ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Τσίπρας: Επιταχυντής της κρίσης ο πρωθυπουργός, κυβέρνηση σε κρίση εμπιστοσύνης


Για οικονομικό εκβιασμό για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα και δικαίωμα εξαγοράς προκειμένου να παραμείνουν ανεμβολίαστοι όσοι την έχουν, έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκώντας από το βήμα της βουλής δριμεία κριτική στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, η απόφαση είναι ομολογία αποτυχίας. «Αποτύχατε, για αυτό πήρατε αυτό το ακραίο μέτρο» είπε, προσθέτοντας ότι «ο αυταρχισμός είναι το τελευταίο στάδιο της αποτυχίας».
Ξεκινώντας την ομιλία του, υπογράμμισε πως η χθεσινή απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε δείχνει πως «σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή, πρωτοφανούς κρίσης και ανασφάλειας», ο πρωθυπουργός εμφανίζεται «με αυταρέσκεια» και υποστηρίζει ότι «σώζουν ζωές».
Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναφέρθηκε για ακόμα μία φόρα στο «αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους ανά εκατομμύριο», ενώ επισήμανε πως σχεδόν 150 άνθρωποι χθες και σήμερα είναι «πρόχειρα διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ» και «δεν έχουμε εικόνα αν έχουν κάποιες ελπίδες να σώσουν τη ζωή τους».
«Αυτή είναι η τραγωδία. Και πάνω σ' αυτήν εσείς παίρνετε μια θέση και για άλλη μια φορά κουνάτε το δάχτυλο στην αντιπολίτευση», είπε απευθύνοντας ερώτηση στον πρωθυπουργό αν είναι «ικανοποιημένοι» και αν «τα έκαναν όλα καλά».
«Είστε σε απόλυτη σύγχυση. Έχετε χάσει τον έλεγχο και βρίσκεστε ενδεχομένως σε πανικό κάτι που αποτελεί πολύ κακή εξέλιξη και διαπράττετε το ένα σφάλμα μετά το άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας και απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό να «σοβαρευτούν» και να «συνέλθουν».
«Εφαρμόζετε μέτρο που δεν είναι στην πραγματικότητα υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ξεχωρίζετε μια ηλικιακή κατηγορία και βάζετε πρόστιμο που δεν τηρεί αρχή αναλογικότητας. Άλλο ο χαμηλοσυνταξιούχος και άλλο αυτός που έχει μεγάλο εισόδημα. Αυτό που κάνετε είναι οικονομικός εκβιασμός αδύναμων και εξαγορά για τους οικονομικά ισχυρούς», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ και πρόσθεσε:
«Για παράδειγμα, αυτός που σήμερα είναι 59 ετών και είναι αναγκαίο να τον πείσουμε να εμβολιαστεί για να σώσει τη ζωή του, αλλά έχει ενστάσεις, έλλειμμα ενημέρωσης και ακούει εσάς να λέτε για τους άνω των 60. Αυτός θα αποκτήσει εμβολιαστική κουλτούρα;
Τι μας είπατε; Μας είπατε ότι το κατοστάρικο είναι στη σωστή κατεύθυνση γιατί θα πάει για στήριξη Υγείας. Έχετε πρώτα καταστρέψει την υγεία και μας λέτε για το κατοστάρικο των εμβολιασμένων. Γι' αυτούς ενδιαφέρεστε ή για να καλύψετε την τρύπα την δημοσιονομική;»
Παράλληλα εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι είναι σε πανικό και πηγαίνει «από το άσπρο στο μαύρο», «από το κρύο στην ζέστη», θυμίζοντας δηλώσεις Μητσοτάκη και του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη κατά της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
«Πριν από 20 ημέρες εσείς προσωπικά κ. Μητσοτάκη βάλατε με κάθε τρόπο κατά της αντισυνταγματικότητας. Ο υπουργός Υγείας μάς είπε ότι η επέκταση της υποχρεωτικότητας προσκρούει στο Σύνταγμα και στο ΣτΕ και θα ήταν αντισυνταγματική» συμπλήρωσε, τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς.
Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι πρόκειται για μία απόφαση που εγκυμονεί κινδύνους, με κυριότερο την εκτόξευση της αντιεμβολιαστικής δημαγωγίας. «Είναι ένα ακραίο μέτρο, που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις διχασμού και κοινωνικού αυτοματισμού» συμπλήρωσε.
«Το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι αυτή την ώρα οι αντιπαραθέσεις, η πολιτική σύγκρουση και τα επιχειρήματα. Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει. 150 συμπολίτες μας διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και συγγενείς τους αγωνιούν για το αν θα μπορέσουν μα έχουν αξιοπρεπή και ουσιαστική φροντίδα σε μια δύσκολη συγκυρία, αν έχουν τη δυνατότητα για μια καλύτερη τύχη. Είναι στα χειρουργικά κρεβάτια. Σας καλώ για ακόμα μια φορά. Δώστε μας στοιχεία. Πόσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ και πόσοι από αυτούς καταφέρνουν να επιβιώσουν; Πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ;», σημείωσε αναφερόμενος στη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία.


«Προσλάβετε γιατρούς τώρα»

O κ. Τσίπρας επεσήμανε ακόμη την ανάγκη για άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Όπως είπε σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ, περίπου 800 γιατροί σε κρίσιμες ειδικότητες είναι σε λίστες αναμένοντας τον διορισμό τους.
«Προσλάβετε τώρα ιατρούς. Μας λέτε ότι δεν μπορείτε. Αλήθεια; Πέρυσι πώς πήρατε 200 στις ΜΕΘ με διαδικασίες φαστ τρακ;
Λέτε ψέματα ότι δεν υπάρχουν ιατροί. Παθολόγοι, γενικοί ιατροί,καρδιολόγοι σε λίστες, περιμένουν τον διορισμό τους. Για παράδειγμα, το Ελπίς, για έναν παθολόγο, έχει 39 στη λίστα αναμονής. Στο Ιπποκράτειο για μία θέση καρδιολόγου υπάρχουν 46 υποψήφιοι», αναφέρθηκε σε παραδείγματα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Σας καλώ κ. Μητσοτάκη να πάμε μαζί να συναντήσουμε τους γιατρούς και να μας πουν αν υπάρχουν αρκετοί γιατροί ή όχι» τόνισε και πρόσθεσε ότι αντίληψη της κυβέρνησης είναι πως οι προσλήψεις θα ήταν «πολυτέλεια» και «πεταμένα λεφτά».
«Δεν σας περνά από το μυαλό να ενισχύσετε το ΕΣΥ. Σας καλώ να αναλογιστείτε την ευθύνη. Προχωρήσετε άμεσα. Αν σήμερα έχουμε 150 πρόχειρα διασωληνωμένους σημαίνει ότι θα χρειαστούμε τουλάχιστον 200 νέες κλίνες ΜΕΘ. Είναι υποχρέωσή μας να ενδιαφερθούμε γι' αυτό. Επιτάξτε τώρα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και όσες ΜΕΘ υπάρχουν εκεί. Αναπτύξετε τώρα κλίνες ΜΕΘ, αξιοποιώντας και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Εκτός αν οι ανεμβολίαστοι δεν σας νοιάζει αν θα ζήσουν.

Και βεβαίως υπάρχει το 15% στις ΜΕΘ που είναι εμβολιασμένοι. Και η μεγάλη ανησυχία είναι ότι τώρα με την Όμικρον το πέμπτο κύμα θα είναι κύμα ενεργώς εμβολιασμένων».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στα σχολεία, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» και μη λογική την απόφαση των συγχωνεύσεων τμημάτων, καθώς και να κλείνει ένα τμήμα μόνο όταν τα κρούσματα φτάνουν στο 50% +1. «Μαθαίνω ότι το 25% των νέων κρουσμάτων που εντοπίζει καθημερινά ο ΕΟΔΥ είναι παιδιά. Αυτοί είναι αναμεταδότες, όχι οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι τους», σημείωσε.

«Δημιουργείτε κλίμα αναξιοπιστίας»

Στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τον λόγο από το έδρανο της Βουλής για να απαντήσει στη δευτερολογία του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε για «ηθική αυτουργία» αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, τονίζοντας πως «δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχετε καλλιεργήσει».
«Η εμπιστοσύνη είναι το πιο σημαντικό τείχος ανοσίας που θα έπρεπε να στήσουμε απέναντι στην πανδημία», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους εμβολιασμούς. «Στο 87% είναι οι εμβολιασμοί στην Πορτογαλία. Εσείς από την πρώτη στιγμή δημιουργείτε κλίμα αναξιοπιστίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για την εμβολιαστική εκστρατεία, λέγοντας πως «αντιμετωπίσατε την εμβολιαστική καμπάνια στη λογική της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, ενώ κρύβετε τους υπουργούς σας».

από efsyn.gr