ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2021

Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο


Την ανάλυση των γεγονότων γύρω από την συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας, των συμφερόντων και συσχετισμών σε Αμερική, Ευρώπη, Κίνα και Ειρηνικό, καθώς.. και της διαφαινόμενης εξομάλυνσης της κρίσης μεταξύ Ουάσιγκτον-Παρισιού, θα επιδιώξει η εκπομπή «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον κόσμο». 
Ο Πολυδεύκης Παπαδόπουλος στην εκπομπή του που μεταδίδεται το Σαββατοκύριακο 25 και 26/09/2021, στις 12 το μεσημέρι, στο Πρώτο Πρόγραμμα, θα αναλύσει τα γεγονότα γύρω από την αμυντική συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ-Αυστραλίας-Βρετανίας, τα συμφεροντα και τους συσχετισμούς σε Αμερική, Ευρώπη, Κίνα και Ειρηνικό. Καλεσμένος ο Χαράλαμπος Παπασωτηρίου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και πρόεδρος/διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
Με το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στον Καναδά, μετά τη νέα επικράτηση Τριντό, αλλά με αριθμό εδρών που δίνει και πάλι κυβέρνηση μειοψηφίας, θα ασχοληθεί η εκπομπή στο δεύτερο μέρος. Επιπλέον, θα εξεταστεί ο ιδιαίτερος διεθνοπολιτικός ρόλος του Καναδά μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης και Ειρηνικού (π.χ. η Οτάβα δεν μετέχει στην ΑUKUS), καθώς και η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην οικονομία/κοινωνία αλλά και το πολιτικό γίγνεσθαι αυτής της σημαντικής χώρας. Προσκεκλημένος ο Χρήστος Σύρρος, πρώην βουλευτής, υπουργός και διπλωματικός αντιπρόσωπος του Κεμπέκ, καθώς και ιδρυτής της κίνησης «Φιλική Εταιρεία» στην Κοινότητα του Μόντρεαλ.
Ημερομηνία μετάδοσης: Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2021, ώρα 12.00-13.00
Στο πρώτο μέρος της εκπομπής θα γίνει ανασκόπηση της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία με τα τελευταία στοιχεία και δεδομένα, ενώ θα ανοίγουν οι κάλπες για μια αναμέτρηση καθοριστικής για το μέλλον της χώρας αυτής, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Στην εκπομπή συμμετέχει ο Κώστας Καλφόπουλος, συνεργάτης γερμανικών ΜΜΕ στην Ελλάδα, αρθρογράφος και συγγραφέας.
Το μέλλον των κλασικών σπουδών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ και όχι μόνο, είναι το κρίσιμο θέμα που θα αναλυθεί στο δεύτερο μέρος της εκπομπής. Αφορμή αποτελεί η απόφαση του Πανεπιστημίου Πρίνστον να καταργήσει την υποχρεωτικότητα των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών του. Για το θέμα έχει προσκληθεί να μιλήσει ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής στη Σχολή Ιστορικών Μελετών του Ινστιτούτου Προηγμένων Μελετών στο Πρίνστον, που αποτελεί ξεχωριστό θεσμό στο εν λόγω πανεπιστήμιο.
Σύνταξη-παρουσίαση: Πολυδεύκης Παπαδόπουλος.