ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Στο Μεικτό της ΕΣΗΕΑ τα οξύτατα εργασιακά προβλήματα των ΜΜΕ

Σε ετοιμότητα ο κλάδος ενόψει των αλλαγών που επίκεινται στην συνδικαλιστική νομοθεσία

Συνήλθε την Πέμπτη στην πρώτη συνεδρίασή του μετά τις εκλογές του Ιουνίου, το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ευρεία συμμετοχή των συναδέλφων που έχουν εκλεγεί να εκπροσωπήσουν τους δημοσιογράφους των ΜΜΕ όπου εργάζονται. Στην ημερήσια..
διάταξη της πρώτης αυτής συνεδρίασης τέθηκαν τα θέματα της έναρξης συζήτησης για την αλλαγή του Καταστατικού και τα οξύτατα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Σε ξεχωριστή πρόταση συζητήθηκε, επίσης, των θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων στην ψηφιακή εποχή.
Συγκεκριμένα:
Όσον αφορά τα εργασιακά, οι συνάδελφοι ενημέρωσαν το Συμβούλιο για τα επιμέρους ζητήματα που αντιμετωπίζουν στα ΜΜΕ όπου εργάζονται. Έγινε επίσης ενημέρωση για τους δικαστικούς αγώνες που είναι σε εξέλιξη και η ΕΣΗΕΑ θα δώσει τη μάχη της, για την διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ ως αυτοτελούς Ταμείου των εργαζόμενων στον Τύπο, για τα δικαιώματα των συνταξιούχων (μειώσεις συντάξεων και κατάργηση των δώρων) και τον εν ενεργεία συναδέλφων (μειώσεις μισθών - κατάργηση δώρων και επιδομάτων), παρεμβαίνει δε σε όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν στον ΔΟΛ, στον ΠΗΓΑΣΟ και στην ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, στο πλευρό των εργαζομένων, προκειμένου να πετύχουν την καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών τους και των νόμιμων αποζημιώσεών τους. Διατυπώθηκε η πρόταση ο κλάδος να είναι σε ετοιμότητα, ενόψει των αλλαγών που επίκεινται στην συνδικαλιστική νομοθεσία και για να διεκδικήσει δυναμικά την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τους εργοδότες.
Ζητήθηκε, τέλος, να υπάρχει στενή συνεργασία του Μεικτού Συμβουλίου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για την προώθηση των θεμάτων που απασχολούν τους εργασιακούς χώρους. 
Όσον αφορά το Καταστατικό, τα μέλη του Μεικτού Συμβουλίου ενημερώθηκαν για την απόφαση του Δ.Σ. να συγκροτήσει Επιτροπή με την συμμετοχή και μελών του Μ.Σ. (συνεδρίαση Δ.Σ. 3/2-7-19) η οποία θα επεξεργαστεί πρόταση για την τροποποίηση του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ, το οποίο, όπως είναι τροποποιημένο, είναι σε ισχύ από το 1978 και η αναθεώρησή του κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένων των τεράστιων εξελίξεων στον χώρο των ΜΜΕ και των αλλαγών που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια στη νομοθεσία, για την καλή λειτουργία του Σωματείου μας.
Τόσο από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όσο και από τα μέλη του Μεικτού Συμβουλίου διατυπώθηκε προβληματισμός για τη δυνατότητα να τελεσφορήσει η προσπάθεια, δεδομένων των δυσκολιών που προκύπτουν από τις διευρυμένες πλειοψηφίες που απαιτούνται για την τροποποίηση του Καταστατικού. Προκρίθηκε ωστόσο η άποψη ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει, ώστε να υπάρξει ο χρόνος της διαμόρφωσης της ολοκληρωμένης πρότασης και να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Κοινή ήταν η άποψη ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, πλην, όμως, αναγκαίο.