ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Ο λύκος την τρίχα του αλλάζει…

Οταν στα τέλη του περασμένου χρόνου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στην Κίνα, η διεθνής κοινότητα υποτίμησε τη σημασία του. Το ίδιο συνέβη και στη χώρα μας.
Προς επιβεβαίωση αυτής της αλήθειας δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμίζουν πρόσφατες -πριν από δύο μήνες- και πριν αναλάβει τα σημερινά καθήκοντά του δηλώσεις τού κατά τα άλλα συμπαθούς..
καθηγητή Σωτ. Τσιόδρα, ότι πρόκειται για ιό χαμηλής μεταδοτικότητας και ότι το σύστημα υγείας στη χώρα μας είναι θωρακισμένο. Ούτε το ένα ίσχυε ούτε το άλλο, ούτε πολλά από όσα ειπώθηκαν όταν το πρόβλημα ήταν μόνο της Κίνας.
Οταν ο ιός χτύπησε την πόρτα μας και άρχισε να μας απειλεί, η κυβέρνηση μέσα σε μια νύχτα μεταμορφώθηκε σε λάτρη του δημοσίου συστήματος υγείας. Μόνο στα λόγια, καθώς, όπως λέει ο λαός «ο λύκος την τρίχα του αλλάζει, όχι το χούι».
Ο πρωθυπουργός λέει πως βρισκόμαστε σε πόλεμο. Τι έκανε γι’ αυτό; Εκλεισε τους πολίτες στα σπίτια τους τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπογραμμίζει πως αυτό είναι ένα αμυντικό και όχι ένα επιθετικό μέτρο κατά της πανδημίας. Για να νικήσεις όμως στον πόλεμο η άμυνα δεν αρκεί.
Το πρόβλημα του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να μη φτάσουμε σε δραματικές καταστάσεις και ξεφύγει ο έλεγχος. Για να μη γίνει αυτό, μόνο η αναγκαία αποκατάσταση -στη βάση των αναγκών- και η επέκταση του δημοσίου συστήματος υγείας μπορεί να το διασφαλίσει.
Ο πρωθυπουργός προτάσσει την ατομική ευθύνη έναντι της κρατικής, που είναι η δική του ευθύνη. Και ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους και τις προϋποθέσεις ώστε η επόμενη ημέρα να είναι υπέρ των ιδιωτών.
Πώς θα γίνει αυτό: Οι προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που πρέπει να γίνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας δεν γίνονται. Ο αναγκαίος εξοπλισμός απουσιάζει. Οι ανενεργές ΜΕΘ του Δημοσίου δεν ενεργοποιούνται. Νέες δεν δημιουργούνται. Δίνονται όμως τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να κάνουν αυτό που έπρεπε να γίνει στο Δημόσιο. Χρειάζεται άλλη απόδειξη;

ΕΦ.ΣΥΝ./ Aποψη