ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Ένα αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά

Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, στις 21:00 θα μεταδοθεί απο την ΕΡΤ2 το ντοκιμαντέρ, «Ένα αρχιπέλαγος χωρίς πλαστικά» (Plastic Free Archipelago), παραγωγής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Είναι το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στα πλαστικά μίας χρήσης, στη ρύπανση που προκαλούν στις ελληνικές.. θάλασσες και στις προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργησή τους.
Το ντοκιμαντέρ έχει την υπογραφή του δημοσιογράφου και παραγωγού ντοκιμαντέρ Σωτήρη Δανέζη και γυρίστηκε σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Δονούσα και η Σίκινος, στον Αργοσαρωνικό, στην Πάτρα και στην Αθήνα.
Από την άνοιξη του 2019 οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ καταγράφουν το πρόβλημα με εναέριες και εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις και παρακολουθούν πρωτοποριακά προγράμματα και δράσεις που έχουν σκοπό τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στις μικρές, νησιωτικές κοινότητες του Αιγαίου. Ακολουθούν εθελοντικές ομάδες, συνομιλούν με επιστήμονες και ειδικούς και επιβιβάζονται στον «Τυφώνα», το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, που σαλπάρει με αποστολή τον καθαρισμό μακρινών και δυσπρόσιτων ακτών από σκουπίδια και πλαστικά.
Στην Ελλάδα εισάγονται κάθε χρόνο 700.000 τόνοι πρώτης ύλης για την παραγωγή πλαστικών, 40.000 τόνοι πλαστικά απορρίμματα φεύγουν προς το περιβάλλον και το 70% απ’ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα.
Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι η ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στο θέμα της ρύπανσης ακτών και θαλασσών.
Σκηνοθεσία – διεύθυνση παραγωγής: Σωτήρης Δανέζης.
Έρευνα – οργάνωση παραγωγής: Φανή Καρβουνοπούλου, Βαρβάρα Βαγιανού.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Άρης Βιτάλης, Σωτήρης Δανέζης, Γιάννης Μανούσος, Θάνος Τσάντας, Κώστας Δελδήμος, Αντώνης Κουνέλλας.
Μοντάζ: Κώστας Χριστακόπουλος, Κώστας Ασπιώτης, Μάγδα Μαρτζούκου.
Μιξάζ – Sound Design: Παναγιώτης Ποντικίδης.
Γραφικά: Αλεξία Μπαράκου.
Color Correction: Πάνος Πολύζος.
Υποβρύχια κάμερα: «Dive in Action», Δημήτρης Καμπανός, «Aegean Rebreath», Γιώργος Σαρελάκος, Βασίλης Τσιαΐρης, Σίμος Πασχαλίδης, Βασιλική Ιωαννίδου, Μαρίνα Τομαρά, Όλγα Τσιρακίδου, Χρήστος Μιχαήλ.
Εκτέλεση παραγωγής: Palinor Media Productions.
Παραγωγή: Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.
Έτος παραγωγής: 2019.