ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Απολύσεις και ένταση στην εφημερίδα «Μακεδονία»

Ασύνταχτο Μέτωπο Αγώνα Δημοιογράφων: Το τέρμα του κατήφορου ήταν η «Κοιν.Σ.Επ.»... 

Mε μεγάλη ανησυχία τα ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΕΠΗΕΘ παρακολουθούν τις εξελίξεις στην εφημερίδα Μακεδονία της Κυριακής και την ιστοσελίδα makthes.gr.
H παρατεταμένη ένταση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων κλιμακώθηκε την Πέμπτη (23/7/2020) με την απόλυση της δημοσιογράφου Δήμητρας Μακρή, ενώ προηγήθηκαν οι απολύσεις της Ελένης Πιπινίκα και της..
Γεωργίας Ψαθά, συναδέλφων από το διοικητικό προσωπικό, αλλά και η παύση της συναδέλφου Χριστίνας Χαλεπλίδου από τη θέση της διευθύντριας σύνταξης.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ και η ΕΠΗΕΘ υπενθυμίζουν στη διοίκηση της Μακεδονίας ότι αφετηρία για να λειτουργήσει το Μέσο ήταν η πρωτοβουλία εργαζομένων να συγκροτήσουν συνεταιριστικό σχήμα. Οι παραπάνω απολύσεις και η ένταση στις εργασιακές σχέσεις (και μάλιστα σε περίοδο που ο κλάδος δοκιμάζεται από μία ακόμη κρίση) υπονομεύουν ευθέως αυτή την πρωτοβουλία των εργαζομένων και θέτουν αν αμφιβόλω την εξέλιξή της.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Ενώσεις ζητούν από τη διοίκηση να ανακαλέσει τις απολύσεις των εργαζομένωνκαι να αναθεωρήσει κάθε σχεδιασμό που οδηγεί σε περαιτέρω ένταση και απορρύθμιση το σχήμα λειτουργίας του φύλλου και της ιστοσελίδας.

ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ:
Το τέρμα του κατήφορου ήταν η «Κοιν.Σ.Επ.»... 


"Η «παρατεταμένη ένταση μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων» και οι απολύσεις στην πολύπαθη εφημερίδα «Μακεδονία» αποτελούν απλώς την ορατή όψη του παράταιρου «γάμου» ανάμεσα στον λεγόμενο «συνεταιρισμό εργαζομένων» και σε ομάδα επιχειρηματιών, που οδήγησε στο υβριδικό εταιρικό σχήμα υπό το οποίο εκδίδεται από το 2018 η «Μακεδονία της Κυριακής» και λειτουργεί η ιστοσελίδα makthes.gr.
Αυτή η παράταιρη και ιδιοτελής σύμπραξη παρουσιάστηκε τότε ως πρωτοβουλία εργαζομένων, οι οποίοι σύστησαν συνεταιρισμό προκειμένου να διασωθούν έστω κάποιες θέσεις εργασίας, αλλά όπως φαίνεται από τις εξελίξεις ούτε καν αυτόν τον στόχο μπορεί να υπηρετήσει.
Καταρχάς κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει με ποια διαδικασία προβλέπονται απολύσεις σε μια «Κοιν.Σ.Επ.» εργαζομένων, δηλαδή σε μια μορφή συνεταιριστικού σχήματος που εντάσσεται στη σφαίρα της κοινωνικής οικονομίας, όπου τον πρώτο λόγο έχουν οι εργαζόμενοι.
Θα πρέπει να δοθούν εξηγήσεις τόσο για τις τρέχουσες απολύσεις των δύο διοικητικών υπαλλήλων και μίας δημοσιογράφου όσο όμως και για τις άλλες δύο που προηγήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή του δημοσιογράφου Τάσου Κουρκούμπα και της τεχνικού Μαρίας Βοσνακίδου, για τους οποίους να σημειώσουμε πως τότε η Ένωση Συντακτών είχε τηρήσει αξιοσημείωτη σιωπή!
Το υβριδικό σχήμα υλοποιήθηκε από τις εργοδοτικές φατρίες που ανέλαβαν να εφαρμόσουν το σχέδιο της διοίκησης – ιδιοκτησίας (διά της εκπροσώπου της Μακεδονικής Εκδοτικής Εκτυπωτικής ΑΕ Βίκης Σουλοπούλου) να απαλλάξει την εταιρεία από τις οφειλές προς εργαζόμενους, ταμεία και δημόσιο. Οδήγησαν λοιπόν στο κλείσιμο της «Μακεδονίας» και στο άνοιγμα μιας νέας εταιρείας, απαλλαγμένης από χρέη.
Η νέα εταιρεία είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση συνέχειας της παλιάς εταιρείας χωρίς τις υποχρεώσεις της και δη προς τους εργαζόμενους, στους οποίους οφείλει δεδουλευμένα 18 μηνών - κάτι για το οποίο 42 πρώην εργαζόμενοι (δηλαδή όλοι όσοι δεν συμμετέχουν στο παραπάνω σχήμα) έχουν προσφύγει δικαστικά.
Πρόκειται για τις ίδιες εργοδοτικές φατρίες που οδήγησαν στο κλείσιμο της «Μακεδονίας» κάτω από το βάρος της αποτυχημένης διοίκησής τους και των επιλογών που υποστήριξαν. Αυτές που τώρα συγκρούονται μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τα ίδια όπλα που τότε είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον όσων είχαμε αντισταθεί στις καταστροφικές -όπως αποδείχτηκε και εκ του αποτελέσματος- επιλογές της εκπροσώπου του εκδότη Βίκης Σουλοπούλου.
Σ’ αυτή τη σύγκρουση δεν υπάρχουν ούτε καλοί ούτε κακοί, απλώς παρακολουθούμε τις συνέπειες των επιλογών ορισμένων. Όπως έστρωσαν θα κοιμηθούν ή, αλλιώς, το τέρμα του κατήφορου ήταν η «Κοιν.Σ.Επ.».
ΑΣΥΝΤΑΧΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ"