ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Οικοδομή ή θάνατος (το μέλλον της Ελλάδας είναι στο μπετό!)


 του Χρήστου Ξανθάκη

Μίλαγα μια φορά με τη Λιάνα Κανέλλη, λέγαμε για τα πολιτικά, λέγαμε για τα κοινωνικά, λέγαμε για τον Παναθηναϊκό (σπλήνα βαζελάκια και οι δύο!), έφτασε κάποια στιγμή η κουβέντα και στα

μπικικίνια. Όπου γύρισε και μου είπε μια παρόλα του πατρός της, σπουδαίου δικηγόρου των Αθηνών και φιλοσόφου της ζωής:

«Λιάνα παιδί μου, η ελληνική οικονομία είναι δύο πράγματα. Οικοδομή και αυτοκίνητο. Αν ένα απ’ τα δύο δεν πάει καλά, την κάτσαμε τη βάρκα»!

Τη θυμήθηκα τη σοφή κουβέντα του τώρα που σκάσανε μύτη τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ και αρχίσανε να με παίρνουν τηλέφωνο φίλοι και φιλενάδες:

  • Χρηστάρα, στις περισσότερες περιοχές των Εξαρχείων πήγαν οι αντικειμενικές αξίες από τα χίλια τριακόσια ευρώ το μέτρο στα δυο χιλιάρικα.
  • Ρεπόρτερ, κληρονόμησα ένα διαμέρισμα στην Πλατεία Βάθη και πήγε από το χιλιάρικο το τετραγωνικό στα χίλια τριακόσια ευρώ.
  • Φιλαράκι, της γιαγιάς μου το ακίνητο στα Λιόσια, ανέβηκε από εννέα κατοστάρικα στο χιλιοτρακοσάρι.
Και πάει λέγοντας…

Διότι όταν είχαν αναπροσαρμοσθεί οι αντικειμενικές αξίες πέρυσι δεν το έψαξε ο περισσότερος κόσμος, σιγά τώρα, μήπως πούλαγε ή αγόραζε κανένας ή μήπως τρέχανε ομαδικά στο συμβολαιογράφο. Άσε που θα ισχύανε από φέτος οι καινούριες τιμές, ποιος ζει ποιος πεθαίνει, γάζωνε και ο κορωνοϊός, απλωμένο τραχανά είχαμε. Αλλά τώρα, πρέπει να το μελετήσεις το θέμα, δεν γίνεται να κλείσεις τα μάτια.

Και από τη μία οφείλεις να παραδεχθείς ότι η κυβέρνηση κάποιες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ τις έκανε. Γουστάρουμε δεν γουστάρουμε την πολιτική της, για τους περισσότερους χαμήλωσε η ταρίφα. Στα δικά μου, ας πούμε, ήρθε ένα 10 % λιγότερο, το ίδιο και σε εκείνη που κοιμάται πλάι μου και στον κουνιάδο μου –τη μάνα μου δεν την ρωτάω, γιατί κρατάει κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα!

Εντάξει, κάποιοι και κάποιες τη φάγανε όπως διαβάζω στο ρεπορτάζ της ΕφΣυν, στη Σαντορίνη ξερωγώ είδε ο άλλος αύξηση 14,21 % και στη Μύκονο τον ανεβάσανε 16,51 %. Αλλά άμα είναι να λυπηθώ όσους διατηρούν ακίνητα στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, θα βάλω τα κλάματα και για τη δόλια την πριγκίπισσα του Μονακό που όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ της δίνει 15 μύρια το χρόνο ο Αλβέρτος για να παριστάνει τη στοργική σύζυγο!

Αλλού όμως είναι το στόρι, δεν είναι εκεί. Είναι στην κουβέντα που μου είπε η φίλη μου η Τζένη, τώρα που κοίταζε τις αντικειμενικές αξίες στον ΕΝΦΙΑ της:
Δηλαδή, τώρα εγώ έχω λεφτά;

Καθότι η Τζένη έχει στην κατοχή δυο διαμερίσματα στα Εξάρχεια, κάτω των εκατό τετραγωνικών έκαστο, μη φαντασθείτε τίποτις μεγαλεία, αλλά όπως έγραψα και πιο πάνω ανέβηκε 75 % η αντικειμενική τους αξία και ταράχθηκε η φιλενάδα. Σου λέει τι γίνεται, πως αυγάτισαν έτσι τα φράγκα μου, χωρίς να κουνήσω το δάχτυλό μου;

Το κουνήσανε άλλοι, βεβαίως, που αγοράζουν εδώ και μια πενταετία και την τελευταία τρύπα στα Εξάρχεια. Και αλλού, όπου επρόκειτο να παίξει μπαλίτσα το ρίαλ εστέητ (η «οικοδομή» που έλεγε κι ο μπαμπάς Κανέλλης), για να αυξήσουν την περιουσία τους αβάδιστα, αβασάνιστα, αβαβά. Με μια υπογραφούλα μόνο του αρμόδιου υπουργού, που δίνει φτερά στο «κεραμίδι» του μέσου Έλληνα και της μέσης Ελληνίδας.
Κι αν αυτό δεν είναι κλείσιμο ματιού ενόψει εκλογών, τότε με συγχωρείτε παίρνω το κουβαδάκι μου και πάω σε άλλη παραλία!

Υ.Γ.: Υπάρχει, βεβαίως, και η άλλη πλευρά και δεν ξεχνώ τις εποχές που τα έσκαγα κάθε πρώτη του μηνός: Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ουκ ολίγοι ιδιοκτήτες αισθάνθηκαν την ανάγκη να κονομήσουν γδέρνοντας τους νοικάρηδες. Αυτό θα το κοιτάξει κανείς ή λόγω εκλογών θα κάνουν όλοι κο-κο-κο;

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost (12.5.2022)