ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Το νερό των Σταγιατών

Το Πρώτο Πρόγραμμα και η ΕΡΤ Βόλου παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το νερό των Σταγιατών», που θα μεταδοθεί ζωντανά το Σάββατο 30 Μαΐου 2020, στις 12:00.
Το ντοκιμαντέρ φέρνει στο φως τον πολύχρονο αγώνα των κατοίκων της κοινότητας Σταγιατών για ελεύθερη πρόσβαση στην πηγή του χωριού τους, ενώ ξεδιπλώνει και όλα.. εκείνα τα λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με τις πηγές του Πηλίου και τη μακραίωνη σχέση των κατοίκων με τα νερά του βουνού.
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ταξιδεύει μέχρι το Περού και συναντά την «Κόρη της λίμνης» Νέλιδα Αϊάι, μια νεαρή ιθαγενή των Άνδεων που μιλά με τα πνεύματα του νερού και βρίσκεται στο στόχαστρο της μεγαλύτερης εταιρείας εξόρυξης χρυσού της Λατινικής Αμερικής. Την ίδια στιγμή, στην Ουρουγουάη, μία εταιρεία παρασκευής χαρτοπολτού καταναλώνει το νερό που θα έπιναν 44 εκατομμύρια άνθρωποι.
Το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ εστιάζει στη Λατινική Αμερική και την ποινικοποίηση της κοινωνικής αντίστασης στα «μεγαπρογιέκτος», στις οικονομικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, φέρνοντας στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων Λατινικής Αμερικής (OCMAL), καθώς και της οργάνωσης Global Witness.
Τέλος, το ντοκιμαντέρ ταξιδεύει μέχρι το βουνό Οίτη και παρουσιάζει τον αγώνα συλλογικοτήτων του νομού Φθιώτιδας, προκειμένου να προστατεύσουν τον εθνικό δρυμό, που προστατεύεται από τη Συνθήκη Natura, από την ανεξέλεγκτη οικονομική δραστηριότητα.
Έρευνα-τεκμηρίωση-παρουσίαση: Ελένη Μανώλη, Θωμάς Σίδερης.
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: FM 91.6 και 105.8!
ΕΡΤ Βόλου: FM 100.7 και 101.2 MHz
Info
Σάββατο 30 Μαΐου 2020, ώρα 12:00-13:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Το νερό των Σταγιατών»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto, radiostreaming.ert.gr/ert-volos
Facebook: facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi