ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Οι φυλές των πυρκαγιών (και η κακιά μας μοίρα…


Κάθε χρονιά, τα ίδια. Κάθε καταραμένη χρονιά, τα ίδια.
Φωτιές, πυρκαγιές, αποκαΐδια. Μία φταίει ο στρατηγός άνεμος, μία η κλιματική, μία η κακιά μας μοίρα ,όπου να ‘ναι ξεπροβάλλει απ’ τη γωνία κι ο Χατζηπετρής.
Και φυσικά, λυσσομανάνε τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, επιστρέφουμε στις φυλές της φλόγας, για να αντιμετωπίσουμε με πικρό χαμόγελο αυτό το κολαστήριο που μάθαμε να ονομάζουμε χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.Με πικρό χαμόγελο, γιατί αλλιώς όχι η μέρα δεν βγαίνει αλλά ούτε η ώρα…
Οπότε, ορίστε οι φυλές των πυρκαγιών, για να μην ξεχνιόμαστε εν μέσω θέρους και υπουργού Κικίλια. Απολαύστε υπεύθυνα.

1) Οι αστυνόμοι
Ξέρουν γιατί έβαλες τη φωτιά, ξέρουν πως την έβαλες, ξέρουν πότε την έβαλες. Ξέρουν επίσης ποιος είσαι εσύ που την έβαλες.

2) Οι εισαγγελείς
Ξέρουν γιατί έβαλες τη φωτιά, ξέρουν πως την έβαλες, ξέρουν πότε την έβαλες. Ξέρουν επίσης ποιος είσαι εσύ που την έβαλες.
Και θ’ απονείμουν δικαιοσύνη.

3) Οι θεούσοι
Η Παναγίτσα και ο Χριστούλης μας έσωσαν από το ολοκαύτωμα. Αλλιώς θα είχαμε γίνει στάχτη και μπούρμπερη.
Μόνο αν χτιστούν εκκλησίες στα καμένα δεν θα έχουμε τα ίδια.

4) Οι άθεοι
Πού ήταν η Παναγίτσα κι ο Χριστούλης όταν άναβε η φωτιά; Και γιατί άργησαν τόσο πολύ να την κατασβέσουν;
Μόνο αν σταματήσουμε να υποδεχόμαστε το Άγιο Φως με τιμές αρχηγού κράτους θα σταματήσουν και οι εμπρησμοί.

5) Οι φιλελέδες
Αν τα δάση ήταν ιδιωτικά δεν θα λαμπάδιαζαν. Αν η πυροσβεστική ήταν ιδιωτική θα έσβηνε τις πυρκαγιές στο πιτς φυτίλι. Αν οι πυρκαγιές ήταν ιδιωτικές δεν θα ανάβανε ποτέ.
Τώρα που είναι κρατικές καίγεται ο τόπος.

6) Οι σταλεγάκηδες
Ήξεραν ότι θα σκάσει πυρκαγιά. Όπως ήξεραν ότι θα γινόταν πλημμύρα. Όπως ήξεραν ότι θα μας βάραγε σεισμός. Μόνο για τη Δευτέρα Παρουσία έχουν μερικές αμφιβολίες, αλλά κι αυτές είναι θέμα ημερών.

7) Οι πληροφορημένοι
Γνωρίζουν που έσταξε και η παραμικρή σταγόνα ιδρώτα του τελευταίου εθελοντή δασοπροστασίας. Και θα το χρησιμοποιήσουν ως ισχυρό επιχείρημα σε κάθε συζήτηση.

8) Οι ωχαδερφάκηδες
Αφού ρε φίλε δεν αλλάζει τίποτε σε αυτόν τον κωλότοπο, τώρα θα το καταλάβετε; Φτιάξε μου έναν φρέντο μέτριο σε παρακαλώ.

9) Οι δε γ@μιέται
Και τι με νοιάζει ρε φίλε που κάηκαν ο Κουβαράς, τα Δερβενοχώρια, το Λαγονήσι; Ενδιαφέρθηκε κανείς για μένα όταν μου φτιάξανε γλυκό αντί για μέτριο τον φρέντο;

10) Οι συνωμοσιολόγοι
Το έχουν από πρώτο χέρι ότι η επόμενη συνεδρίαση της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ θα γίνει στην Λουτράκι. Παρόντος του Χένρι Κίσινγκερ.

10 + 1) Τα ερπετά
Όσοι τον χειμώνα αποκαλούν “ταβλαδόρους” τους πυροσβέστες και τους πλακώνουν στο ξύλο όταν διατυπώνουν εργασιακά αιτήματα, αλλά το καλοκαίρι απαιτούν να σβήνουν όλες τις πυρκαγιές εντός δευτερολέπτων. Και να σώζουν τις κάθε είδους “περιουσίες”, από το πρώτο τούβλο ως το τελευταίο καρφί.

Xρήστος Ξανθάκης