ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

ΚΕΔ: Καθιερώνουν άδεια άσκησης συνδικαλιστικής δράσης


Ανακοίνωση της ΚΕΔ:

"Με συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο του ΣτΕ εργαζόμενοι και συνδικάτα κατήγγειλαν και με αυτή την κινητοποίηση τους την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών με το Μητρώο (ΓΕΜΗΣΟΕ) του νόμου Χατζηδάκη που «φακελώνει» σωματεία και καθιερώνει στην ουσία την άδεια ασκήσεως συνδικαλιστικής δράσης!..
Την ίδια ώρα στο ανώτατο δικαστήριο συζητείται προσφυγή του ΕΚΑ και άλλων φορέων κατά της υπουργικής απόφασης που προβλέπει ο νόμος Χατζηδάκη γι αυτό το «φακέλωμα» ως αντισυνταγματικής που ταυτόχρονα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα.
Θλιβερή παραφωνία αποτελεί η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ την οποία εκφράζουν εκπρόσωποι από τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του Σύριζα και της ΝΔ ,που αποδέχεται το φακέλωμα και τον περιορισμό των μελών της μόνο σε εργαζόμενους ,αφού άνεργοι, συνταξιούχοι και μπλοκάκια αυτοδικαίως δεν μπορούν σύμφωνα με το νόμο Βρούτση-Χατζηδάκη να συμμετέχουν σε « συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων». Συνεπώς η ΕΣΗΕΑ με την προσχώρηση αυτή μετατρέπεται εκ των πραγμάτων από επαγγελματικό σωματείο (με μέλη ανέργους συνταξιούχους και εργαζόμενους) σε σωματείο ΜΟΝΟ εργαζομένων, με ότι επιπτώσεις έχει αυτό στο δικαίωμα επικούρησης και περίθαλψης συνταξιούχων και ανέργων από τον από τον ΕΔΟΕΑΠ.
Με αφορμή τις κινητοποιήσεις αλλά και τη συζήτηση στο ΣτΕ υπήρξε προχθές ομηρικός καυγάς κεκλεισμένων των θυρών ανάμεσα σε μέλη του προεδρείου της ΕΣΗΕΑ και σε δικηγόρο της νομικής υπηρεσίας που είχε αναλάβει να γνωμοδοτήσει υπέρ του ΓΕΜΗΣΟΕ!... Μπροστά στις νέες εξελίξεις άλλαξε γνώμη και πρότεινε να εκδοθεί πρώτα η απόφαση του ΣτΕ.
Τελικώς επικράτησε η άποψή του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ και της Προέδρου της ΕΣΗΕΑ ότι το ΕΚΑ και ΓΕΣΕΕ θα χάσουν την προσφυγή !... Και αυτό πριν ακόμη συζητηθεί…
Η προσφυγή όμως κατά του ΓΕΜΗΣΟΕ στο ΣτΕ και στην Αρχή Προσωπικών Δεδομένων ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΓΕΜΗΣΟΕ θέτει ζήτημα και για τα αποτελέσματα των εκλογών και στον ΕΔΟΕΑΠ , στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και την προεξόφληση από την αρχή της σύμπραξης των ετερόκλιτων πολιτικών εκφράσεων που δήλωναν πριν από τις αρχαιρεσίες στις κομματικές οργανώσεις τους ότι οι ΔΕΚΑ στους ΔΕΚΑ που θα εκλεγούν στο ΔΣ ΤΟΥ Ταμείου των δημοσιογράφων θα είναι οι δικοί τους!...
Οι λόγοι ακύρωσης στο ΣτΕ για την απόφαση του Χατζηδάκη μεταξύ άλλων αφορούν:
Παραβίαση του άρθρου 43 παρ.2 του Συντάγματος
  • Παράνομη η άσκηση διοικητικού ελέγχου στα σωματεία
  • -παραβίαση της συνδικαλιστικής ελευθερίας, της συλλογικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι( άρθρα 23 παρ.1,22 παρ 2,και 12 παρ.1 του Συντάγματος και άρθρο 11 ΕΣΔΑ και στην κυρωθείσα με νόμο Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 87/1948, στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και στον Χάρτη Θεμελιωδών ν Δικαιωμάτων της ΕΕ)
  • Η υπουργική απόφαση και οι εξουσιοδοτικές διατάξεις του ν. 4808/21 παραβιάζουν θεμελιώδεις διατάξεις περί προσωπικών δεδομένων( κανονισμός ΕΕ 2016/679).
Και όλες αυτές τις παραβιάσεις τις νομιμοποιεί η σύμπραξη Καπάκου-Αντωνιάδου με την απόφαση της για συμμετοχή στο ΓΕΜΗΣΟΕ
Το ερώτημα είναι τι κρύβει η τελευταία συνδιαλλαγή ΕΣΗΕΑ –Χατζηδάκη που πετάει στο δρόμο ανέργους-μπλοκάκια και συνταξιούχους αλλά παραδίδει στην κυβερνητική χειραγώγηση όλους τους δημοσιογράφους. Και τι σημαίνει αυτό και για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων 
9/05/2022"