ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

MEGA: νέες μετοχικές ισορροπίες και νέο μάνατζμεντ

Μπαίνει «φρέσκο» χρήμα 25 εκατ. ευρώ

H οικογένεια Βαρδινογιάννη με τον Θεοχάρη Φιλιππόπουλο, αν δεν παρουσιαστούν άλλα προβλήματα, φαίνεται ότι θα είναι το επιχειρηματικό σχήμα το οποίο θα αναλάβει τη διάσωση και, κατά συνέπεια, τον κεντρικό ρόλο στο ΜEGA. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη εβδομάδα, με το διοικητικό συμβούλιο της Τηλέτυπος, που ελέγχει το ΜEGA, να δίνει το πράσινο φώς ώστε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες στη βάση της πρότασης (δείτε ΕΔΩ) που διατύπωσε επίσημα ο Φιλιππόπουλος.
Μετά την αποδοχή του διοικητικού συμβουλίου να συζητηθεί η πρόταση, τις τελευταίες ημέρες ο Νίκος Πεφάνης, που έχει παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος, αλλά εξακολουθεί να ασκεί ατύπως περιορισμένα καθήκοντα, άρχισε να στέλνει τα οικονομικά και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον νομικό και οικονομικό έλεγχο. Ταυτόχρονα, οι πιστώτριες τράπεζες κάλεσαν τον.. Φιλιππόπουλο σε συνάντηση, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη, προκειμένου να αναλύσει το επιχειρηματικό σχέδιο για το κανάλι.

Οι συμμετοχές

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επιχειρηματικό σχήμα Φιλιππόπουλου φαίνεται ότι περιλαμβάνεται και συμμετοχή της οικογένειας Βαρδινογιάννη, των Αττικών Εκδόσεων καθώς και άλλων προσώπων και φορέων. Η πρόταση που εστάλη στις τράπεζες δεν αναφέρει συγκεκριμένο ποσό που θα εισφερθεί για την αύξηση, αλλά οι πληροφορίες λένε ότι το συγκεκριμένο σχήμα βάζει στο τραπέζι ποσό ύψους έως 15 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, η πλευρά Βαρδινογιάννη φέρεται ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση με το ποσό των 5 εκατ. που της αναλογεί προκειμένου να μη μειωθεί η υπάρχουσα συμμετοχή της.
Το ίδιο φέρεται να ισχύει και για την πλευρά Μπόμπολα, με τη διαφορά ότι θα συμμετάσχει με 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,5 εκατ. θα δώσει ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάρης που δραστηριοποιείται στα media και στον τομέα των ηλεκτρονικών τυχερών παιγνίων.
Αν τελικά προχωρήσει το συγκεκριμένο σχέδιο, στη βάση πάντοτε των όρων που έθεσε ο κ. Φιλιππόπουλος, τότε η αύξηση κεφαλαίου του ΜEGA θα είναι 25 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, τίποτε δεν θωρείται δεδομένο, καθώς υπάρχουν ακόμη αρκετές κρίσιμες παράμετροι που πρέπει να διευθετηθούν.
Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή έχουμε συμφωνία του ενός εκ των τριών βασικών μετόχων του καναλιού, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, σε ένα σχήμα με τον Φιλιππόπουλο. Αν το σχέδιο προχωρήσει, τότε οι Βαρδινογιάννης - Φιλιππόπουλος θα αποκτήσουν τον έλεγχο περίπου του 60% της Tηλέτυπος.

Που θα κριθεί το σχέδιο διάσωσης

Τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν και τα οποία μπορεί εύκολα να τινάξουν στον αέρα το σχέδιο διάσωσης του MEGA είναι:
Οι σημερινοί μέτοχοι (Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας) να συμφωνήσουν στους όρους της αύξησης κεφαλαίου κατά 25 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση της Tηλέτυπος θα καθορίσει πόσο θα περιοριστεί η συμμετοχή των παλιών μετόχων, ειδικά αν δεν συμμετάσχουν καθόλου, όπως φαίνεται πιθανόν στην περίπτωση του ΔΟΛ, ή συμμετάσχουν εν μέρει. Οταν διακόπηκε η διαπραγμάτευση των μετοχών, η χρηματιστηριακή αξία της Tηλέτυπος ήταν 9,07 εκατ. ευρώ. Αν οι μέτοχοι δεν συμφωνήσουν μεταξύ τους, τότε οι δύο από αυτούς μπορούν να μπλοκάρουν τις εξελίξεις διακινδυνεύοντας όμως να προκαλέσουν την οργή και τις πιέσεις των τραπεζών.
Ο δεύτερος αστάθμητος παράγοντας είναι το αποτέλεσμα του οικονομικού και νομικού ελέγχου. Αν αποδειχθεί ότι οι ανάγκες και οι υποχρεώσεις της εταιρείας υπερβαίνουν τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το επιχειρηματικό εγχείρημα μπορεί να μη στέκεται οικονομικά και τα 25 εκατ. να μην επαρκούν για την αναδιοργάνωση του MEGA.
Ο τρίτος παράγοντας είναι η στάση των τραπεζών. Οι τελευταίες πρέπει να αποδεχθούν γενναία αναδιάρθρωση του δανεισμού στη βάση του νέου business plan. Διαλλακτική στάση θα πρέπει να τηρήσουν και οι υπόλοιποι πιστωτές του ΜEGA. Για παράδειγμα, πολυεθνικές εταιρείες που έχουν δικαιώματα σε ταινίες, προμηθευτές, παραγωγοί κ.λπ. θα πρέπει να συναινέσουν στην αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων του καναλιού και να μην προβούν στην άσκηση πίεσης με δικαστικά μέσα. Πρόκειται για ευαίσθητο ζήτημα, καθώς το MEGA οφείλει ποσό άνω των 10 εκατ. ευρώ στην εταιρεία παραγωγής Ανωση του κ. Φώτη Μπόμπολα.

Αν τελικά το σχέδιο προχωρήσει και τα 25 εκατ. ευρώ είναι αρκετά για να «γυρίσει» το κανάλι, τότε οι ισορροπίες μεταξύ των μετόχων θα μεταβληθούν σημαντικά, με το σχήμα Βαρδινογιάννη - Φιλιππόπουλου να έχει τον πρώτο λόγο. Σε μια τέτοια περίπτωση, ανοίγει ένα παράθυρο ώστε να συγκροτηθεί μελλοντικά ένας ισχυρός πόλος, καθώς το νέο σχήμα ελέγχει και άλλες επιχειρήσεις στα media.

- πηγή: protothema.gr