ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Αυτιά βουλωμένα, μάτια καλυμμένα


Τη μεγάλη διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ δεν την περίμενε κανείς. Ούτε οι εταιρείες δημοσκοπήσεων, οι οποίες διαψεύστηκαν και ως προς το ποσοστό της Δεξιάς και ως προς το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και ως προς την απόσταση ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα και ως προς την εκλογική δύναμη του ΜέΡΑ 25. Οι εκ των υστέρων δικαιολογίες που διακινούν οι εκπρόσωποί τους δεν πείθουν. Αντιθέτως τις εκθέτουν. Μακάρι να κάνουν κι αυτές την αυτοκριτική τους.
Δεν περίμεναν τέτοια διαφορά ούτε στη Νέα Δημοκρατία ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε κανένα κομματικό επιτελείο. Η φράση «πέσαμε από τα σύννεφα», που άλλες φορές σχολιάζεται χιουμοριστικά λόγω της κατάχρησης που γίνεται, σήμερα αποδίδει πλήρως την πραγματικότητα. Οι δημοσκόποι όμως κάνουν αναλύσεις, προβλέψεις, εκτιμήσεις και αναγωγές από τα γραφεία τους με βάση τις τηλεφωνικές μετρήσεις, η αξιοπιστία των οποίων είναι προβληματική, όπως ευάλωτη στο λάθος είναι και η απόπειρα αποκρυπτογράφησης των διαθέσεων όσων εμφανίζονται αναποφάσιστοι μέχρι την τελευταία στιγμή. Και σ’ αυτές τις εκλογές οι αναποφάσιστοι ήταν πολλοί.

Τα κόμματα όμως, κυρίως εκείνα που έχουν οργανώσεις σε όλη την επικράτεια, που δηλώνουν ότι τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη τους είναι ενεργά, συμμετέχουν στις εσωκομματικές διαδικασίες και έχουν προσβάσεις στους αρμούς των τοπικών κοινωνιών, γιατί δεν έπιασαν το κλίμα; Μήπως έλεγαν ψέματα αν και ήξεραν; Μήπως τα μέλη τους είναι μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας;

Μήπως τα νούμερα που δίνουν για τον κομματικό πληθυσμό είναι μόνο στα χαρτιά; Μήπως όμως οι οργανώσεις βάσης είχαν εντοπίσει εγκαίρως το πρόβλημα, ενημέρωσαν την ηγεσία, η οποία αδιαφόρησε γιατί είχε τις δικές της εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα; Αναφέρομαι στον ΣΥΡΙΖΑ. Λέει ότι έχει πάνω από 150.000 μέλη. Λέει ότι είναι ενεργά. Λέει ότι οι οργανώσεις του λειτουργούν και ότι είναι απλωμένες σ’ όλη τη χώρα, ακόμη και στις κωμοπόλεις. Ωστόσο εξεπλάγησαν δυσάρεστα από την πανωλεθρία.

Είναι λογικό; Δεν υπήρχαν μηνύματα; Υπήρχαν αλλά ουδείς τα έπιασε; Προφανώς οι πολίτες, αποφασισμένοι και αναποφάσιστοι, κυρίως εκείνοι που τον είχαν ψηφίσει το 2019, με κάποιο τρόπο θα είχαν εκδηλώσει τη δυσφορία τους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλοι ευθέως, άλλοι εμμέσως. Αλλοι φωναχτά, άλλοι βουβά. Προφανώς δεν υπήρχαν αυτιά για να ακούσουν και μάτια για να δουν. Εκτός αν τα αυτιά ήταν βουλωμένα και τα μάτια καλυμμένα για να μην υπονομεύσει η πραγματικότητα τις επιθυμίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε παντού, αλλά ηττήθηκε κατά κράτος ακόμη και στις περιοχές που ήταν πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2019 και μάλιστα με διαφορά από τη Δεξιά, όπως είναι η Κρήτη, η Αχαΐα, η Β’ Πειραιά.

Τόσο μεγάλη ανατροπή δεν είναι δυνατόν να μην την είχαν ψυλλιαστεί οι τοπικοί αξιωματούχοι του κόμματος. Ρώτησα τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Τσίπρα στην εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη και του Παναγιώτη Στάθη στο OPEN χθες το πρωί: «Καλά, οι οργανώσεις σας δεν είχαν πάρει χαμπάρι τι γινόταν στις περιοχές τους;».

Μου απάντησε ότι η κατάρρευση σημειώθηκε τις τελευταίες μέρες. Την ίδια στιγμή στο mail μου έφτανε μήνυμα από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλη πόλη της περιφέρειας. Πάνω-κάτω μού έγραφε: «Βλέπαμε από καιρό σημάδια ότι κάτι κακό ερχόταν, το λέγαμε στους συντρόφους μας στην Αθήνα και αυτοί μας κοιτούσαν με μισό μάτι». Ποιον να πιστέψω; Το κεντρικό στέλεχος ή το τοπικό στέλεχος; Κλίνω προς το δεύτερο.

Τάσος Παππάς
Eφημερίδα των Συντακτών (24.5.2023)