ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 16 Ιουλίου 2023

Ενοχλημένος ο Τσίπρας...


Ώρα αποφάσεων στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Οι υποψηφιότητες και η βασική διαφωνία

Αυτοκριτική, τοποθετήσεις, αλλά και ενωτικό κλίμα επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ώρα που το κόμμα οδηγείται, σήμερα, προς μια κρίσιμη ψηφοφορία στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής.
Η συνεδρίαση που ξεκινά από το πρωί της Κυριακής θα καταλήξει στη λήψη αποφάσεων που θα καθορίσουν και την επόμενη ημέρα στο κόμμα, με το βλέμμα στην επανίδρυση του κόμματος.
Το κόμμα –μετά το σοκ της εκλογικής ήττας και την παραίτηση του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα– καλείται να επανεξοπλιστεί στρατηγικά και να αποκτήσει γείωση στην κοινωνία, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει ανασυγκροτηθεί εν όψει των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης αρχικά, αλλά με ορίζοντα τις ευρωεκλογές, την άνοιξη του 2024.
Βασικό διακύβευμα είναι το εάν η Κεντρική Επιτροπή θα εγκρίνει την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο τον Αύγουστο και εκλογή αρχηγού τον Σεπτέμβρη ή εάν θα «περάσουν» οι εναλλακτικές προτάσεις είτε για μίνι παράταση στις διαδικασίες είτε για μετάθεση των εξελίξεων μετά από τις αυτοδιοικητικές του Οκτώβρη.
Οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν μόνο την έκβαση των εξελίξεων στο κόμμα, αλλά και τον αριθμό των υποψηφίων για τη διαδοχή του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία. Αυτό γιατί, εκτός από τις τέσσερις ανακοινωμένες υποψηφιότητες (Ε. Αχτσιόγλου, Ευ. Τσακαλώτος, Στ. Τζουμάκας, Ν. Παππάς) εάν η διαδικασία πάρει παράταση, ενδέχεται υποψηφιότητα να καταθέσουν και οι Παύλος Πολάκης και Διονύσης Τεμπονέρας.

Οι υποψηφιότητες

Όσον αφορά τον διάδοχο του Αλ. Τσίπρα, η κατάσταση ξεκαθαρίζει. Τις υποψηφιότητές τους είχαν ανακοινώσει πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η Έφη Αχτσιόγλου (που άνοιξε την κούρσα της διαδοχής) και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η Κ.Ε. του Σαββάτου ξεκίνησε με μια υποψηφιότητα - έκπληξη: με επιστολή του ο Στέφανος Τζουμάκας γνωστοποίησε την πρόθεσή του να συμμετάσχει την εκλογική διαδικασία. Ο κ. Τζουμάκας φαίνεται πως αποτελεί την «υποψηφιότητα-έκπληξη», που φημολογούνταν τις τελευταίες ημέρες. Ο Στέφανος Τζουμάκας προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Είχε «επιστρατευτεί» από τον Αλέξη Τσίπρα για να αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Στρατηγικής και Ανάλυσης ενόψει των εκλογών του Μαΐου.
Αντίθετα, ο Παύλος Πολάκης ανέφερε ότι δεν θα είναι υποψήφιος, αν δεν αλλάξει η διαδικασία. Όπως είπε ο πρώην υπουργός –αφήνοντας αιχμές για «life style» διαδικασίες–, εάν υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που «να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για Πρόεδρος του κόμματος».
Παρών στην κούρσα διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα στην προεδρία του κόμματος δήλωσε ο Νίκος Παππάς, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες.
Από την πλευρά του, ο Διονύσης Τεμπονέρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, σε περίπτωση που οι διαδικασίες μετατεθούν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας, θα πραγματοποιηθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου, εκλογή ηγεσίας τον Σεπτέμβριο και νέο συνέδριο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο. Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητούν το παραπάνω χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να μετατεθεί το συνέδριο και η εκλογή προέδρου για τον Νοέμβριο. Το αίτημα για διαδικασίες τον Νοέμβριο υποστηρίζεται από μερίδα της Κίνησης Μελών αλλά και από τη ΡΕΝΕ, ενώ διαφορετική άποψη έχουν η Ομπρέλα, οι ΠΑΣΟΚογενείς, η ΔΗΜΑΡ και η ομάδα των 6 συν 6.

Στην Κ.Ε. του Σαββάτου, ο Παύλος Πολάκης ζήτησε άμεσα συνέδριο μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και σε αυτό να εκλεγούν νέα Πολιτική Γραμματεία, νέα Κεντρική Επιτροπή και νέος Γραμματέας, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για εκλογή προέδρου. «Θεωρώ ότι μπορούμε να πάμε και μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές να καταλήξουμε σε αυτά, και αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία τότε ναι ειναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». Πρόσθεσε ότι όμως «αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

Κι ο Διονύσης Τεμπονέρας εξέφρασε τη διαφωνία του με τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δηλώσεις του ανάφερε ότι «εμείς υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, γι' αυτό το λόγο λέμε ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να μετατεθούν για αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές προκειμένου να προκύψει εκλογή προέδρου και να μείνουμε σε αυτό που γνωρίζαμε παραδοσιακά στην αριστερά ότι πρέπει τελικά οι πολιτικές να είναι εκείνες που προσδιορίζουν τα πρόσωπα και όχι τα πρόσωπα τις πολιτικές».

Αντίθετα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε ότι «η εκλογή προέδρου από τη βάση πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως αρχές με μέσα Σεπτεμβρίου». Τόνισε ότι «δεν γίνεται να γίνει ούτε μέσα στο καλοκαίρι ούτε να περιμένει η κοινωνία 4 με 5 μήνες. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», για να σημειώσει ότι «με την έναρξη της πολιτικής περιόδου από Σεπτέμβριο πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την αντεπίθεση. Να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και την κυβερνητική μας προοπτική».

Από την πλευρά της, η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, κατά την εισήγηση της, επισήμανε ότι η πρόταση της Π.Γ. προς την Κ.Ε. είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι αυτή η απόφαση δεν ελήφθη αβασάνιστα και πως καταλαβαίνει «τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο». Ανέφερε ότι έγινε διεξοδική συζήτηση στην ΠΓ μεταξύ διαφορετικών προτάσεων και προκρίθηκε η επιλογή «να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου -ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες, και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές». Πρόσθεσε ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητα του κόμματος την επόμενη περίοδο και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν φέρεται διατεθειμένος να παρέμβει ανοιχτά στις διαδικασίες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως είναι ενοχλημένος από τις τελευταίες εξελίξεις και από την αμφισβήτηση του οδικού χάρτη, καθώς θεωρεί αδιανόητο το γεγονός να μείνει το κόμμα χωρίς πρόεδρο για πέντε μήνες.

- από το efsyn.gr