ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Η «Αυγούλα των 1.000 φύλλων» και το (δικαιολογημένο) παράπονο του Τσέκερη


«Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε 5.000 συνδρομητές. Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε». Αυτό αναφέρει με παράπονοο παραιτηθείς διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή», Αγγελος Τσέκερης εξηγώντας ότι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση του φύλλου δεν υπάρχουν.
Ο Τσέκερης φυσικά και έχει δίκιο διότι πως είναι δυνατόν να φωνάζεις και να διαμαρτύρεσαι ότι σε πολεμούν τα συστημικά -«πετσωμένα»- Μέσα όταν εσύ δεν φροντίζεις να ενισχύσεις τα δικά σου ΜΜΕ. Γατί όπως και να το κάνουμε οι υψηλές κυκλοφορίες κάνουν δυνατές, παρεμβατικές και υπολογίσιμες τις εφημερίδες και τον Τύπο. Οταν λοιπόν δεν τα ενισχύεις ουδείς θα σε υπολογίζει και όλοι θα μιλάνε για την «Αυγούλα των 1.000 φύλλων»...
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ανάρτησης του Αγγελου Τσέκερη στο fb:
Λίγο κάτι σαν απολογισμός για την υπόθεση της Αυγής.
Στην Αυγή ανέλαβα ως διευθυντής στα τέλη Απριλίου του 2018.
Πίστευα ότι ανεξάρτητα από την γενικότερη κρίση του τύπου, η κυκλοφορία της εφημερίδας ήταν δραματικά υποτιμημένη. Επομένως αν δείχναμε ενδιαφέρον και φροντίδα για την εικόνα και το περιεχόμενο της, ο κόσμος θα ανταποκρινόταν. Και ο χώρος θα αποκτούσε μια βιώσιμη, παρεμβατική και σοβαρή εφημεριδα όπως του αξίζει.
Τα καταφέραμε;
Όχι.
Η αλήθεια είναι ότι στην πορεία από τότε ως εδώ, η εφημερίδα απέκτησε νέους αναγνώστες. Αλλά οι νέοι αναγνώστες δεν πάνε στο περίπτερο. Θέλουν το pdf. Και για να εξασφαλίσει την βιωσιμότητα της η εφημερίδα βασισμένη στο ηλεκτρονικό χρειάζονταν 5000 συνδρομητές.
Θεωρούσα ότι σε μια δεξαμενή 60.000 μελών του κόμματος θα καταφέρναμε να συγκεντρώσουμε αυτόν τον κόσμο.
Δεν καταφέραμε ούτε να το πλησιάσουμε.
Και η διεύθυνση αξιολογείται πάνω σε αυτό. Τους αναγνώστες τους κερδίζεις, δεν μπορείς να απαιτείς να σου τους φέρουν με το ζορι. Και δεν τους κερδίσαμε.
Σήμερα η κατάσταση έχει ως εξης: Ελλείψει συνδρομητών, οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί η καθημερινή έκδοση, απλά δεν υπάρχουν. Τελεία.
Αλλα και να υπήρχαν, είναι πολύ δύσκολο για μια συντακτική ομάδα να συνεδριάζει, να σχεδιάζει, να τσακώνεται, να δίνει τον καλύτερο εαυτό της, για ένα καθημερινό φύλλο που κυκλοφοριακά είναι τόσο προβληματικό. Είναι θέμα κύρους και αξιοπρέπειας.
Αυτή είναι η πραγματικοτητα. Η διεύθυνση αξιολογείται εξ του αποτελέσματος. Και το αποτέλεσμα σας το περιέγραψα.
Σας ευχαριστώ για όλα. Και ειδικά στους ανθρωπους με τους οποιους δουλέψαμε μαζί τοσον καιρό, αλλά κυριως σε όσους και όσες αγαπούν πραγματικά την «Αυγή», και το αποδεικνύουν καθημερινά εδώ, εκφράζω την ειλικρινή μου λύπη που  ως διευθυντης δεν κατάφερα κάτι καλύτερο".
ΥΓ 1 Για την ιστορία η ΑΥΓΗ την Τρίτη 4/1/2022 πούλησε πανελλαδικά 750 φύλλα, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του πρακτορείου ΑΡΓΟΣ... Η κυριακάτικη έκδοση της ΑΥΓΗΣ έχει κυκλοφορία, πανελλαδικα, δύο με δυόμισι χιλιάδες φύλλα.

ΥΓ 2 Παραθέτουμε και δυο σχετικά σχόλια του Andreas Anemos από το fb:
➤ Κόμμα με 60.000 μέλη και ούτε 500 συνδρομές στην εφημερίδα τους.
Αν συμβεί αυτό που όλοι φοβόμαστε μη διανοηθεί κανείς να ψελλίσει "δεν έχουμε ΜΜΕ", "δεν μας παίζουν τα ΜΜΕ", "όλα τα ΜΜΕ είναι εναντίον μας". Είμαστε άξιοι της τύχης μας, εμείς οι διαμαρτυρόμενοι "αναγνώστες" που δεν στηρίξαμε όταν έπρεπε...
(Την ίδια στιγμή πάνω από 10 ή και 20.000 πολίτες αγοράζουν καθημερινά το Μακελειό του Χίου...)
Το έγραψα και χθες: η ήττα θα είναι ευρύτερη και συντριπτική αν χαθεί τώρα η Αυγή
➤ 38 χρόνια δημοσιογράφος, ένα από τα πράγματα που έμαθα είναι ότι τις εφημερίδες δεν τις σώζουν ούτε οι διαφημιστές ουτε οι τράπεζες ούτε τα κόμματα. Τις κρατουν ζωντανές ΜΟΝΟ οι αναγνώστες που τις ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ.
Ένα άλλο που έμαθα (πρωτη φορά τα άκουσα από τον Σεραφείμ Φυντανιδη) είναι ότι η ΑΓΟΡΑ εφημερίδας είναι μια καθημερινή ψηφοφορία. Και καθορίζει και τη ζωή της αλλά και το περιεχομενο της.
Άρα η σωτηρία μιας εφημερίδας είναι στα χέρια σου (μας) και κανενός άλλου!
Μη σκεφτείς τι θα απογίνουν οι εργαζόμενοι. Αν και θα έπρεπε.
Σκέψου τι θα απογινεις εσυ χωρίς φωνή.
Το κλείσιμό της είναι συντριπτική ήττα ΟΛΩΝ μας!
Συντριπτική.
Με πιο συντριπτικές συνέπειες για την Αριστερά.
Πανηγυρι θα στήσουν οι Μαρινάκηδες...
Γλέντι μεγάλο!
Θα τους βαράς παλαμακια ή θα πας στο περίπτερο;
(Έζησα το θάνατο της Ελευθεροτυπίας. Πάλι δεν θυμάμαι να είσαι εκεί...)