ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Tρία δισεκατομμύρια ζώα βρήκαν το θάνατο ή εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές

Σχεδόν τρία δισεκατομμύρια ζώα βρήκαν το θάνατο ή εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των φονικών πυρκαγιών του περασμένου έτους σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Τα ευρήματα συνηγορούν ότι επρόκειτο για μια «από τις χειρότερες καταστροφές της άγριας ζωής στη σύγχρονη ιστορία», σύμφωνα με το WWF, το οποίο ανέθεσε αυτή την έρευνα.
Οι λεγόμενες μεγα-πυρκαγιές..
που έπληξαν όλες τις περιοχές της Αυστραλίας το περασμένο καλοκαίρι, κατέκαψαν δασώδεις εκτάσεις και σκότωσαν 33 ανθρώπους.
Κατά την κορύφωση της κρίσης τον Ιανουάριο, οι επιστήμονες εκτιμούσαν ότι 1,25 δισεκατομμύρια ζώα είχαν σκοτωθεί μόνο στην Νέα Νότια Ουαλία και στη Βικτώρια.
Αλλά νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν κατά πολύ τα νούμερα. Περίπου 11,46 εκατομμύρια εκτάρια - μια περιοχή που συγκρίνεται με την Αγγλία - κάηκε από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο.
Τα ζώα που κάηκαν ή εκτοπίστηκαν είναι κατά προσέγγιση: 2,46 δισεκατομμύρια ερπετά, 180 εκατομμύρια πουλιά, 143 εκατομμύρια θηλαστικά και 51 εκατομμύρια βάτραχοι.
«Εάν σκεφτείς ότι περίπου τρία δισεκατομμύρια γηγενή ζώα βρέθηκαν στο μονοπάτι της φωτιάς, αυτό είναι ένας τεράστιος αριθμός. Είναι δύσκολο ακόμα και να τον συλλάβεις» δήλωσε ο καθηγητής Κρις Ντίκμαν, ο οποίος επέβλεψε το σχέδιο με τη συνεργασία δέκα καθηγητών από αυστραλιανά πανεπιστήμια.
Τόνισε ότι δεν είναι δυνατό να ανακοινωθεί ακόμα ακριβής αριθμός θανάτων και πρόσθεσε ότι οι πιθανότητες να ξεφύγουν τα ζώα από τις φλόγες και να επιβιώσουν δεν ήταν «πιθανώς και οι μεγαλύτερες», εξαιτίας της έλλειψης τροφής και καταλύματος.
Οι αριθμοί βασίστηκαν σε καταμετρήσεις πληθυσμών και υπολογισμούς του αριθμού των ζώων πριν από την καταστροφή.
Τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση της Αυστραλίας ταυτοποίησε 113 είδη ζώων που χρειάζονταν «επείγουσα βοήθεια» μετά τις φονικές πυρκαγιές.
Σχεδόν όλα από τη λίστα αυτή είχαν χάσει περίπου το 30% του οικοσυστήματός τους σε δασώδεις και θαμνώδεις περιοχές της νότιας και ανατολικής Αυστραλίας.
Τα κοάλα και τα μικρά καγκουρό - όπως και τα πουλιά, τα ψάρια και διάφορα είδη βατράχων - είναι ανάμεσα σε εκείνα που χρειάζονται περισσότερο τη βοήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υπερθέρμανση του πλανήτη επιμηκύνει τα καλοκαίρια στην Αυστραλία και τα καθιστά όλο και πιο επικίνδυνα με μικρότερους σε διάρκεια χειμώνες που καθιστούν δυσκολότερο το έργο προληπτικής προστασίας των δασικών εκτάσεων.

Πηγή: BBC / ΕφΣυν