ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Yπόθεση Φαρμακονήσι στην Αφύλαχτη Διάβαση


Η «Αφύλαχτη Διάβαση» παρουσιάζει ένα αποκαλυπτικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ και ρίχνει άπλετο φως με επιστημονική τεκμηρίωση σε όλες τις πτυχές της «υπόθεσης Φαρμακονήσι», μία υπόθεση που εκτυλίχθηκε το 2014 και είχε ως τραγικό απολογισμό τον πνιγμό έντεκα μεταναστών, οκτώ παιδιών και τριών γυναικών.
To ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2002, από 13:00 έως 14:00.
Το ημερολόγιο δείχνει 20 Ιανουαρίου 2014 και λίγα μέτρα μακριά από τις ακτές του μικροσκοπικού νησιού βυθίζεται ένα μικρό σκάφος φορτωμένο με μετανάστες. Η υπόθεση θα συγκλονίσει την Ελλάδα και τον κόσμο, κάποια ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης θα μιλήσουν για την «ελληνική Λαμπεντούζα», ωστόσο οι πραγματικές συνθήκες που εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα θα μείνουν για αρκετό καιρό στο σκοτάδι.
Επιζώντες του ναυαγίου, κάποιοι μάλιστα αυτούς έχασαν μέλη της οικογένειάς τους σε αυτό, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η απόφαση θα εκδοθεί σχεδόν οκτώ χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 2022.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ διερευνά το σύνολο του τύπου εκείνης της εποχής, εκθέσεις ανεξάρτητων ευρωπαϊκών φορέων αλλά και της Διεθνούς Αμνηστίας.
Στο ντοκιμαντέρ μιλά εκπρόσωπος από το ελληνικό τμήμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Επίσης, για την «Υπόθεση Φαρμακονήσι» μιλούν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες: από την Αθήνα ο καθηγητής στο Πάντειο πανεπιστήμιο Δημήτρης Χριστόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από το Βερολίνο ο Δρ Huseyin Demir, καθηγητής Νομικών Επιστημών και από τη Νέα Υόρκη η Δρ Cemre Ulker, εμπειρόγνωμονας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Ηνωμένα Έθνη.
Ακόμη μιλούν ο φωτορεπόρτερ Μάριος Λώλος και η νομικός με μεταπτυχιακή ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο και ποινική δικονομία, Βασιλική Μπουργανού.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης