ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Πέθανε ο Τάκης Μαρινάκης, ντράμερ των Πελόμα Μποκιού


Πέθανε, σε ηλικία 73 ετών, ο σπουδαίος μουσικός και ντράμερ των Πελόμα Μποκιού, Τάκης Μαρινάκης έπειτα από μάχη με τον καρκίνο. Ο Τάκης (Δημήτρης) Μαρινάκης υπήρξε ντράμερ και ιδρυτικό μέλος του θρυλικού συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού μαζί με τον Βλάση Μπονάτσο, τον Νίκο Δαπέρη, τον Νίκο Λογοθέτη και τον Γιάννη Κιουρκτσόγλου.
Ήταν αδελφός του μπασίστα Ηλία Μαρινάκη, ο οποίος συνεργάστηκε επίσης με τους Πελόμα Μποκιού, ο οποίος πέθανε το 2021.
Ο Τάκης Μαρινάκης ήταν ο πρώτος μουσικός στην Ελλάδα που πήρε δίπλωμα κρουστών από το Ωδείο Αθηνών το 1982 αλλά και ο πρώτος που έπαιξε ενώπιον του ελληνικού κοινού έργα όπως το Κοντσέρτο για κρουστά του Α. Ζολιβέ, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, το Κοντσέρτο για μαρίμπα του Πολ Κρέστον με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Κοντσέρτο για κρουστά του Σάββα Ζάννα με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ αλλά και τη μικρή νυχτερινή διασκέδαση του Νίκου Σκαλκώτα, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.
Αν και αυτοδίδακτος κατάφερε να εξελιχθεί σε δεξιοτέχνη σολίστ των κρουστών και να παίξει σε αξιόλογα συγκροτήματα ροκ και τζαζ μουσικής, όπως το συγκρότημα του Β΄ Προγράμματος της ΕΡΤ με τον Κυριάκο Σφέτσα, ενώ ήταν και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος κρουστών «Σείστρον».
Είχε συνεργαστεί με τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Γιάννη Μαρκόπουλο και άλλους.
Επιπλέον, διετέλεσε Α΄ κορυφαίος στα τύμπανα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών από το 1986. H Κρατική Ορχήστρα Αθηνών είπε αντίο στον «δικό της Δημήτρη Μαρινάκη»:
Σύσσωμη η Ορχήστρα μας εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη της για τον θάνατο του Δημήτρη Μαρινάκη, ο οποίος είχε διατελέσει Κορυφαίος Α΄στα Τύμπανά μας, αποτελώντας εξέχουσα μουσική μορφή της Ελλάδας. Για όλους εμάς, υπήρξε πάνω από όλα φίλος και άνθρωπος, δάσκαλος για τους νεότερους, ο δικός μας "Τάκης". Ο μουσικός που, για τους φίλους της ροκ, πριν ταυτιστεί με την Κ.Ο.Α., υπήρξε ντράμερ των πρωτοποριακών Πελόμα Μποκιού.«Πριν λίγους μήνες, στο Half Note, κανονίζαμε να βρεθούμε για να καταγράψουμε μαζί μνήμες από τους Πελομα Μποκιου και το ροκ των seventies», έγραψε ο μουσικός παραγωγός Ιλαν Σολομών. «Την εποχή που όλοι τον θεωρούσαμε έναν από τους καλύτερους ντράμερ. Ένας κούκλος, με μακρύ μαλλί και μπούκλες που τόσο θύμιζε Jim Morisson, ο δικός μας Τάκης, ο σπουδαίος Δημήτρης Μαρινάκης της ΚΟΑ, έφυγε. Και από σήμερα, η γης της μουσικής έγινε φτωχότερη. Τάκη, μόνο συντριβή. Θα τα πούμε εκεί».

Η εξόδιος Ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 21/3 στις 14.00 στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντοβασίλισσας Ραφήνας.