Ολα ξεκίνησαν εξαιτίας των παράνομων διαρροών αποσπασμάτων του βιβλίου «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα, που βγαίνει σε μία εβδομάδα. Σε αυτά ο πρώην πρωθυπουργός περιγράφει, μεταξύ άλλων, και τις συναντήσεις στη Ρωσία της ελληνικής αντιπροσωπείας με τη ρωσική, στην οποία ήταν, σε δύο συναντήσεις, από τη μεριά της Ρωσίας ο πρόεδρος Πούτιν με τον τότε πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τους υπουργούς του και από την ελληνική, οι Τσίπρας, Κοτζιάς, Λαφαζάνης, Βαλαβάνη, Σακελλαρίδης, Καλπαδάκης (διπλωματικός σύμβουλος Τσίπρα), Βελάνης (σύμβουλος Τσίπρα για θέματα Ρωσίας), Κουμανάκου και άτομα από την πρεσβεία μας στη Μόσχα. Μεγαλύτερη απόδειξη από τη φωτογραφία που βλέπετε δεν υπάρχει για του λόγου μας το αληθές.
Προχθές, ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης όχι μόνο αρνήθηκε ότι συνάντησε οποιαδήποτε στιγμή τον Μεντβέντεφ, αλλά είπε (στον Status FM 107.7), φανερά εκνευρισμένος, πως: «Πρώτη φορά λέει ψέματα ο Τσίπρας; Για πιο κρίσιμα και σοβαρά θέματα είπε ψέματα, γι’ αυτό θα έλεγε αλήθεια; Αυτά είναι χονδροειδή ψέματα. Εγώ δεν έχω κάνει καμία συνάντηση με τον Μεντβέντεφ, πόσο μάλλον με τον Ησυχο και τη Βαλαβάνη. Από τον Αλέξη Τσίπρα τα περιμένω όλα πλέον, βρίσκεται σε δεινή θέση, θέλει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Επαιξε ρόλο στην επιβάρυνση όλων μας».
Γνωρίζοντας την ύπαρξη της φωτογραφίας, επικοινωνήσαμε με την κ. Βαλαβάνη, η οποία σε πιο ήπιους τόνους μας είπε πως θα έπαιρνε και η ίδια όρκο ότι δεν είχε συναντήσει τον Μεντβέντεφ αν δεν υπήρχε η φωτογραφία να της το θύμιζε. Και πως δεν θυμάται, ίσως «λόγω των 71 χρόνων μου», όπως μας είπε. Και πως καταλαβαίνει ότι ίσως δεν θυμάται και ο κ. Λαφαζάνης.
- περισσότερα στο κείμενο της Νόρας Ράλλη στην Εφημερίδα των Συντακτών ΕΔΩ
