ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Προς αλλαγές στην «επιτροπή Tσιόδρα» από τον Πλεύρη - Στόχος οι «ενοχλητικοί γιατροί»


Επιμένουν οι πληροφορίες πως πλησιάζει η ώρα που η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές στη σύνθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, γνωστής και ως «επιτροπή των.. ειδικών» -ή, παλαιότερα, ως «επιτροπή Τσιόδρα».
Ο ρόλος της επιτροπής, άλλωστε, εδώ και καιρό δεν είναι ο ίδιος με παλιά, καθώς αφενός η κυβέρνηση λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια, ενώ θεωρεί «ενοχλητικά» κάποια μέλη που «δεν συμβιβάζονται» με όλες τις αποφάσεις που λαμβάνονται. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρότι εκ χαρακτήρος και εκ πεποιθήσεων παραμένει ο «καλός στρατιώτης», δεν έχει εδώ και πάνω από ένα χρόνο το ρόλο που είχε παλιά, καθώς δεν συμφωνεί με σειρά ενεργειών και προτεραιοτήτων, χωρίς όμως ποτέ να εκφράζει δημοσίως τις διαφωνίες του προκειμένου να μην κάνει ζημιά στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί είναι πως η επιτροπή Τσιόδρα εδώ και καιρό., στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εισηγείται πλέον στην κυβέρνηση, αλλά «εξειδικεύει και μελετά τα στοιχεία». Επίσης, επί εποχής Χαρδαλιά, τις αποφάσεις ελάμβανε κυρίως η «μικρή επιτροπή», που συνεδρίαζε την Πέμπτη και επί της ουσίας η επιτροπή Τσιόδρα, κάθε Παρασκευή, επικύρωνε τις κατευθύνσεις που είχαν αποφασιστεί την προηγούμενη!
Στόχος των όποιων αλλαγών γίνουν τελικά στην επιτροπή από το νέο υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γιατροί που «ενοχλούν». Και όχι απαραίτητα εκείνοι που ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνομιλούν μαζί του, αλλά και όσοι εκτιμάται ότι «δημιουργούν σύγχυση» με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ή όσοι διαφωνούν με επίσημες τοποθετήσεις, όπως πχ αυτές του πρωθυπουργού πριν το καλοκαίρι ότι «διανύουμε το τελευταίο μίλι» της πανδημίας ή ότι «πετυχαίνουμε την ανοσία τον Ιούνιο»!
Εκείνο, πάντως, που φοβάται η κυβέρνηση ώστε να προχωρήσει στις αλλαγές είναι τυχόν αντιδράσεις από τους ειδικούς. Όχι τόσο από εκείνους που θα κοπούν, όσο από εκείνους που θα μείνουν και θα αισθανθούν την ανάγκη να υπερασπιστούν τους συναδέλφους τους. Ίσως εάν υπάρξει μια παραίτηση να είναι η αφορμή για τις αλλαγές, λένε εκείνοι που γνωρίζουν!

Βασίλης Σκουρής / ieidiseis