ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Χωρίς «Δ» η... ΔΕΗ


Ενα από τα τελευταία στρατηγικά πεδία άσκησης ελέγχου από το Δημόσιο αποφάσισε να χάσει η κυβέρνηση. Μετά τις τηλεπικοινωνίες, τις αερομεταφορές, τα λιμάνια, τα τρένα και μέσα από.. μια απλή ανακοίνωση του Υπερταμείου, το πανελλήνιο έμαθε χθες βράδυ ότι η ΔΕΗ θα μείνει χωρίς το αρχικό Δ, καθώς το ποσοστό που κρατά το Δημόσιο πέφτει από το 51% στο 33% μέσα από μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με σκοπό την άντληση 750 εκατομμυρίων ευρώ.
Η όλη μεθόδευση προκάλεσε αιφνιδιασμό, καθώς ήρθε σε μια στιγμή όπου αφενός η αγορά ενέργειας και οι καταναλωτές πλήττονται διεθνώς από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών, αφετέρου η ΔΕΗ έχει πρόσφατα πουλήσει το 49% της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ ενισχύοντας τα ταμεία της με 1,3 δισ. ευρώ. Αίσθηση προκάλεσε και ο τρόπος της ανακοίνωσης, καθώς παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι ο σχεδιασμός εξυφαίνονταν εδώ και μέρες.
Το απόγευμα, η ΔΕΗ είχε προγραμματίσει να ανακοινώσει τα αποτελέσματα εξαμήνου που παραμένουν σε επίπεδα αντίστοιχα του 2020. Λίγο αργότερα, όμως, ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Γ. Στάσσης ενημέρωνε τους αναλυτές ότι η επιχείρηση θα προβεί στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. Το ερώτημα που αυτόματα προέκυψε αφορούσε το αν το Δημόσιο θα συμμετέχει στην αύξηση, βάζοντας χρήματα, για να κρατήσει το ποσοστό του στο 51,12% που διαθέτει μέσω του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ. Η απορία λύθηκε λίγα λεπτά αργότερα καθώς οι δύο φορείς ξεκαθάρισαν ότι «θα εξετάσουν –σύμφωνα με τον καταστατικό τους σκοπό– με βάση τους κανόνες της αγοράς και με τη συνδρομή εξωτερικού συμβούλου, τη μείωση της συμμετοχής τους σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority)», δηλαδή περίπου 33%.
Μέσα στην ανακοίνωση της ΔΕΗ, πάντως, αναφερόταν ξεκάθαρα ότι μπορεί κανείς να μην είχε ανακοινώσει τις κυβερνητικές προθέσεις αλλά η διοίκηση «βολιδοσκόπησε» τους επενδυτές «μέσω μιας συνήθους εμπιστευτικής διαδικασίας wall crossing» και έλαβε ενδείξεις ότι υπάρχει «σημαντικό ενδιαφέρον και υποστήριξης για την πιθανή συναλλαγή». Μετά τα παραπάνω, γνώστες της αγοράς συνέδεαν αυτές τις βολιδοσκοπήσεις με την ανεξήγητη πτώση της τιμής της μετοχής της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο τις τελευταίες μέρες, παρά το γεγονός ότι είχε συμφωνηθεί η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Διαδικαστικά, οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν στην έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων στις 19 Οκτωβρίου.
- από ρεπορτάζ του Αρη Χατζηγεωργίου στην ΕφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)