ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021

Μην σε πούνε και Στάλιν...


Ο Θανάσης Καρτερός γράφει στην ΑΥΓΗ «μια γνώμη για τις γνώμες στον ΣΥΡΙΖΑ» προφανως με αφορμή το θέμα που δημιουργήθηκε με το άρθρο Κούλογλου και κάνει λόγο για κατοστάρηδες και.. μαραθωνοδρόμους του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το άρθρο Καρτερού στην Αυγή:
Ποια είναι η γνώμη σας για τις γνώμες; Όποιον και να ρωτήσετε, εκτός κι αν είναι φασίστας, που πιάνει τσεκούρι μόλις ακούσει ακόμα και τη λέξη, θα σας απαντήσει ότι μια χαρά είναι οι γνώμες. Αναγκαίες για τη δημοκρατία, την κυκλοφορία των ιδεών, τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και βέβαια τη βελτίωση της εικόνας, της συλλογικότητας και της αποτελεσματικότητας των κομμάτων. Εκτός βέβαια από τον γνωστό επιθεωρητή Κάλαχαν (Κλιντ Ίστγουντ), που υποστηρίζει ότι οι γνώμες είναι σαν τις assholes -δεν λέγεται ελληνικά, α, πα, πα- κι ο καθένας έχει από μία.
Στον ΣΥΡΙΖΑ τις γνώμες τις έχουμε σε μεγάλη υπόληψη. Τα παλιά χρόνια, στην κομμουνιστική Αριστερά, μετρούσαν άλλα πράγματα, όπως αφοσίωση, κομματικότητα, αντοχή στο ξύλο. Γνώμες μόνο εντός των τειχών. Αν έλεγε κάποιος δημοσίως γνώμη διαφορετική από του κόμματος, είχε γνωμοδικείο. Το αυτό και στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα - με δημοσίως εκτιθέμενες διαφορετικές γνώμες έθετες εαυτόν εκτός κινήματος. Σήμερα όμως υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Μπορείς να πεις οτιδήποτε για το κόμμα, τη γραμμή, την ηγεσία, οποτεδήποτε, από οποιοδήποτε μέσο προσφέρεται να σε φιλοξενήσει.
Πρόβλημα παρουσιάζεται πολύ συχνά όταν η γνώμη κάποιων αφορά τη γνώμη άλλων. Κάποιος δηλαδή διατυπώνει μια γνώμη αν έβαλε ή δεν έβαλε γκολ ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη. Ή αν καρπώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ τη φθορά της Ν.Δ. Ή αν έβαλε αυτογκόλ ο Τσακαλώτος με τα 37 δισ. Τι γίνεται όμως με τη γνώμη για τη γνώμη; Εκεί μερικές φορές νοθεύουμε λίγο την ελευθερία. Αν, για παράδειγμα, κάποιος πει για κάποιον άλλο ότι η γνώμη που δημοσιοποίησε κάνει ζημιά ή βλάπτει τη συλλογική προσπάθεια, του φοράμε μερικές φορές ένα μουστάκι. Παχύ, γεωργιανό, και καλά ξεμπερδέματα.
Η γνώμη, σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα η γνώμη από κατοστάρηδες του ΣΥΡΙΖΑ που σκανδαλίζει μαραθωνοδρόμους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αξία. Αναντικατάστατη. Λίγο υποτιμημένη είναι η γνώμη για τη γνώμη. Κι αυτό έχει λογική, διότι αν πιάναμε τα μετερίζια της γνώμης για τη γνώμη, μπορεί να φτάναμε σε άσχημες ιστορικές αναδρομές. Σώπα, λοιπόν, ή θύμωνε από μέσα σου όταν άλλοι ρητορεύουν από τον άμβωνα που εσύ τους ανέβασες. Μην σε πούνε και Στάλιν...