ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Η ΕΡΤ μέσα στην Αγία Σοφία

Η κάμερα της ΕΡΤ μέσα στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. Η ανταποκρίτρια της δημόσιας τηλεόρασης, Αριάνα Φερεντίνου, μπήκε στο εσωτερικό του ναού, κατέγραψε τη σημερινή εικόνα του μοναδικού μνημείου και μίλησε με χριστιανούς και μουσουλμάνους επισκέπτες του.
Μπαίνοντας στον έσω νάρθηκα, σκεπασμένη υποχρεωτικά με τη μαντίλα, η Αριάνα Φερεντίνου.. καταγράφει με την κάμερα τα οριζόντια ράφια που έχουν τοποθετηθεί για τα παπούτσια των επισκεπτών.
Η πρώτη αίσθηση στο εσωτερικό του ναού είναι ότι το φως έχει χαθεί, καθώς τα πάντα έχουν καλυφθεί με ύφασμα.
Το περίφημο ψηφιδωτό της ένθρονης Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, ψηλά στην αψίδα του ναού, που έβλεπε κανείς μόλις έμπαινε, είναι τώρα καλυμμένο με λωρίδες από καραβόπανο. Όλα τα χριστιανικά σύμβολα έχουν καλυφθεί, ακόμη και οι σκαλωσιές, από σκούρο κόκκινο πανί. Μόνο το «Ομφάλιο» έχει μείνει ακάλυπτο, όπου γινόταν η στέψη των βυζαντινών αυτοκρατόρων, προστατευόμενο περιμετρικά από ένα κιγκλίδωμα.
Η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών έχει αλλάξει. Τούρκοι πιστοί, γυναίκες μαυροφορεμένες, μουσουλμάνοι από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη ΝΑ Ασία, τις αραβικές χώρες προσεύχονται. Κάποιοι κλαίνε… Μοναδικά πλάνα, που έχει καταγράψει η κάμερα της ΕΡΤ, παρουσιαστηκαν απόψε, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1, στις 21:00.