ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Κύριε Πρωθυπουργέ, η ψηφιακή σύνταξη «κόλλησε» στα διαλυτικά (Ϊ)

του Νίκου Παναγιωτόπουλου 

 Παρακολουθούσα την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην ειδική εκδήλωση για την παρουσίαση της Ψηφιακής Σύνταξης και τον άκουσα να λέει, «Ο Άτλας, δεν είναι απλά μία τεχνική απόφαση. Συνιστά μία γνήσια κοινωνική μεταρρύθμιση που έχει στο κέντρο της τον πολίτη και την φροντίδα του γι’ αυτόν..
Είναι μία βαθιά προοδευτική πολιτική επιλογή». Και πραγματικά δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Και συνέχισε, «θέλω να πιστεύω, ότι θα είναι η αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων και μία πολύ καλή πρακτική απόδειξη του πώς η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη».
Το τελευταίο διάστημα, πολλαπλά νέα ψηφιακά εργαλεία αναπτύχθηκαν και προσφέρθηκαν στους πολίτες της χώρας: τηλεργασία, τηλεκπαίδευση, νέες ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ψηφιακή λειτουργία της κυβέρνησης, άυλη συνταγογράφηση κ.λπ. κ.λπ. Είναι σημαντικό βήμα, όμως την όμορφη εικόνα χαλάει η πραγματικότητα. Και πολλές φορές στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος. Και ο διάβολος της γραφειοκρατίας χαλάει το αφήγημα του Πρωθυπουργού.
Και εξηγούμαι, ψηφιακές συντάξεις; Πολύ ωραία! Αν το όνομα έχει διαλυτικά τι γίνεται; Δηλαδή αν σε λένε Βαΐτσόπουλο, Βαΐτση, Γαϊτάνη κλπ κλπ έχεις μεγάλο πρόβλημα! Μα τρελάθηκες θα μου πείτε;
Όχι δεν τρελάθηκα καθόλου, γιατί την ώρα που ο Πρωθυπουργός περιέγραφε τα πολύ ωραία για την αρχή του τέλους ταλαιπωρίας εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων, με πήρε στο τηλέφωνο γνωστός μου, έξαλλος! Το όνομα του και ευλόγως και του πατέρα του έχει διαλυτικά! Ε… και θα μου πείτε; Ίδια απάντηση πήρε κι από μένα, όταν, όμως, μου απάντησε έμεινα άφωνος.
Ο άνθρωπος έκανε αίτηση, ψηφιακή παρακαλώ, για την έκδοση της σύνταξης του πατέρα του. Τα προβλήματα άρχισαν όταν το σύστημα δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει το επώνυμο του δικαιούχου.
Ε… καλά, του λέω, κάποια εγγραφή θα είναι λάθος σε κάποιο μητρώο πήγαινε σε ένα ΚΕΠ να το διορθώσεις.
Δεν κατάλαβες, μου λέει, το όνομα σωστά είναι παντού. Το σύστημα του ΕΦΚΑ δεν διαβάζει!
Τι δεν διαβάζει;
Τα διαλυτικά στο όνομα, μου λέει νευριασμένος!
Έμεινα παγωτό που λένε και οι πιτσιρικάδες.
Πήγες στον ΕΦΚΑ του λέω;
Πήγα αλλά δεν ξέρουν τι να κάνουν, είναι το σύστημα, μου λένε!
Άλλαξε το όνομα, του λέω με δόση χιούμορ, βγάλε τα διαλυτικά…
Η αίτηση της σύνταξης είναι σε εκκρεμότητα, κάνεις δεν ξέρει να απαντήσει, ο χρόνος περνάει και λεφτά δεν υπάρχουν για τις υποχρεώσεις του ανθρώπου.
Κανονικά, σε μια πολιτισμένη χώρα θα έπρεπε το κράτος και οι δημόσιες υπηρεσίες να υπηρετούν τους πολίτες. Δεν υπάρχει πολίτης που δεν έχει βγει από τα ρούχα του από την ατελείωτη ταλαιπωρία της αθάνατης γραφειοκρατίας.
Περάσαμε, λοιπόν, στην αθάνατη ψηφιακή γραφειοκρατία.
Γιατί δεν αρκεί η ψηφιοποίηση χωρίς απλοποίηση και χωρίς κοινή λογική. Όμως δεν φτάνει μόνο ο κ. Πιερρακάκης, αλλά και ο κάθε υπουργός στον τομέα του να απλοποιήσει τις διαδικασίες ώστε αυτές να ψηφιοποιηθούν. Ας πάρει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός τους αρμόδιους υπουργούς γιατί οι όμορφες ιδέες και μεταρρυθμίσεις πολύ εύκολα καίγονται στην οργή των πολίτων.
Για τα διαλυτικά ρε γαμώτο…

- το κείμενο του Ν. Παναγιωτόπουλου είναι από το newpost.gr