ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Στεγαστικά δάνεια: εφιάλτης οι αυξήσεις των δόσεων - Οι τράπεζες επιχειρούν να «δέσουν» τους δανειολήπτες


Δύσκολες ώρες ζουν τα νοικοκυριά που είχαν αποφασίσει να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη με στεγαστικό δάνειο τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων έχει προκαλέσει αντίστοιχα δραματική επιβάρυνση στους δανειολήπτες, όπως καταγράφει καταγγελία στο Mega.
Συγκεκριμένα, δανειολήπτης που είχε πάρει στεγαστικό 265.00 ευρώ το 2014 και είχε ξεκινήσει με δόση 1.088 ευρώ σταθερή για τρία χρόνια πριν το επιτόκιο γίνει κυμαινόμενο, κατήγγειλε ότι έχει υποστεί επιβάρυνση που πλησιάζει το 40% χωρίς ακόμη να έχει τροποποιηθεί η μηνιαία δόση από την τελευταία αύξηση επιτοκίων του ευρώ από την ΕΚΤ.
Μετά την προηγούμενη αύξηση επιτοκίων του Δεκεμβρίου, η δόση που καλείται να καταβάλλει είναι 1.500 ευρώ, αυξημένη δηλαδή κατά 37,9% σε σχέση με την αρχική. Και η νέα αύξηση που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Μάρτιο, μπορεί να την στείλει κοντά στο +50%.
«Η αρχική δόση ήταν ήδη μεγάλη, παρά ταύτα κατάφερνα να ανταπεξέλθω, τώρα είναι αδύνατον» είπε ο δανειολήπτης.
Οι τράπεζες, όπως προκύπτει από τα όσα είπε, προσπαθούν να κρατήσουν τα αυξημένα έσοδα, επεκτείνοντας τις αυξήσεις σε σημαντικό βάθος χρόνου. «Επικοινώνησα μαζί τους και τηλεφωνικά μου πρότειναν να μου αυξήσουν τη δόση για 7 χρόνια με επιτόκιο σταθερό για τρία χρόνια αρχικά στα 1.200 και μετά να γίνει επαναδιαπραγμάτευση», όπως περιέγραψε.