ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Ποιος Τσίπρας;

Το πρόβλημα της ενημέρωσης εξελίσσεται σε πρόβλημα για τη δημοκρατία

Χτες ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στο Ζάππειο το επικαιροποιημένο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι 2». Το γεγονός είναι ο ορισμός της «είδησης» διότι:
Α) Πρόκειται για την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για..
το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση. Η πρόταση αυτή έχει σημαντικές διαφορές από εκείνη της κυβέρνησης οι οποίες πρέπει να συζητηθούν στον δημόσιο διάλογο.
Β) Συνιστά τη βάση του νέου εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Γ) Για όσους-ες το πολυψάχνουν, αναδεικνύει τη νέα πολιτική-ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δ) Γενικά το τι λέει η αξιωματική αντιπολίτευσης (αλλά και κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα) πρέπει να είναι «είδηση».
Χτες κανένα κανάλι (πλην Kontra) δεν έδειξε live την ομιλία. Επίσης, κανένα δεν έπαιξε εκτενή αποσπάσματα. Ανάλογη η εικόνα στα ραδιόφωνα, ενώ ήταν καλύτερη στα site. Επιπλέον, η κυβέρνηση έκανε την unfair κίνηση να βάλει συνέντευξη του πρωθυπουργού πάνω στην παρουσίαση του Τσίπρα, για να την «ταπώσει» επικοινωνιακά.
Η χτεσινή (μη) κάλυψη της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι το πρόβλημα της ενημέρωσης εξελίσσεται σε πρόβλημα για τη δημοκρατία. Δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία όταν η φωνή της αντιπολίτευσης (μην ξεχνάμε ότι ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 υφίστανται σχεδόν ολοκληρωτικό επικοινωνιακό αποκλεισμό) περιορίζεται ασφυκτικά στην ενημέρωση. Δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία όταν στις τηλεοράσεις ακούγεται μία και μόνη άποψη, αυτή της κυβέρνησης. Δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία όταν δεν συζητιούνται ανοιχτά τα μείζονα ερωτήματα για την πορεία της κοινωνίας.

- από το fb του Γιάννη Αλμπάνη