ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Πως το 1964 το Καστελλόριζο δεν δόθηκε στους Τούρκους

Γεώργιος, Ανδρέας Παπανδρέου και Μακάριος
οι πρωταγωνιστές της απόρριψης του σχεδίου Ατσεσον για διπλή ένωση
και παραχώρηση του Καστελλόριζου στην Τουρκία
Η απίστευτη ιστορία και τα… μπινελίκια του αμερικανού προέδρου

Όλα ήταν έτοιμα. Ο Ντιν Άτσεσον, αμερικανός διπλωμάτης είχε εκπονήσει ένα σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού. Προωθούσε τη διπλή Ένωση, έδινε τους Τουρκοκύπριους το 20% του εδάφους και αυξημένα δικαιώματα σε όσους επέλεγαν να παραμείνουν σπίτια τους στο υπόλοιπο 80% που θα ενωνόταν..
με την Ελλάδα κατά το πρότυπο της Μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Όμως η Τουρκία δεν θα έπαιρνε μόνο το 20% της Κύπρου, αλλά και μερικά νησιά. Τη Ρόδο ή το Καστελλόριζο και δύο – τρία άλλα κι ως… μπαξίσι θα αύξαναν την αμερικανική βοήθεια! Η άρνηση του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου να ενδώσει στις Αμερικανικές πιέσεις, ανάμεσά τους και η παραχώρηση του Καστελλόριζου στην Τουρκία προκάλεσε την οργή του Αμερικανού Προέδρου, Λίντον Τζόνσον.
Στην Ελλάδα πρωθυπουργός ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου με νωπή την προτίμηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Στην Αμερική πρόεδρος ήταν ο Λίντον Τζόνσον. Ο καουμπόι από το Τέξας που για ψηφοθηρικούς λόγους είχε χριστεί αντιπρόεδρος από τον Κένεντι (αντίβαρο για τις ψήφους των συντηρητικών πολιτειών) και ξαφνικά μετά την δολοφονία στο Ντάλας βρέθηκε να κάθεται στη θέση του Προέδρου. Άξεστος και ανίδεος από τη διεθνή πολιτική ο Τζόνσον, όχι τόσο προκλητικός όπως ο Τραμπ σήμερα, ήταν το ίδιο επικίνδυνος για τα ελληνικά συμφέροντα.
- διαβάστε τη συνέχεια και δειτε τα δημοσιεύματα της εποχής στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ