ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Είναι πολλά τα λεφτά, Κυριάκο...

Εκ πρώτης όψεως, οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πολυαναμενόμενο Ταμείο Ανάκαμψης αποτελούν θετική έκπληξη. Παρά το γεγονός ότι κατά πολλούς η αντίδραση του μπλοκ των «4 της λιτότητας» (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία) και η απαίτησή τους για δάνεια με σκληρούς όρους είχαν ένα στοιχείο (γερμανικής) σκηνοθεσίας, ο..
συμβιβασμός που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί υπέρβαση για τα ήθη και έθιμα του ευρωπαϊκού ιερατείου.
Μπορεί το «πακέτο» των 750 δισ. ευρώ να περιλαμβάνει και δάνεια, όπως απαίτησαν οι υποδυόμενοι τους «σκληρούς» της Ε.Ε., αλλά για πρώτη φορά η Ε.Ε. ως οντότητα των 27 προχωρά σε κοινό δανεισμό, άρα δημιουργεί αμοιβαίο χρέος.
Αυτό είναι ένα βήμα που, ακόμη και αν δεν είναι ανιδιοτελές εκ μέρους της Γερμανίας και άλλων ισχυρών, προδίδει τον φόβο μιας καταστροφικής για τη συνοχή της Ενωσης κρίσης. Η «γενναιοδωρία» της πρότασης, σε τελική ανάλυση, είναι όρος αποτροπής της διάλυσής της.
Τα κρίσιμα ερωτήματα που ακολουθούν είναι δύο: Ποιοι όροι θα συνοδεύσουν τα κονδύλια που θα διοχετευτούν στις χώρες και πού θα πάνε τα χρήματα; Για την Ελλάδα, που θεωρείται από τις ευνοούμενες χώρες της πρότασης, ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα έχει το δεύτερο ερώτημα. Από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η χώρα μπορεί να λάβει 33,4 δισ. ευρώ ως επιδοτήσεις και δάνεια.
Από τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2021-2027, ύψους 1,1 τρισ., η χώρα διεκδικεί περίπου 37 δισ. ευρώ, μαζί με τους πόρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι άλλα 32,5 δισ.
Επομένως, η κυβέρνηση διαθέτει από τώρα και για τα επόμενα χρόνια μια δύναμη πυρός άνω των 100 δισ. ευρώ, πάνω από το 50% του ετήσιου ΑΕΠ, για να περιορίσει μια νέα καταστροφική ύφεση και μια ακόμη πιο καταστροφική εκτίναξη της ανεργίας.
Είναι, πράγματι, πολλά τα λεφτά, Κυριάκο, κύριε πρωθυπουργέ, για μια κοινωνία που έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου και απειλείται με νέα βύθιση. Και είναι ζήτημα επιβίωσης να διατεθούν άμεσα, τολμηρά, δίκαια, έξυπνα, παραγωγικά, πρωτίστως υπέρ της απασχόλησης, και όχι για συντήρηση των παρασιτικών ελίτ και των τροφίμων του Πρυτανείου.

ΕΦ.ΣΥΝ. / 'Αποψη