ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 4 Αυγούστου 2018

Το συλλεκτικό δώρο της «ΕφΣυν - Σαββατοκύριακο»

Συλλεκτικής αξίας το δώρο της «Εφημερίδας των Συντακτών» για τους αναγνώστες της το Σάββατο 4 Αυγούστου.
Πρόκειται για ανατυπωμένο τεύχος του περιοδικού «Μετρονόμος» που ήταν αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου και κυκλοφόρησε το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου το 2015.
«Τελευταία φορά που βρέθηκα σπίτι του πρόσεξα στην είσοδο της πολυκατοικίας ένα χειρόγραφο σημείωμά του σε γλάστρα:..
"Μη μου κόψετε κι άλλο φύλλο παρακαλώ - αλλιώς θα κοπεί το χέρι σας"», γράφει στον πρόλογο του περιοδικού ο εκδότης του Θανάσης Συλιβός.

«Μπαίνοντας στο ισόγειο διαμέρισμά του, ανάμεσα σε φωτογραφίες, καραβάκια, βιβλία που εκδόθηκαν τον 19ο αιώνα, χειρόγραφα Ελλήνων λογοτεχνών, καρτ ποστάλ, γκραβούρες, μελανοδοχεία και κοντυλοφόρους που με ευλάβεια συλλέγει, μου δείχνει πέντε κιβώτια στην είσοδο. "Αύριο πρέπει να τα στείλω και αυτά", μου λέει ήσυχα και χαμηλόφωνα. Μέχρι σήμερα έχει δωρίσει -και συνεχίζει- περισσότερα από σαράντα χιλιάδες βιβλία (με δικά του έξοδα) στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Σύρου, στην αίθουσα που πλέον φέρει το όνομά του. Και όλα αυτά αθόρυβα, όπως αθόρυβος είναι και ο ίδιος. Ευγενής και διακριτικός».

Ο Θανάσης μάς διηγείται τώρα τι ακριβώς συνέβη όταν συνάντησε τον Μάνο Ελευθερίου, λίγο πριν φτιάξουν το τεύχος:
«Οταν του είπα πως θα ετοιμάσουμε ένα αφιέρωμα γι' αυτόν στον "Μετρονόμο", μου απάντησε: "Και ποιον θα ενδιαφέρει; Κάνε για κάποιον άλλον". Στη συνέχεια, βέβαια, δέχτηκε. "Θέλετε να συζητήσουμε για τα περιεχόμενα;" τον ρώτησα. "Κάντε ό,τι θέλετε, εσείς ξέρετε καλύτερα", μου απάντησε. Συναντηθήκαμε σπίτι του, για να μας δώσει κυρίως φωτογραφικό και άλλο αρχειακό υλικό, πολλές φορές και αυτό γιατί κάθε φορά που βρισκόμασταν, χωρίς να το καταλάβουμε, περνούσε η ώρα συζητώντας για όλα τα άλλα εκτός από το αφιέρωμα».

Σημειώστε πως είναι η πρώτη φορά που έγινε ένα τόσο μεγάλο αφιέρωμα στον (ίδιο τον) Μάνο Ελευθερίου και το έργο του με πλήθος πληροφοριών και πλούσιο ανέκδοτο υλικό.

Στα επιμέρους κεφάλαια περιλαμβάνονται: «Οι λογοτεχνικές καταβολές της στιχουργικής του», «Η πολιτική στο τραγούδι του Μάνου Ελευθερίου», «Το θέατρο στο λόγο του Μάνου Ελευθερίου», «Ο Ελευθερίου ως σχολιαστής και μελετητής του ελληνικού τραγουδιού», «Η νέα γενιά Ελλήνων συνθετών-τραγουδοποιών για τον Ελευθερίου», « Η δισκογραφία του Μάνου Ελευθερίου με αριθμούς και πίνακες».

Επίσης υπάρχουν αφηγήσεις και κείμενα που έγραψαν οι: Γιώργος Ανδρέου, Ηλίας Ανδριόπουλος, Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Θάνος Μικρούτσικος, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Κώστας Φασουλάς, Οδυσσέας Ιωάννου, Δημήτρης Λέντζος, Κυριάκος Ρόκος, Θωμάς Κοροβίνης, Θανάσης Θ. Νιάρχος, Ναταλί Χατζηαντωνίου, Σωτήρης Κακίσης και Δημήτρης Μπαγέρης.
Καλή ανάγνωση!

Δημήτρης Κανελλόπουλος (Εφημερίδα των Συντακτών)