ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

H Αυγή, ο Τσακαλώτος και μια διαφοροποίηση με πολλαπλά μηνύματα


Ο Γιάννης Αλμπάνης σχολιάζει στο news247 την αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για την Αυγή καθώς και τη σταση που  υιοθέτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο θεωρούμενος Νο 2 του κόμματος αν και δεν υιοθέτησε την πρόταση της πλειοψηφίας, εντούτοις, κράτησε σοβαρές αποστάσεις από την τοποθέτηση της Ομπρέλας. 
Γράφει ο Γιάννης Αλμπάνης στο news247:

Την εβδομάδα που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ κλυδωνίστηκε από την αντιπαράθεση για το μέλλον της Αυγής. Ο εσωκομματικός διάλογος που διεξήχθη δεν μπορεί εύκολα να συνοψιστεί σε λίγες γραμμές. Με τον κίνδυνο της υπεραπλούστευσης, θα μπορούσαμε να αναφέρουμε 7 βασικές παραμέτρους του “ζητήματος Αυγή”:
1. Τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ετήσιο έλλειμμα τα τελευταία χρόνια τρία εκατομμύρια εφτακόσιες χιλιάδες ευρώ. Η κάλυψη αυτού τους ελλειμματος απαιτεί πλέον του 70% της κρατικής επιχορήγησης του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τη μετάθεση ορισμένων υποχρεώσεων στο μέλλον. Πλησιάζοντας και στις εκλογές, η οικονομική αυτή κατάσταση δεν είναι βιώσμη πλέον.
2. Το καθημερινό της Αυγής έχει μέση κυκλοφορία 750 φύλλα.
3. Γενικά οι κυκλοφορίες των εφημερίδων πέφτουν, αφού η Ενημέρωση κυριαρχείται από το Internet.
4. Στην Αυγή εργάζονται 77 άτομα.
5. Η Αυγή δεν είναι μια εφημερίδα όπως όλες οι άλλες. Ως κομματικό έντυπο θεωρείται η φωνή του ΣΥΡΙΖΑ (ιδιαίτερα με το πρωτοσέλιδο της), ενώ ενδεχόμενο κλείσιμό της θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα του κόμματος.
6. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν στενή συναισθηματική σχέση με την Αυγή, η οποία απορρέει από την εβδομηντάχρονη ιστορία της. Θέλουν δηλαδή να υπάρχει στο περίπτερο αν και οι περισσότεροι δεν την αγοράζουν.
7. Η συζήτηση για το μέλλον της Αυγής διαπλέκεται με την προσυνεδριακή διαδικασία και τη μάχη των εσωκομματικών συσχετισμών.

Το σχέδιο

Η διοίκηση της επιχείρησης προσπάθησε να ρίξει τα κόστη προωθώντας ένα σχέδιο εθελούσιας εξόδου. Το σχέδιο είχε περιορισμένη ανταπόκριση στους εργαζόμενους της εφημερίδας. Στη συνέχεια προτάθηκε η αναστολή έκδοσης του καθημερινού φύλλου (όχι του κυριακάτικου) με περιορισμό των θέσεων εργασίας κι ενίσχυση του avgi.gr.

Στην πρόταση για την αναστολή της έκδοσης που υιοθετήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και από την πλειοψηφία του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος, αντέδρασαν έντονα τόσο οι εργαζόμενοι (όπως είναι εύλογο) όσο και η “Ομπρέλα” της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, σημαντικός αριθμός μελών του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε με αναρτήσεις του να μην κλείσει η εφημερίδα, ενώ έγιναν μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα περίπου 500 νέες συνδρομές.

Τελικά μετά από πολύπλοκες διαβουλεύσεις και μια μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στην οποία δεν έλειψε η οξύτητα, συμφωνήθηκε η “συμβιβαστική” λύση της “εξυγίανσης εν λειτουργία” της Αυγής. Η απόφαση για τη συνέχιση της έκδοσης του ημερήσιο φύλλου προκάλεσε ευφορία στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, από τη σκοπιά της διατήρησης των θέσεων εργασίας, το σχέδιο που συμφωνήθηκε είναι πιο επώδυνο από το αρχικό. Προσωπικά, δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί το το να βγαίνει το καθημερινό φύλλο μπορεί να βαραίνει περισσότερο από το πόσες θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν.

Η στάση Τσακαλώτου

Όσα συνέβησαν στον ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες ενδεχομένως να μην προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση. Οι περίπλοκες, χρονοβόρες και δυσνόητες διαδικασίες είναι ίδιον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ (και ίσως όχι μόνο εκεί) ήταν η στάση που υιοθέτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο θεωρούμενος Νο 2 του κόμματος αν και δεν υιοθέτησε την πρόταση της πλειοψηφίας, εντούτοις, κράτησε σοβαρές αποστάσεις από την τοποθέτηση της Ομπρέλας. Ο κ. Τσακαλώτος ανέπτυξε μια θέση που θεωρήθηκε εποικοδομητική από την προεδρική πλευρά. Επέμεινε δε στην οικονομική τεκμηρίωση της όποιας λύσης επιλεγεί. Εν ολίγοις, ο κ. Τσακαλώτος δεν εμφανίστηκε ως επικεφαλής τάσης, αλλά ως ηγετικό στέλεχος με αυτόνομο πολιτικό ρόλο, αναζητώντας κοινούς τόπους για τον “όλον ΣΥΡΙΖΑ”.

Τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα είναι λοιπόν δύο αυτή τη στιγμή δύο:

Πρώτον, θα συνεχίσει ο κ. Τσακαλώτος να πολιτεύεται στο εσωκομματικό πεδίο κατά το πρότυπο της στάσης του στη συζήτηση για την Αυγή;

Δεύτερον, η στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών σε συνδυασμό με τις διαφαινόμενες τριβές του κ. Τσίπρα με τους “προεδρικούς”, μπορεί να διαφοροποιήσει το εσωκομματικό παίγνιο;