ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Κάπου ανοίξαν σαμπάνιες. Πολλές σαμπάνιες…


Τέλος οι εκλογές, βγήκαν τα αποτελέσματα, τα μάθαμε τα νούμερα και τις αποφάσεις του ελληνικού λαού. Και για να μην καθυστερούμε, να δούμε εδώ τους κερδισμένους και τους χαμένους της μάχης που δόθηκε χτες σε όλα τα μέτωπα. Ορίστε λοιπόν:

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

* Κυριάκος Μητσοτάκης
Τι να λέμε τώρα παιδιά, είτε μας αρέσει είτε δεν μας αρέσει αυτό που ήθελε το κατάφερε εκατό τοις εκατό. Καθαρή εντολή και άντε γεια σας, φροντίστε, παρακαλώ, να μη σας πνίξει η σκόνη μου. Με απόλυτη αποφασιστικότητα μάντρωσε όλους τους δεξιούς και τις δεξιές, τον βοήθησε και η αποχή σε μεγάλο βαθμό και πλέον ξεκινάει κρουαζιέρα σε ήρεμα νερά. Θεού θέλοντος και Ερντογάν επιτρέποντος, βεβαίως…

* Σταν Γκρίνμπεργκ και Ενημέρωση 107
Συγχαρητήρια στον Αμερικανό σύμβουλο (δωρεάν!) και στους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. Ο πρώτος κατάφερε να πουλήσει για μεταξωτές κορδέλες όλα τα φύκια του κόσμου και οι δεύτεροι μια χαρά τα είπανε για την Ενημέρωση 107. Και κάπως έτσι καταλήξαμε να δικαιωθεί ο Στάινμπεκ, μιας και οι Έλληνες και οι Ελληνίδες μεταμορφώθηκαν σε Αμερικανάκια. Είχε πει ο σοφός συγγραφέας:
«Ο σοσιαλισμός δεν ρίζωσε στην Αμερική, επειδή οι φτωχοί βλέπουν τους εαυτούς τους όχι σαν καταπιεσμένους προλετάριους, αλλά σαν προσωρινά ατυχήσαντες εκατομμυριούχους».

* ΠΑΣΟΚ
Δεν το περιμέναμε ότι θα τουμπάρει η Κρήτη και θα του δώσει τέτοια νούμερα. Αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μια χαρά τα πήγε και πήρε επάνω του μετά από πολύ καιρό, αποδεικνύοντας ότι μπορείς να βγάλεις τον Έλληνα από το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι το ΠΑΣΟΚ απ’ τον Έλληνα!

* ΚΚΕ
Αυτοί είστε; Εξ όσων φαίνεται μια χαρά πούλησε ως φυσιογνωμία με τη θυμοσοφία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας και μια χαρά εξέφρασε την αγανάκτηση του κόσμου (κάποιου κόσμου τέλος πάντων) η γραμμή «ούτε πόντο πίσω» του ΚΚΕ.

* Εσωκομματική αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ
Κάπου ανοίξαν σαμπάνιες. Πολλές σαμπάνιες…

ΧΑΜΕΝΟΙ

* Αλέξης Τσίπρας
Κι εδώ είτε μας αρέσει είτε όχι, οφείλει κανείς να σημειώσει ότι ως προσωπικότητα δεν κατάφερε αυτή τη φορά να συσπειρώσει τις μάζες. Ίσως δεν ωφέλησε η τακτική των χαμηλών τόνων και της κεντρώας στροφής, ίσως δεν έπρεπε να πάει σε τόσα πρωινάδικα, ίσως τον μάτιασε ο Κατρούγκαλος, όπως και να έχει το πράγμα δεν βγήκε το χαρτί. Βραχυπρόθεσμα προβλέπω μεγάλες φουρτούνες, μεσομακροπρόθεσμα, που λένε και οι αριστεροί, νομίζω ότι κάποιοι, κάπως, κάποτε θα τον ξαναθυμηθούν και θα επιστρέψει…

* Γιάνης Βαρουφάκης
Έχω την εντύπωση ότι το παράκανε πλέον με τον ναρκισσισμό και την προσωπολατρία και γι’ αυτό ο κόσμος του γύρισε την πλάτη. Ιδίως το κόλπο με τη «Δήμητρα», αντί να αναδειχθεί σε καλό χαρτί, του έκοψε κυριολεκτικά τα πόδια. Κρίμα, γιατί δεν του έλειπαν οι καλές ιδέες σε όλα τα επίπεδα.

* Ελληνική Λύση
Τον είχαμε για ψηλά, χαμηλά μας προέκυψε. Αυτό το μυστήριο μόρφωμα η «Νίκη», που είδε το φως της ημέρας την τελευταία στιγμή αλλά είχε ισχυρή υποστήριξη (βλέπε πολυσέλιδα φυλλάδια, ένθετα σε κυριακάτικα φύλλα), κατάφερε να του κλέψει πολύ κόσμο και να του κόψει τη φούρια.

* Δημοκρατία
Όπως όλα δείχνουν, οι ψηφοφόροι προτίμησαν τις ταβέρνες και τα καφέ (δεν ήταν καιρός για μπάνιο χτες!), αντί για τις κάλπες. Με γεια τους και χαρά τους, αλλά να μην διαμαρτύρονται ύστερα όταν τους σκάσουν τίποτις κεραυνοί στην κεφάλα. Όλα εδώ πληρώνονται, ως γνωστόν, και η αποχή από τις εκλογές πληρώνεται πολλαπλώς…

Xρήστος Ξανθάκης
Voices / Newpost (22.5.2023)