ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Βρούτσης: Μείωση μισθών κατά 50% για έξι μήνες

ΒΙΝΤΕΟ

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μίλησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης για την δυνατότητα που δίνεται στην ΠΝΠ, στις επιχειρήσεις να απασχολούν με ημιαπασχόληση και μειωμένες αποδοχές κατά 50% εργαζόμενους για έξι μήνες -εως τις 21 Σεπτεμβρίου. Σε ερώτηση του..
συντάκτη της ΑΥΓΗΣ, Γιάννη Αγουρίδη ο υπουργός Εργασίας παρέπεμψε στην «έκτακτη περίοδο» και απάντησε:
«Το ζητούμενο είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας την επόμενη μέρα. Για να υπάρχουν οι θέσεις εργασίας πρέπει να υπάρχουν και οι επιχειρήσεις. Αναστείλαμε τη λειτουργία των επιχειρήσεων και δώσαμε τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να πάρουν τα 800 ευρώ με απαγόρευση της απόλυσης». Ο Γ. Βρούτσης χαρακτήρισε το μέτρο «πολύ φιλοεργατικό».
Ο συντάκτης της ΑΥΓΗΣ Γιάννης Αγουρίδης παρενέβη υπενθυμίζοντας στον υπουργό ότι αυτό ισχύει μόνο για ένα μήνα. Δηλαδή μόνο για ένα μήνα υποχρεούται η επιχείρηση να κρατήσει τον εργαζόμενο κάτι που παραδέχθηκε ο κ. Βρούτσης λέγοντας: «Πάμε σιγά- σιγά. Δεν νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης».
«Στις επιχειρήσεις λειτουργούν και έχουν πληγεί δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους ενώ σε άλλους  δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% στη βάση του μήνα για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», είπε ο Βρούτσης.
Δηλαδή θα δουλεύετε λιγότερο θα πληρώνεστε λιγότερο ανάλογα με τις ανάγκες της εργοδοσίας...


Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Θυμίζουμε ότι δημοσιεύτηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Φύλλο της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ενεργοποιεί μία σειρά από μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας στη μάχη κατά του κορονοϊού. Στο άρθρο 9 όπου αναγράφεται το εξής:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,
β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης,
Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων και προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για τους επόμενους 6 μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους κατά το ήμισυ με την αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Έτσι θα μπορεί κάθε εργαζόμενος να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας με μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ. Ενώ η προστασία για την μη-απόλυση ισχύει μόνον για τον μήνα που διανύουμε.
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα μειωθούν κατά 50%, δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, θα είναι 400 ευρώ κοκ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή από τον νέο κατώτατο μισθό που ψήφισε πέρυσι τον Φεβρουάριο η προηγούμενη κυβέρνηση.