ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2020

Υπουργός - μεσίτρια συμφερόντων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων...

Ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο της Νίκης Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο περιλαμβάνει πολλές προβληματικές διατάξεις για τους εκπαιδευτικούς.
Το νομοσχέδιο έχει γίνει δεκτό επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία. Υπέρ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία με τα υπόλοιπα κόμματα να το καταψηφίζουν και την Ελληνική Λύση να επιφυλάσσεται για την Ολομέλεια.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ..
Nίκος Φίλης μιλώντας στην Ολομέλεια, για το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση ανέφερε:
"Για ποιο λόγο η κα Κεραμέως φέρνει το νομοσχέδιο εσπευσμένα, έξω από τον προγραμματισμό και τις πιεστικές ανάγκες της επικαιρότητας, που απαιτεί σοβαρή ενασχόληση με ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ, το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο;
Γιατί εξοφλεί προεκλογικά γραμμάτια!
Είναι γραμμένα στη Διαύγεια τα ποσά που έχουν δώσει ιδιοκτήτες ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας. Και τώρα -να η αντιπαροχή!
Με μια κίνηση η σημερινή ΝΔ μετακινείται στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό ΚΑΙ στο χώρο της εκπαίδευσης. Ξηλώνει το μεταπολιτευτικό, δημοκρατικό, συνταγματικό κεκτημένο όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 16 του Συντάγματος, που ήταν έμπνευση -και γραφή- του Ευάγγελου Παπανούτσου.
Ταυτόχρονα ξηλώνει τη νομοθεσία Ράλλη, επί κυβέρνησης Καραμανλή· τη νομοθεσία Ευθυμίου - Γκεσούλη, επί κυβέρνησης Σημίτη. Ακόμα και τη νομοθεσία Γιαννάκου. Και φυσικά, τους νόμους του ΣΥΡΙΖΑ για την εκπαίδευση. Θλιβερό να βλέπει κανείς ως κατάληξη αυτής της ιστορικής εξέλιξης, μια υπουργό μεσίτρια των συμφερόντων των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.
Και τι επαναφέρει στη θέση εκείνων που ξηλώνει; Τη νομοθεσία που ψηφίστηκε κατ’ υπόδειξη της τρόικας από την κυβέρνηση Σαμαρά, με υπουργό τον Αρβανιτόπουλο. Μια νομοθεσία μνημονιακή, διαλυτική, εργοδοτική, που κυρίως ικανοποιούσε τα βασικά αιτήματα των ιδιοκτητών των σχολείων.
Κατοχυρώνει σήμερα τις αναιτιολόγητες απολύσεις εκπαιδευτικών, ακόμα και στο μέσο της χρονιάς. Σε ποιες περιπτώσεις άραγε; Μήπως όταν δεν «συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις» για καλύτερο βαθμό; Έχουν υπάρξει ουκ ολίγες καταγγελίες παλιότερα για τέτοια ζητήματα! Κατοχυρώνει επίσης το μειωμένο ωράριο και τις μειωμένες αποδοχές!
Ουσιαστικά υποβαθμίζει τον εκπαιδευτικό και το ρόλο του. Και ταυτόχρονα υποβαθμίζει το ίδιο το ιδιωτικό σχολείο. Γιατί με δασκάλους και καθηγητές χωρίς επαγγελματική ασφάλεια και αξιοπρέπεια σχολείο δεν υπάρχει. Με τον εκπαιδευτικό καταδιωκόμενο και φοβισμένο απέναντι στις εντολές του σχολάρχη, μάθημα δεν γίνεται. Το γνωρίζουμε αυτό στη διαδρομή δεκαετιών, όταν με αγώνες κατακτήθηκε ένα καλύτερο σχολείο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Κι αυτά δυστυχώς δεν αφορούν μόνο τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων. Ο βαθμός του απολυτηρίου παίζει ρόλο στην επιτυχία στις πανελλήνιες εξετάσεις. Όταν η κρατική εποπτεία εξανεμίζεται, όταν η ασφάλεια του ιδιωτικού καθηγητή καταρρακώνεται, τότε υπεισέρχεται ένα στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού, που πλήττει τους μαθητές πρωτίστως των δημοσίων σχολείων...