ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια


Στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Μαρτίου 2023 η παρου­σίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Πεδίο.
Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά (φωτό), που ήδη τυπώθηκε σε δεύτερη έκδοση, θεωρείται ορόσημο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις ενώ παράλληλα αναδεικνύει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώ­σεων και της διαχρονικής γερμανικής οφειλής.
Ενδεικτικό του ιδιαίτερου εθνικού συμβολισμού της συγκεκριμένης έκδοσης είναι ότι το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος υπογράφει και τον πρόλογο του βιβλίου, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπιου Παυλόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι η συνεχιζόμενη άρνηση της Γερμανίας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έρχεται σε κραυγαλέα αντίθεση με τη διεθνή νομιμότητα.

Εκτός από τον κύριο Παυλόπουλο, για το βιβλίο μίλησαν οι:
Στέλιος Περράκης
, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευ­ρώπης και πληρεξούσιος στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση Γερμανία κατά Ιταλίας, Ελλά­δα παρεμβαίνουσα
Ιωάννης Μάζης, ομότιμος καθηγητής γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ
Άρης Ραδιόπουλος, διπλωμάτης και συγγραφέας του βιβλίου Η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών
Χριστίνα Σταμούλη, δικηγόρος και διαχειρίστρια του «ΑΙΕΣ­Αρχείο Ι.Ε. Σταμούλη» για την υποστήριξη της Υπόθεσης του Διστόμου

 Ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς, ο οποίος τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση προς τη γενιά των προγόνων μας, που υπέφερε τα πάνδεινα στην Κατοχή, να κρατάμε την ελπίδα της δικαίωσης ζωντανή.
Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής της «Εστίας» Μανώλης Κοττάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Γερμανικών Οφειλών Αριστομένης Συγγελάκης και ο εκδότης Παύλος Παπαχριστοφίλου.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνουσες προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, ξένοι πρέσβεις, επιστήμονες, επιχειρηματίες, καθώς και με­γάλο πλήθος αναγνωστών.
Μεταξύ αυτών, παρευρέθηκαν ο επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ ∆ημήτρης Μελισσανίδης, η επίτιμη πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Σταύρος ∆ήμας, ο Γιάννης ∆ραγασάκης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αργύρης Ντινόπουλος, η Νίνα Κασιμάτη κ.ά., ενώ ξεχωριστές ήταν οι παρουσίες του πρέσβη της Κίνας Σιάο Τζουντσένγκ και του πρέσβη της Σερβίας Ντούσαν Σπασόγιεβιτς.