ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

Από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου ο αντιγριπικός εμβολιασμός στον ΕΔΟΕΑΠ


Από την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου θα διενεργούνται εντός ΕΔΟΕΑΠ αντιγριπικά εμβόλια στα ειδικά διαμορφωμένα ιατρεία του Οργανισμού στην Αθήνα (Σισίνη 18) και τη Θεσσαλονίκη.. (Τσιμισκή 43).
Για ορισμό ραντεβού οι ασφαλισμένοι μπορούν να καλούν από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου στα τηλέφωνα 2107264333: Αθήνα, 8:00-16:00 και 2310278271, επιλογή 2: Θεσσαλονίκη, 9:00-19:00.
Οι ασφαλισμένοι της περιφέρειας, αλλά και όλοι όσοι επιθυμούν να εμβολιαστούν σε φαρμακείο μπορούν να λαμβάνουν άυλα το παραπεμπτικό του εμβολίου (με sms ή email) -εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις- από την ιατρική υπηρεσία του Οργανισμού ή το θεράποντα ιατρό τους. Και για την άυλη συνταγογράφηση ισχύουν οι προαναφερθείσες τηλεφωνικές γραμμές και ώρες.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε άτομα που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου ανήκουν:


1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, καθώς διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη γρίπη λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα χρόνια, οι περισσότερες νοσηλείες και θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη συμβαίνουν στις ηλικίες άνω των 60 ετών.

 2. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
       
  • Αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
  • Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
  • Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
  • Χρόνια νεφροπάθεια
  • Χρόνιες παθήσεις ήπατος
  • Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σύνδρομο Down
      
Οι ομάδες αυτές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών που σχετίζονται με τη γρίπη. Οι επιπλοκές μπορεί να κυμαίνονται από πνευμονία και βρογχίτιδα έως όξυνση των συμπτωμάτων χρόνιων νοσημάτων και μειωμένη ικανότητα καταπολέμησης λοιμώξεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης συσχετίστηκε με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων μεταξύ των ατόμων με καρδιακές παθήσεις, καθώς και με μειωμένες νοσηλείες που σχετίζονται με την ιατρική τους κατάσταση σε άτομα με διαβήτη και χρόνια πνευμονική νόσο.
      
3. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε έγκυες γυναίκες, πιθανώς λόγω αλλαγών στο σώμα τους, όπως στο ανοσοποιητικό σύστημα, την καρδιά και τους πνεύμονες που τις καθιστούν πιο ευάλωτες σε ασθένειες. Το εμβόλιο κατά της γρίπης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του μωρού  αρκετούς μήνες μετά τη γέννηση.

4. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).

6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

7. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

8. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

9. Άστεγοι

10. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους. 

Επίσης, εμβολιασμός συστήνεται και για τους δύο γονείς με παιδιά έως 6 μηνών, καθώς τα μικρά παιδιά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρές, σχετιζόμενες με τη γρίπη, επιπλοκές. Το αντιγριπικό εμβόλιο που κάνουν οι γονείς μπορεί να είναι σωτήριο για το παιδί τους.