ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Τσίπρας: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση "βλέποντας και κάνοντας"

Ο κορονοϊός μαζί με χιλιάδες αθώους σκότωσε και τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του στην εφημερίδα «Έθνος».
Στο άρθρο του ο Τσίπρας καταλογίζει, μεταξύ άλλων, στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «αδυνατεί να συνειδητοποιήσει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα έχει η κρίση στην οικονομία και το βάθος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν». «Δεν τον..
κακίζω γιατί ο άνθρωπος δε φταίει, γιατί δεν έχει το ιδεολογικό υπόβαθρο και τα ερμηνευτικά εργαλεία, τόσο για να αναλύσει και να καταλάβει τη νέα πραγματικότητα, όσο και για να συνειδητοποιήσει τι πρέπει να κάνουμε από δω και στο εξής» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει επίσης τον πρωθυπουργό ότι στην οικονομία δεν διαθέτει στρατηγική και πηγαίνει «βλέποντας και κάνοντας» και εξηγεί: «Την ώρα που όλες οι χώρες εξήγγειλαν γιγαντιαία προγράμματα σωτηρίας των οικονομιών τους, αυτός ανακοίνωνε μέτρα ισόποσα με αυτά που ανακοινώσαμε εμείς πέρυσι το Μάη, δηλαδή 1% του ΑΕΠ, όταν όμως δεν είχαμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά περιορισμούς από την Ε.Ε.
»Μετά την πρώτη ψυχρολουσία βέβαια, έσπευσαν την επομένη να το διορθώσουν, αλλά και πάλι αντί να ανακοινώσουν οριζόντια μέτρα που θα καλύπτουν το μισθολογικό κόστος και τις δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, έσπευσαν να εξαγγείλουν απελευθέρωση απολύσεων και ένα επίδομα 800 ευρώ για τους απολυμένους. Την ώρα που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκπονούν κολοσσιαία προγράμματα στήριξης του 95% των μισθών στη Σουηδία, 80% στη Νορβηγία, 75% στη Δανία, 66% στην Πορτογαλία, 60% στην Γερμανία».
Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει την ανάγκη ψυχραιμίας και τήρησης των οδηγιών των επιστημόνων, αλλά και τη σημασία του συστήματος δημόσιας Υγείας ασκώντας σκληρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί «δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος της οικονομικής κρίσης και των παρεμβάσεων που απαιτούνται» .
Στην παρέμβασή του ο Τσίπρας ξεκινά από την διαπίστωση ότι «η κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, που με αιμορραγία σε ανθρώπινες ζωές βιώνει η ανθρωπότητα, δυστυχώς δεν αναμένεται να είναι ούτε σύντομη ούτε ανώδυνη» και προσθέτει: «Αυτό που προέχει τούτη την ώρα είναι να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, ενωμένοι σε ένα μέτωπο ζωής, για να υπάρξουν όσο γίνεται λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Αυτό σημαίνει, με ψυχραιμία, και χωρίς πανικό να τηρήσουμε ευλαβικά τις οδηγίες των επιστημόνων».
Ακολούθως προτάσσει την ενίσχυση των ανθρώπων του ΕΣΥ που δίνουν την μάχη, σε ανθρώπινο δυναμικό, με υποδομές, που σημαίνει να ανοίξουν όσα περισσότερα κρεβάτια νοσηλείας και εντατικής θεραπείας γίνεται, επιτάσσοντας και ιδιωτικές μονάδες αν χρειαστεί και τέλος σε υλικά προφύλαξης, γιατί «αν όντως έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό, τότε δε μπορούμε να στέλνουμε τους στρατιώτες απροστάτευτους στη μάχη».