ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

Η Κατερίνα Χέλμη αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα


Άφησε ξεχωριστό το στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Όμορφη, αριστοκρατική, μοναδική στο είδος της, ερμήνευσε συγκλονιστικούς, ακόμα και κόντρα ρόλους..Η Κατερίνα Χέλμη αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.
Μεγάλωσε στην Πλάκα σε ένα θεατρόφιλο περιβάλλον που αγαπούσε τις Τέχνες. Οι εξετάσεις στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν σχεδόν μονόδρομος .
«Η Βάσω Μανωλίδου με προετοίμασε, μου έμαθε τη Μαργαρίτα από το “Φάουστ” του Γκαίτε. Στις εξετάσεις ο Ροντήρης με ρώτησε “ποιος σου έμαθε αυτό το κομμάτι; Έτσι όπως το λες, εγώ το έχω διδάξει”».
Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν η πρώτη της επιλογή, αλλά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος την έπεισε να γνωρίσει τον Κάρολο Κουν και να φοιτήσει στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης.
Το 1962 συμμετείχε στην ιστορική παράσταση του θεατρικού έργου του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια», που ανέβηκε στο θέατρο «Πορεία» σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Η φίλη της Μαίρη Χρονοπούλου της το πρότεινε: «Έλα από το θέατρο, έχουμε ένα έργο με πολλούς ρόλους…». Ερμήνευσε το ρόλο της Μαρίνας που ερωτεύεται παράφορα έναν σωματέμπορο. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Βασίλη Γεωργιάδη.
Πρωτοεμφανίστηκε και στον κινηματογράφο, με την ταινία «Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς». «Εγκλημα στο Κολωνάκι», «Νόμος 4000», «Ιλιγγος», «Η αγάπη μας» ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια μαζί με το θέατρο…
Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Έχει ασχοληθεί επίσης με την συγγραφή αρκετών βιβλίων.
Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής της Ιστορία και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.
«Από μικρή αγαπούσα την Ιστορία. Και να που αυτή η αγάπη με βρήκε και στον γάμο μου. Με τον Κωστή ήμασταν μαζί από το Δημοτικό συμμαθητές στη σχολή Χιλλ. Ήταν ένα πολύ ωραίο παιδάκι που η μάνα του, το έντυνε με άσπρα ρούχα, λες και είχαμε Πάσχα. Αυτό το παιδάκι μου αρέσει πολύ είναι δικό μου, έλεγα, το θυμάμαι μέχρι τώρα».
Τον ξαναείδε χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο σε μια ομιλία του για τον Βενιζέλο.
«Πήγα και του μίλησα σαν παλιά συμμαθήτρια. “Μη χαθούμε” μου είπε». Τελικά παντρεύτηκαν το ΄97.

 Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 - ΕΡΤ2 - ώρα: 17:30

Παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, σκηνοθεσία Γιάννης Καραμπίνης, δημοσιογραφική επιμέλεια Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς, φωτογραφία Μαίρη Γκόβα, ηχοληψία Λάμπρος Γόβατζης, μοντάζ Γιάννης Καραμπίνης , διεύθυνση παραγωγής Στέλιος Σγουράκης