ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Μετά το ταξίδι στα διεθνή φεστιβάλ το αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη επιστρέφει στο STUDIO


Μετά το ταξίδι του στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (special screening στο φεστιβάλ Golden Apricot της Αρμενίας, βραβείο στο NGO International Film Festival της Νιγηρίας και τιμητική διάκριση στο φεστιβάλ ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Λος Άντζελες) και τις διακρίσεις που απέσπασε στα ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου, το αντιπολεμικό ντοκιμαντέρ Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» του Θωμά Σίδερη επιστρέφει στην Αθήνα για ένα νέο γύρο κινηματογραφικών προβολών από 22 Δεκεμβρίου στον ιστορικό κινηματογράφο STUDIO new star art cinema.
Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Θωμά Σίδερη, του δημοσιογράφου Μανώλη Κυπραίου και του Προέδρου του Συλλόγου Ελληνοαρμενικής Φιλίας Αντώνης Παυλίδης.
Τα «Ρόδια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ» είναι μία ταινία, πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού επικεντρώνεται σε έναν άλλο πόλεμο, αυτόν της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν για τον έλεγχο του θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η ταινία αρχίζει με ένα ανθρωπογεωγραφικό παιχνίδι, σε ποιον ανήκουν οι ροδιές του θύλακα, στους Αρμένιους ή στους Αζέρους, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης το φθινόπωρο του 2020.
Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη αποτελεί κινηματογραφική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των Αρμενίων κατοίκων του θύλακα του Ναγκόρνο - Καραμπάχ σε γκρίζα και βροχερά τοπία, όπου κανένας δε γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του. Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτιριακό απόθεμα της περιοχής, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού».