ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μαθήματα δημοσιογραφίας κατευθείαν από τους New York Times


Στις 5 Οκτωβρίου 2017, οι New York Times δημοσίευσαν ένα άρθρο των Τζόντι Κάντορ και Μέγκαν Τούι, ένα άρθρο που οι δύο δημοσιογράφοι το δούλευαν για μήνες. Το άρθρο αφορούσε την υπόθεση Χάρβεϊ Γουάινστιν και το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης πολλών γυναικών από τον διάσημο παραγωγό του Χόλυγουντ. Ήταν η αρχή για το κίνημα #METOO κινητοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Ακόμα και στην Ελλάδα.

Το βιβλίο ωστόσο, πέραν όλων των άλλων, αποτελεί ένα αληθινό μάθημα δημοσιογραφίας. Διότι δείχνει όλο το ιστορικό της δημοσίευσης ξεκινώντας από την πρώτη στιγμή που κάτι, αχνά, άρχισε να φαίνεται για το ζήτημα. 
Βλέπουμε πως λειτουργούν μέσα στην εφημερίδα οι δύο ερευνήτριες δημοσιογράφοι, πως λειτουργεί η αρχισυντάκτριά τους αλλά και ο συνολικός αρχισυντάκτης της εφημερίδας, πως μεθοδεύουν όλοι μαζί την έρευνα, πως γράφουν τα κείμενα, πως προσπαθούν να βρουν στοιχεία για να διασταυρώσουν τα ρεπορτάζ, πως ενημερώνουν την πλευρά του Γουάινστιν, τι συναντήσεις κάνουν με τους δικηγόρους του, τι απειλές δέχονται, τι χρόνο του δίνουν να απαντήσει και πάρα πολλά ακόμα.

Για να καταλάβετε, έγιναν πολλές συσκέψεις στην εφημερίδα γμέχρι να αποφασίσουν πόσο χρόνο θα αφήσουν στον Χάρβεϊ Γουάινστιν -πριν τη δημοσίευση- προκειμένου να απαντήσει. Τα έβαλαν κάτω, αν πρέπει να του δώσουν κάποιες μέρες και πόσες ή αν πρέπει να του δώσουν απλώς μερικές ώρες.

Βλέπουμε δηλαδή step by step πως δουλεύουν στους New York Times, τι συσκέψεις κάνουν, με ποιο τρόπο πιάνουν τα θέματά τους κ.ο.κ. Αναλυτικά. Και η γραφή του βιβλίου είναι δημοσιογραφική. «Εθιστικό ανάγνωσμα, με κύριο χαρακτηριστικό την καθηλωτική, λεπτό προς λεπτό περιγραφή της σύνθεσης του θέματος, και γεμάτο με κάθε λογής εκπληκτικές λεπτομέρειες» έγραψαν οι Los Angeles Times.

Κορυφαίο βιβλίο της χρονιάς για Financial Times, The Atlantic, Amazon, NPR, TIME, Esquire, Publishers Weekly, Washington Post, New York Public Library, Kirkus Reviews, Elle, Goodreads, Fortune, Daily Telegraph, Metro κ.ά. ενώ πήρε και το Πούλιτζερ.
Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από την ΑΘΕΝS BOOKSTORE.

Δημήτρης Κανελλόπουλος / e-tetradio