ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Τσίπρας: Πάμε να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειώσει


Οι τρεις βασικές αιτίες της ήττας και οι τέσσερις απαραίτητες διορθώσεις • Σφοδρή επίθεση σε ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ • Σήμανε συναγερμό για διεκδίκηση κάθε ψήφου και κάθε πιθανότητα νίκης


Ηχηρά μηνύματα και σύνθημα να μπει τέλος στο πένθος και να χτυπήσει συναγερμός για μάχη από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα κι εν μέσω κλίματος συσπείρωσης στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποποιήθηκε των ευθυνών του, το υπογράμμισε αρκετές φορές στην ομιλία του, όμως άσκησε σκληρή κριτική στην εικόνα που έδειξε τον τελευταίο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτόξευσε βέλη κατά ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και, φυσικά, ανέδειξε την ανάγκη να μην εξελιχθεί σε παντοδύναμη και ηγεμονική η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Λήξη στο πένθος, συναγερμός για μάχη

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ένα οδυνηρό σοκ για το κόμμα, για να σημειώσει ότι δεν κρύβεται, αναλαμβάνει τις ευθύνες του και έδωσε τη μάχη.
Συμπλήρωσε, όμως, ότι «έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή. Για να δώσουμε με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα τη μάχη που έχουμε μπροστά μας».
Κάλεσε να στελέχη να αφήσουν πίσω την εσωστρέφεια και το εκλογικό πένθος, για να τονίσει με νόημα ότι «δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμη και τώρα, σήμερα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι σύντροφοι δεν αποφεύγουν. Και που το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτε από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας».

Οι τρεις αιτίες της ήττας και το σύνθημα για διορθώσεις

Ζήτησε να αλλάξει η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ εν κινήσει και «να γίνουμε πιο συλλογικοί, πιο συντροφικοί, πιο αλληλέγγυοι, πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την κυβερνητικά εξουσία».
Ανέδειξε τρία βασικά στοιχεία ως αιτίες της ήττας λέγοντας χαρακτηριστικά:
  •  Η πρώτη αιτία, κατά την άποψή μου είναι ότι η ΝΔ κατάφερε να επιβάλει την ατζέντα της. Την ατζέντα του φόβου. Και να υποστηρίξει έτσι στο δίπολο σταθερότητα – αλλαγή, ως πλειοψηφική τη τάση του δικού της αφηγήματος. Να μην αλλάξουμε γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Και αυτό το κατάφερε αξιοποιώντας διαρκώς και δικά μας λάθη. Πολλά εκ των οποίων αδιανόητα και καθοριστικά.
  • Η δεύτερη αιτία ήταν η αναγκαστική επιλογή υπεράσπισης μιας στρατηγικής που εξαιτίας της άρνησης των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, αντικειμενικά δεν μπορούσε να περπατήσει. Της στρατηγικής της απλής αναλογικής και της κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε μια στρατηγική ήττα της Απλής Αναλογικής και ταυτόχρονα ήττα της στρατηγικής μας για την Απλή Αναλογική. Η διαρκής άρνηση των προοδευτικών δυνάμεων έδινε την εικόνα μιας μη ρεαλιστικής και άρα αναξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης.
  • Και η τρίτη και καθόλου έσχατη αιτία είναι η εικόνα μας. Η εικόνα μας ως κόμματός, ως συλλογικού υποκείμενου, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ιδίως όμως τις κρίσιμες ημέρες πριν τη κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή, ευθύνη, συγκρότηση. Οι άστοχες δημόσιες τοποθετήσεις, ακόμα και τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές, οι παλινωδίες, το έλλειμα υπευθυνότητας, ακόμα και αντίληψης πόσο καχύποπτο ήταν το εκλογικό σώμα απέναντί μας, πόσο ρευστό και ευμετάβλητο, μας κόστισαν πανάκριβα.
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ φέρουν βαρύτατες ευθύνες για την επικράτηση της Ν.Δ.

Άφησε, ωστόσο, ξεκάθαρες αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι «για την επικράτηση της Ν.Δ. στις εκλογές δεν έχουμε ευθύνες μόνο εμείς. Απλά είμαστε οι μόνοι που έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Βαρύτατες ευθύνες έχουν και εκείνοι που της έδωσαν διάδρομο με μια πολιτική διχαστική και μονομέτωπη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμένουν σ’ αυτή» για να προσθέσει ότι «θα απαντάμε πολιτικά στις επιθέσεις, δεν θα έχουμε στόχο όμως εμείς το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος σήμερα απέναντι σε μια Δεξιά που δείχνει να έρχεται απειλητικά για το δημόσιο συμφέρον, είναι ένας ανόητος ανταγωνισμός μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης».

«Αυτό όμως δε σημαίνει, ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις μονομέτωπες επιθέσεις. Ούτε ότι με κριτήριο τη στάση καθενός απέναντι στη Δεξιά, θα υποστείλουμε την κριτική μας. Αυτό που χρειάζεται και αυτό που απαιτείται, είναι η ευρύτατη δυνατή συσπείρωση των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών για να αποτρέψουμε αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης στις επόμενες κάλπες» συμπλήρωσε.

Οφείλουμε να αλλάξουμε ριζικά, άμεσα

Ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε ότι «δεν καταφέραμε να αλλάξουμε όσο θα έπρεπε τους εαυτούς μας και το κόμμα μας» για να επισημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αλλάξει ριζικά, δραστικά και άμεσα «ούτε προς το κέντρο ούτε προς τα αριστερά να αλλάξουμε. Αλλά προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τη συλλογικότητα.».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του χάραξε το πλάνο των επόμενων κινήσεων σε τέσσερα βασικά σημεία: 
  • Να οργανώσουμε από σήμερα συντεταγμένα την παρουσία μας στη νέα εκλογική αναμέτρηση.
  • Να ανασυντάξουμε την κεντρική εκλογική επιτροπή και τις εκλογικές επιτροπές σε όλη τη χώρα.
  • Να καταλήξουμε σε μια εκλογική καμπάνια που θα λάβει υπόψη τα νέα δεδομένα.
  • Και να εγγυηθούμε ταυτόχρονα με τη στάση, την πράξη και το λόγο μας τη δική μας αλλαγή και ανανέωση. Ότι λάβαμε το μήνυμα και διορθώνουμε στη πράξη τις αστοχίες και τα λάθη μας.
«Προφανώς υπήρξαν αστοχίες και οργανωτικές αρρυθμίες στην εκλογική μας καμπάνια, αλλά πιστεύω ότι οι βασικές μας απώλειες έχουν να κάνουν με τις αιτίες που προανέφερα. Έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβερνητική μας πρόταση Έλλειμμα εμπιστοσύνης στο κόμμα» είπε με νόημα.

Ο ανεξέλεγκτος ηγεμόνας

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε ότι ο αντίπαλος είναι η Δεξιά και το ενδεχόμενο να βγάλουν και οι δεύτερες κάλπες «έναν ανεξέλεγκτο ηγεμόνα πρωθυπουργό, μια νομιμοποιημένη ατζέντα σαρωτικών αλλαγών για τα κοινωνικά δικαιώματα».
Ανέδειξε μερικές από αυτές όπως είναι η αλλαγή του Συντάγματος, η κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων παντού και η κατεύθυνση της «προκλητικής αξιοποίησης χωρίς κανένα έλεγχο και λογαριασμό, των περίπου 70 δις των κοινοτικών πόρων και του ΤΑΑ, προς όφελος των ισχυρών και μόνο».
«Αν ο κύριος Μητσοτάκης των 158 βουλευτών, έδινε όλους τους πόρους σε μετρημένες στα δάχτυλα επιχειρήσεις. Και παρακολουθούσε τα τηλέφωνα του μισού πολιτικού συστήματος. Φανταστείτε τι ακριβώς θα κάνει εν τη παντοδυναμία του; Τι ακριβώς θα κάνει με τα εργασιακά δικαιώματα ; Τι θα κάνει με την ακρίβεια ; Με τη συρρίκνωση του εισοδήματος; Με τις χιλιάδες των πλειστηριασμών της επόμενης μέρας; Με τη διαφθορά, που αισθάνεται ότι έχει ξεπλυθεί και άρα μπορεί να συνεχιστεί αδιατάρακτη;» είπε χαρακτηριστικά.

Προειδοποίησε, εξάλλου, ότι εάν στη Ν.Δ. δοθεί η ευκαιρία να ξεμπερδέψει με τον ΣΥΡΙΖΑ θα το κάνει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ο μόνος πολιτικός αντίπαλος που μπορεί να τον εμποδίσει και να δώσει μάχες για να υπερασπιστεί :Το κοινωνικό κράτος. Τη δημόσια Υγεία. Την Παιδεία. Τα εργασιακά δικαιώματα.

Είμαστε κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα συμπλήρωμα της Δεξιάς

Δίνοντας τον τόνο για την στρατηγική στροφή στον προεκλογικό αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να εργαστούν σκληρά τις επόμενες τριάντα ημέρες και ξεκαθάρισε ότι στις κάλπες «δεν θα πάμε για να κρατήσουμε τα ποσοστά μας, θα πάμε για να αναμετρηθούμε με τη Δεξιά. Θα πάμε για να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».
Κάνοντας χαρακτηριστική στροφή ρητορικής ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «συστημικό δικομματισμό» και ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα εξουσίας, όχι κόμμα διαμαρτυρίας.
«Δεν ξέρω αν το έχουν εμπεδώσει όλοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός εκφραστής της προοδευτικής παράταξης. Δεν είναι κόμμα συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς. Είναι το κόμμα που η ενίσχυση και η νίκη του, σημαίνει πάντα νίκη της προόδου έναντι της συντήρησης, νίκη της δημοκρατίας έναντι του αυταρχισμού, νίκη της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας».
Απάντησε και στα… φιλοκυβερνητικά πανηγύρια των τελευταίων ημερών υπογραμμίζοντας: «Μη βιάζεστε. Δε πετύχατε ακόμη το στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε ηγέτες υποτακτικούς στα συμφέροντά σας. Και τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτού που οδήγησε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας. Από όπου εμείς τη σώσαμε. Και άλλες φορές όμως βιαστήκατε, να θεωρήσετε ότι μας έχετε τελειώσει. Διαψευστήκατε. Έτσι θα διαψευστείτε και τώρα».
- από efsyn