ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

O δημοσιογράφος Θωμάς Σίδερης ομιλητής στο Ετήσιο Συμπόσιο Ειρήνης


Στο Ετήσιο Συμπόσιο Ειρήνης, που διοργανώνει το Worlds Affair Council of Harrisburg σε συνεργασία με τον βραβευμένο με Πούλιτζερ δημοσιογραφικό οργανισμό PENNLIVE, είναι προσκεκλημένος και.. θα συμμετέχει, ως κεντρικός ομιλητής, ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης. Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στην Πενσυλβάνια το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου και οι εργασίες του θα ξεκινήσουν στις 6 το απόγευμα τοπική ώρα.

20 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, που τραυμάτισε τη συλλογική μνήμη των ΗΠΑ και άλλαξε τα δεδομένα του σύγχρονου κόσμου, το συμπόσιο διερευνά την ουσιαστική συμβολή του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ θα αναφερθεί συγκεκριμένα στις πολλαπλές εκφάνσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση και στον αποκλεισμό αλλά και σε κοινωνικές εκρήξεις, όπως καταγράφονται στα ντοκιμαντέρ του που προβάλλονται αυτή την περίοδο σε διάφορα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. 

Το δικαίωμα σε μια ειρηνική και ασφαλή ζωή όπως το διατυπώνει ο Κούρδος πρόσφυγας Ραφίκ Ντάγοντ στο «Θολό ποτάμι του Μπαασίμ», το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση όπως το διατυπώνουν οι Ελίν Μπόλεκ και Ιμπραήμ Γκογκτσέκ στη «Σιωπηλή φυλακή», λίγο πριν φύγουν από τη ζωή μετά από πολύμηνη απεργία πείνας, το δικαίωμα στη συγκρότηση της εθνικής και πολιτισμικής ταυτότητας όπως το διατυπώνουν οι Αρμένιοι πρόσφυγες στην ταινία «Έξοδος» ή το δικαίωμα στην ορατότητα, στην ισότητα και τη δικαιοσύνη όπως το διατυπώνουν τα μέλη του κινήματος Black Lives Matter στην ταινία «Let me Breathe».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ θα αναφερθεί ακόμη στα ανθρώπινα δικαιώματα στο Αφγανιστάν με αφορμή την ερευνητική εργασία «Μακριά από τους δρόμους της Καμπούλ», μέρος της οποίας μεταδόθηκε από το Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ την 1η Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχουν ο Muhhamad Tahir, διευθυντής διεθνών σχέσεων του Radio Free Europe/Radio Liberty, η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Joyce Davis και ο Θωμάς Σίδερης.