ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

“Μπορούμε να κινηθούμε χωρίς να αγγίξουμε το μαξιλάρι”

Σταθάκης: Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο το κόστος του “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”

Τους βασικούς άξονες του “μεσοπρόθεσμου κυβερνητικού προγράμματος” του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε  ο πρώην υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Θέμα 104,6» και τους Νίκο Φελέκη -Μπάμπη Κούτρα.
Ο Σταθάκης διευκρίνισε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης..
δεν εφάπτεται με το χθεσινό “έκτακτο” πρόγραμμα που παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για την πανδημία στο Ζάππειο υπό τον τίτλο “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”,  και τόνισε ότι η κυβερνητική πρόταση που επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ “θα επικεντρώνεται ουσιαστικά στην επόμενη μέρα”, έχοντας “στο επίκεντρό της την πράσινη μετάβαση, τις κοινωνικές ανισότητες, αλλά και θέματα δικαιωμάτων και δημοκρατίας”.
Στον αντίποδα, ο Γ. Σταθάκης εξήγησε πως το χθεσινό τετράμηνο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ καλείται να απαντήσει σε “δύο επίμαχα θέματα”, δηλαδή |τι πρέπει να κάνουμε φέτος, για να μην είναι 10% -αλλά λιγότερο- η ύφεση και πως μπορούμε να συγκρατήσουμε μια τάση, για να μην φτάσει η ανεργία σε μη ανεκτά επίπεδα”.
Αναφορικά με την χρηματοδότηση του χθεσινού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, “είναι κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο” δηλαδή 7-8% του ΑΕΠ, ενώ αναφορικά με την προέλευση των χρημάτων, “έτσι όπως παρουσιάστηκε, δεν αγγίζει τα ταμειακά διαθέσιμα” δήλωσε ο κ. Σταθάκης.
«Οι τρεις πηγές χρηματοδότησής του είναι σύμφωνα με τον ίδιο ο επαναπροσανατολισμός πόρων του ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως το SURE) και η αναπτυξιακή Τράπεζα. “Θεωρητικά, μπορούμε να κινηθούμε χωρίς να αγγίξουμε το μαξιλάρι” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.
Παράλληλα υογραμμισε πως “δεν ρίχνουμε όλα τα λεφτά τώρα” και εξήγησε πως στο χθεσινό πρόγραμμα το κράτος εμφανίζεται ως εργοδότης, επενδυτής για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα (με εργαλεία όπως η αναπτυξιακή τράπεζα και οι μικρομισθώσεις), αλλά και με ένα κοινωνικό πακέτο για 1.9 εκατομμύρια ανέργους και εργαζόμενους με ελαστικές μορφές. Αναλύοντας το συνολικό κόστος της πρότασης του “Μένουμε Όρθιοι ΙΙ”, ο πρώην υπουργός τόνισε ότι 3,5 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στην εργασία, 3,5 δις στο κοινωνικό εισόδημα και 3,8 δις στις επιχειρήσεις, “για να στηριχθεί όλο το σύστημα”.

ΔΕΙΤΕ την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος #ΜενουμεΟρθιοι: