ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ούτε εντός, ούτε εκτός ...

της Ζέφης Δημαδάμα*

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να “απολαμβάνει τη μοναξιά της” περπατώντας όμως σε ναρκοθετημένη ζώνη με την επιθετικότητα της γειτονικής Τουρκίας να επιδεινώνονται ραγδαία.
Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει στην αναγκαιότητα η κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των κομμάτων -Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών- ώστε να επαναπροσδιοριστεί ένα “Εθνικό Σχέδιο” για τη χώρα και την εξωτερική της πολιτική..
Ωστόσο, η κυβέρνηση συνεχίζει το μοναχικό της δρόμο. Την ίδια στιγμή η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητα της προς την Ελλάδα και την Κύπρο με την υπογραφή του Τουρκολιβυκού Συμφώνου, τις επερχόμενες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και προχωρά στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.
Παρά τα παραπάνω η κυβέρνηση μετέχει σε “μυστική τριήμερη συνάντηση” Τουρκίας-Ελλάδας-Γερμανίας στο Βερολίνο χωρίς να διασφαλίσει ούτε καν τη μυστικότητα της συνάντησης, με την Τουρκία να ανακοινώνει τη συνάντηση δημόσια και αιφνιδιαστικά! Τι ειπώθηκε σε αυτή τη συνάντηση; Τι αποφασίστηκε σε αυτή τη συνάντηση; Καμιά ενημέρωση.
Η Γερμανία μόλις ανέλαβε την κυλιόμενη Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γνωστό ότι θα επιδιώξει να εξομαλύνει την κατάσταση στην περιοχή του ΝΑ Ευρώπης, με έμφαση στο διάλογο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας. Αλλά τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με τους στόχους αυτού του διάλογου. Ποιες θα είναι οι συμφωνημένες προϋποθέσεις; Ο ρόλος της Τουρκίας ως εν δυνάμει περιφερειακής δύναμης στην περιοχή μας πως θα αντιμετωπιστεί από τη Γερμανία; Η Γερμανία οφείλει να αντιμετωπίσει τη σχέση Ελλάδας με Τουρκία, ως σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, όμως πράγματι κινούμαστε με αυτή τη στρατηγική; Ουδείς γνωρίζει, ούτε εντός, ούτε εκτός ...
Για όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί και δεν πρέπει να αναλάβει μόνη της την ευθύνη και το βάρος των αποφάσεων και των επιλογών που θα δεσμεύσουν τη χώρα. Δυστυχώς είδαμε τα αρνητικά αποτελέσματα παρόμοιας τακτικής και από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το Κίνημα Αλλαγής απαιτεί μια αυστηρή απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία με επιβολή κυρώσεων και για αυτό το λόγο το θέμα τέθηκε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές απερίφραστα.
Κανείς μας δεν θέλει την Τουρκία απομονωμένη, χρειάζονται οι ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, όπως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν να διασφαλίζονται, αλλά όχι σε βάρος της χώρας μας. Μην ξεχνάμε όμως ότι ανοιχτοί δίαυλοι της κυβέρνησης απαιτούνται και εντός με την αντιπολίτευση και εκτός με την Ευρώπη. Η κυβέρνηση αδυνατεί να το αντιληφθεί και δυστυχώς ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας.

- KontraNews 19/07/2020
*Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen)
Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών, Πάντειο Πανεπιστήμιο