ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

Περίσσευμα αθλιότητας


Toν Σεπτέμβριο του 2021 –μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια και την υπόλοιπη χώρα, με αποτέλεσμα να καεί η μισή Ελλάδα– η κυβέρνηση Μητσοτάκη δημιούργησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η Πολιτική Προστασία υποτίθεται ότι αναβαθμίστηκε και μαζί άλλαξε όλη η φιλοσοφία, η δομή και η οργάνωση του κρατικού μηχανισμού.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουν περάσει δύο χρόνια. Αρκετό δηλαδή διάστημα για να έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές και προσαρμογές στην Πολιτική Προστασία ώστε αυτή να ανταποκρίνεται σε συνθήκες όπου τα φυσικά φαινόμενα και οι συνέπειές τους εκδηλώνονται με όρους κλιματικής κρίσης.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, στις 7 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός δήλωνε: «Δημιουργήσαμε το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ως μία απάντηση σε ένα αίτημα των καιρών. Και χαίρομαι διότι το υπουργείο αυτό, πια, πατάει καλά στα πόδια του».

Ο ίδιος άνθρωπος πρόσθετε επίσης ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει κοσμογονία ως προς τα μέσα που θα διαθέτει η Πολιτική Προστασία για να ανταποκριθεί στον ρόλο της σε συνθήκες κλιματικής κρίσης, αλλά «μέχρι τότε, βέβαια, έχουμε προχωρήσει και έχουμε υλοποιήσει έναν πολύ μεθοδικό σχεδιασμό για την αντιπυρική περίοδο, την οποία ήδη διανύουμε, με περισσότερα εναέρια μέσα, με περισσότερες δράσεις πρόληψης».

Το τι ακριβώς έχει γίνει το διαπιστώνουμε εδώ και τρεις ημέρες που καίγεται και πάλι η χώρα. Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Συμβαίνει ό,τι συνέβαινε εδώ και δεκαετίες. Ο κρατικός μηχανισμός αδύναμος και ανίσχυρος να αντιμετωπίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές, ο ηρωισμός των ανθρώπων που εμπλέκονται στην κατάσβεση ανυπέρβλητος όπως πάντα, αλλά δεν φτάνει, και η πρόληψη μοιάζει μάλλον με κακόγουστο αστείο.

Ολα αυτά ασφαλώς είναι εξοργιστικά, αλλά πιο εξοργιστική είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης και των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ να δικαιολογήσουν την κατάσταση. Για όσα συμβαίνουν, μας λένε, φταίνε οι δήμαρχοι που δεν καθάρισαν τα χόρτα. Αλλά δεν μας λένε ότι η κυβέρνηση δεν τους έλεγξε ποτέ.

Πάνω απ’ όλα, μας λένε, φταίει η κλιματική κρίση. Για την οποία, όμως, εδώ και δύο χρόνια έφτιαξαν ειδικό υπουργείο το οποίο πριν από δέκα ημέρες ο πρωθυπουργός το βρήκε να «πατάει καλά στα πόδια του». Πρόκειται για περίσσευμα αθλιότητας την ώρα που συντελούνται ανυπολόγιστες καταστροφές και ανθρώπινες τραγωδίες.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη