε ετοιμότητα θα βρίσκονται οι ανταποκριτές του καναλιού στο εξωτερικό.

ΣΚΑΪ
Ο ενημερωτικός μαραθώνιος στον ΣΚΑΪ αρχίζει από τις 5.00 π.μ. με τον Γιώργο Αυτιά και την εκπομπή «Καλημέρα», στις 9.00 π.μ. τη σκυτάλη παίρνουν ο Δημήτρης Οικονόμου και ο Άκης Παυλόπουλος με την εκπομπή «Σήμερα» και στις 12.00 μ. οι «Αταίριαστοι» Γιάννης Ντσούνος και Χρήστος Κούτρας. Πού ψήφισαν οι πολιτικοί αρχηγοί, πως εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, ανταποκρίσεις από τα εκλογικά τμήματα από όλη την Ελλάδα, ζωντανές συνδέσεις με τα επιτελεία των κομμάτων καταγράφονται και αναλύονται από την ενημερωτική ομάδα του ΣΚΑΪ.
Στις 6.00 μ.μ. ξεκινά η εκλογική βραδιά με τη Σία Κοσιώνη, τον Αλέξη Παπαχελά, τον Παύλο Τσίμα και όλη την ομάδα σχολιαστών και δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ. Ακριβώς στις 7.00 παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου από τον Γιώργο Αράπογλου και την Pulse RC μαζί με τα πρώτα σχόλια από τους καλεσμένους στο στούντιο.

Star
Στο Star 9.00 π.μ. με 1.00 μ.μ. θα είναι οι Σπύρος Λάμπρου – Ράνια Τραγόμαλλου για την εξέλιξη της ψηφοφορίας σε όλη τη χώρα. Και εδώ θα υπάρχει διευρυμένο δελτίο ειδήσεων (3.00 – 4.00 μ.μ.).
Από τις 6.00 μ.μ. η Μάρα Ζαχαρέα θα συντονίζει τη μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Μαζί της, στον σχολιασμό και την παρουσίαση ο Γιώργος Ευγενίδης, με καλεσμένους κορυφαίους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ αλλά και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων. Με το κλείσιμο της κάλπης (7.00 μ.μ.) ο Αντώνης Παπαργύρης της GPO θα δώσει το πανελλαδικό exit poll.

Open
Ευλαμπία Ρέβη και Γιώργος Σιαδήμας θα είναι από τις 5.00 π.μ. στην αφετηρία του ενημερωτικού μαραθώνιου για το Open. Θα δώσουν σκυτάλη στη Λίνα Δρούγκα έως τη 1.00 μ.μ., οπότε θα υπάρχει διευρυμένο δελτίο ειδήσεων.
Στις 6.00 μ.μ. απέναντι από την κάμερα θα έχει λάβει θέση ο Νίκος Στραβελάκης, ο οποίος θα έχει μαζί του τους Παναγιώτη Στάθη και Δημήτρη Καμπουράκη. Για το Open το exit poll θα ανακοινώσει ο Δημήτρης Μαύρος τηςMRB.
Στην κάλυψη της γιορτής της δημοκρατίας θα έχουν επίσης ειδικά προγράμματα και τα περιφερειακά κανάλια Action 24, Attica TV, Kontra και το ιντερνετικό One Channel (μέσα από τις συνδρομητικές πλατφόρμες). Εναλλακτικά, για όσους αδιαφορούν για το εκλογικό σόου, υπάρχουν οι πλατφόρμες Netflix, Disney+, Cosmote TV, Vodafone TV, Nova, ΑΝΤ1+ κ.ά. - από topontiki.gr