ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

Ο Σωτήρης Τσιόδρας απαντά στους επικριτές του

«Πόλεμος» στα σόσιαλ μίντια για το γεγονός ότι ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος της καθημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, πήγε να ψάλλει στην εκκλησία. Πολλοί είναι αυτοί που επικρίνουν την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στον Ιερό Ναό
Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, ενώ υπήρξαν κι αυτοί που.. δικαιολογούσαν την παρουσία του εκεί, με το οτι δεν απαγορευεται να είναι εκεί ως ψάλτης- άλλωστε λεει το κάνει χρόνια. Κάποιοι έκαναν λόγο για «αποφόρτιση ενός ανθρώπου που έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος της ενημέρωσης του ελληνικού λαού» επισημαίνοντας ότι η εκκλησία ήταν άδεια παρά το ότι απέξω παρατηρήθηκε συνωστισμός...
Ο ίδιος ο Σ. Τσιόδρας επέλεξε να απαντήσει σχολιαζοντας ανάρτηση χρήστη στο twitter που ειρωνεύθηκε την παρουσία του στην εκκλησία.: «Με ειδική άδεια και 1 άτομο σε 1000 τετ μέτρα - αυτός είναι ο ρατσισμός για τον οποίο μιλάω κι εσείς αγαπητέ φίλε δεν καταλαβαίνετε».

Σταχυολογούμε μερικά από τα σχόλια στα σόσιαλ μιντια για την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στην Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων:

➤ Ο Τσιόδρας ψάλλει σε ΑΔΕΙΑ εκκλησία. ΑΔΕΙΑ. Οι λειτουργίες τελούνται κανονικά χωρίς πιστούς αλλά ως ιεροψάλτης έχει κάθε δικαιωμα να παρίσταται. Ακόμα κι έτσι όμως περναει λάθος μήνυμα σε λάθος ώρα. Αν είναι θρήσκος ας προσευχηθεί σπίτι του. Κι όταν προτρέπεις ένα λαό να μείνει σπίτι του, εσύ δεν πας στην εκκλησία. Ούτε τη γεμάτη ούτε την άδεια, γνώμη μου.
Όμως μην παραποιούμε τα γεγονότα. Μερικοί ψάχνουν συνωστισμούς και ουρές εκεί που δεν υπάρχουν. Εκτός αν έχουν φωτογραφίες από το εσωτερικό του ναού που το αποδεικνύουν. Αλλιώς ας αφήσουμε τα φεικ εκεί που τους αξίζει να βρίσκονται. Στο πουθενά.
Ελενα Ακρίτα
***
➤Εγώ που πρέπει να περπατάω μια ώρα κάθε μέρα με ιατρικη οδηγία γιατί είμαι στεφανιαίος ασθενης,θα θεωρούμαι αύριο αντικοινωνικος αν πάω σε βουνό η παραλία να το κάνω, αλλά ο επικεφαλής της ιατρικής προσπάθειας της χώρας που το ζήτησε με τοσο συναισθηματικό τρόπο είναι εντάξει και να μη σχολιασω όταν πηγαίνει να ψάλλει στην κλειστή κατά τα άλλα εκκλησία γιατι είμαι αυριανιστής. Σοβαρά τωρα; Οπως ειπε κι άλλος, ψάλλουμε σπίτι. Οχι;
Ν.Μ.
***
➤ Χθες έβαλε τα κλάματα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, σήμερα το πρωί λέει, ο κύριος Τσιόδρας πήγε εκκλησία. Μετά μην λέμε για τον κόσμο, τον ανεύθυνο, που συγχρωτίζεται. Εδώ ο ειδικός που μας ενημερώνει δεν άντεξε να απέχει από τα θρησκευτικά του καθήκοντα, καθότι είναι ψάλτης.
Α.Γ.
***
➤ Συνεχίστε κι άλλο παιδιά, γράψτε την αποψάρα σας, ξεσκίστε ελεύθερα τον Σωτήρη Τσιόδρα, κατεδαφίστε τον επιστημονικά, συντρίψτε τον πολιτικά. Είναι η κατάλληλη στιγμή να σπείρετε την αμφιβολία και τον πανικό. Και πάντα είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξετε πόσο προχώ, πόσο έξυπνοι, πόσο καλύτεροι από όλους τους υπόλοιπους είστε. Προσέξτε μόνο όσοι έχετε καλώς ή κακώς και θεσμικά αξιώματα στα κόμματά σας, μήπως το κόμμα σας έχει άλλη προσέγγιση από τη δική σας επιπολαιότητα. Προσέξτε όσοι είστε πανεπιστημιακοί δάσκαλοι μήπως δίνετε την εντύπωση του φθόνου και της επιστημονικής αντιζηλίας. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, δεν θα δεχτώ σχόλια σε αυτή την ανάρτηση, δεν θ' ανοίξω συζήτηση, ζητώ συγγνώμη. Αλλά το έχω δηλώσει από την αρχή: σε ό,τι με αφορά, από αυτό τον εφιάλτη θέλω να βγει ο καλύτερος εαυτός μας, όχι ο φοβισμένος μικρόψυχος εαυτούλης μας. Και επειδή είμαι σταθερή δημόσια φωνή κριτικής, έντονης κριτικής στις κυβερνητικές πολιτικές, νομίζω ότι δικαιούμαι να απέχω από ανθρωποφαγικές προσεγγίσεις ακόμα κι αν ο κ. Τσιόδρας είναι δεξιός ψάλτης.
Eυγενία Λουπάκη
***
➤ Καταλαβαίνω ότι ο Τσιόδρας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε έναν κακό θίασο Σκιών. Ειδικά εκεί που κομπιάζει, είναι μειλίχιος και κοκκινίζουν τα μάγουλά του, είναι το κάτι άλλο. Στη Θεία Λειτουργία τής Σταυροπροσκυνήσεως που ψάλλει το πρωί τής Κυριακής όμως (και καλά κάνει), έχει μαζευτεί έξω από το ναό πλήθος κόσμου που ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να είναι εκεί. Η ατομική ευθύνη είναι συλλογική υπόθεση.
Γ. Κτ.
***
➤ Ήταν λάθος η εμφάνιση του καθηγητή Τσιόδρα σήμερα στην εκκλησία.Απλά γιατί ο άνθρωπος αυτός-πολύ συμπαθής σε εμένα-επηρεάζει κόσμο και το γνωρίζει.Αρα είναι ο πρώτος που πρέπει να δίνει το παράδειγμα.Καλά κάνει και πιστεύει και ψέλνει, το σέβομαι. Την συγκεκριμένη χρονική στιγμη ομως και όταν ο ιδιος φωνάζει "μείνετε σπίτι" όχι δεν πάς στην εκκλησία να ψάλλεις ακόμα κι αν είναι άδεια. Γνώμη μου.
Xρ. Παπ. 
***
➤ Εχω την αίσθηση ότι τα media δημιούργησαν νέο δημοφιλές πολιτικό πρόσωπο, προβάλλοντας τη μειλίχια φατσούλα, την ευλάβεια και ότι είναι ένας πολύτεκνος επιστήμονας. Ολα τα στραβά του γιατρού, ο σημερινός (στημένος;) εκκλησιασμός και οι πρόσφατες λανθασμένες εκτιμήσεις χαρακτηρίζονται ως επουσιώδη. 
Στ. Σκ.
***
➤ Πρέπει να μένουμε στα σπίτια μας, εκτός αν θέλουμε να πάμε να ψάλουμε...
Αγ.Τ.
***
➤ Απο γιατρούς που τους εχω εμπιστοσύνη (γιατρους που θητευσαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή αλλους εξαιρετικούς επιστήμονες με εργασιες που εχουν διακριθει στο εξωτερικο) η ετυμηγορία ειναι κοινη. Ο κος Τσιόδρας ειναι ενας σπουδαιος επιστημονας. Ειναι επισης θεοσεβούμενος και πατερας 7 παιδιων. Η επιστημονικη του επάρκεια δεν σημαινει και επικοινωνιακη δεινοτητα. Κατανοητή η χθεσινη του συγκινηση. Κατανοητο κι οτι στη γιγαντιαια ευθυνη που εχει, θελει να επιστρατευσει τα ψυχικά του οπλα (ο καθενας εχει τα δικά του). Ο συνδυασμός ομως της χθεσινης του συγκινησης με τη σημερινη του επισκεψη ηταν επικοινωνιακά μειζον λαθος. Και γιατι το μήνυμα μπορει να διαβαστει και ως αποθαρρυντικό και γιατι καθως έρχεται και Πάσχα η υπεύθυνη στάση λεει οτι πρεπει να εκμηδενιστεί το ενδεχόμενο του εκκλησιαστικού "αντάρτικου". Και το σημερινό στιγμιότυπο δεν βοηθάει.
Nατ. X. 
 ***
➤ Παρόλο που αυτό το σπάσιμο της φωνής, δηλωτικό συγκινησιακής φόρτισης, δεν μου είχε φανεί πολύ αυθεντικό, μέχρι σήμερα έλεγα «μα γιατί τάχουν βάλει με τον Τσιόδρα; Ο άνθρωπος είναι συμπαθής σαν καλοκάγαθος γείτονας, την επιστημονική επάρκεια τη διαθέτει αναμφίβολα, επικοινωνιακή ικανότητα, απαραίτητη αυτές τις ημέρες που ο κόσμος διψάει για ενημέρωση, έχει επιδείξει. Γιατί λοιπόν;»
Ολ αυτά μέχρι σήμερα το πρωί που τηλεοράσεις τον δείχνουν να ψέλνει σε θρησκευτική λειτουργία κι απ έξω οι πιστοί του κυρίαρχου δόγματος να συνωστίζονται για ν ανάψουν κερί και να φιλήσουν εικόνες! Και για να είναι εκεί οι κάμερες, κάποιος τις είχε ειδοποιήσει, εντάξει; Επειδή μέρες τώρα κουνάνε απειλητικά το δάχτυλο σε όποιον παππού πετύχουν να μαζεύει ήλιο σε κάποιο παγκάκι, η σε νέους που κάνουν τζόκινγκ. Δικαίως επίσης κράζουμε τα ζωντόβολα που αποθηκεύουν χαρτιά υγείας για ένα χρόνο, η αδειάζουν τα αποθέματα των φαρμακείων. Αλλά οι πιστοί στο απυρόβλητο.
Αλλιώς ειπωμένο, ο Τσιόδρας σήμερα, με τη συνδρομή των ιδεολογικά ταυτισμένων καναλιών, κάλεσε το συγκεκριμένο κοινό να αψηφήσει όλες τις δικές του (!) προειδοποιήσεις. Επικοινωνιακή απεύθυνση σε ένα κομμάτι της κοινωνίας που δεν χαρακτηρίζεται ως το πιο μορφωμένο, το πιο μετριοπαθές, το πλέον υγιές ψυχικά, επομένως ούτε το πιο πειθαρχημένο. Αρκεί να θυμόμαστε την κυριούλα που με τη υστερία των θεοφοβούμενων, ούρλιαζε «εμείς φέραμε απ τους αγιους τόπους την ευλογία του κυρίου μας, όχι ιό» και φυσικά κόλλησε η μισή Ελλάδα. Τέτοια… «ευλογία».
Σ αυτό λοιπόν το κοινό, το εμφορούμενο από αντιεπιστημονικές δοξασίες, μεσαιωνικές δεισιδαιμονίες και σκοταδιστικό φανατισμό, έστειλε σήμερα μήνυμα αυθαιρεσίας και ανυπακοής ο Τσιόδρας. Είναι όλοι μαζί η Δεξιά κι αυτός επίσης. 
Γιάννης Κ.
***
➤ Χθες το βράδυ όλο το Facebook έσταζε αγάπη και έκλαιγε μαζί με τον Τσιόδρα, σήμερα όλοι τον βρίζουν επειδή πήγε σε μια εκκλησία να ψαλεί...Κουλ παιδιά, δεν μας τον προξενευουν για γάμο και παιδιά, τη δουλειά του πρέπει να κάνει σωστά...τη δουλειά ΤΟΥ...γιατί όλο για τον Τσιόδρα γράφουμε, και κάπου έχουμε ξεχάσει ότι προσλήψεις, κονδύλια, μάσκες, υλικά, κυρώσεις,οικονομική βοήθεια, τα αποφασίζει η κυβέρνηση!!!!
Που είναι άραγε; Οι αρμόδιοι υπουργοί τι κάνουν;
Γιατί η ατομική μας ευθύνη είναι μεγάλη και απόλυτα ουσιαστική...αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος όσο και να μας επιπλήτουν και να μας «νουθετούν»...εμείς μένουμε σπίτια μας, εσείς κάντε προσλήψεις, παραγγείλτε υλικά, κάντε τεστ, και προστατέψτε όσους εργάζονται στα νοσοκομεία!!!
Κων. Βoυλγ.
***
Πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε την επικοινωνία με τη δουλειά. Το σημερινό σόου του #Τσιοδρας ήταν φάουλ και για κίτρινη μάλιστα. Αλλά είναι άλλο το σημερινό και άλλη η έως τώρα πορεία του. Η πορεία του μας δείχνει έναν σοβαρό επιστήμονα που έχει πάρει μια καυτή πατάτα στα χέρια του και τη διαχειρίζεται μία χαρά. Με τα όποια λάθη αλλά το πρόσημο είναι θετικό. Και μάλιστα είναι τόσο καλή η δουλειά που πίσω από αυτήν κρύβονται οι ανεπάρκειες απίθανων υπουργων και παρατρεχάμενων. Άλλο όμως πράγμα η δουλειά του την οποία οι περισσότεροι την κρίνουμε θετικά και άλλο η κίνηση η σημερινή να πάει να ψάλλει στην εκκλησία εν μέσω πανδημίας. Και ναι σίγουρα είναι δικαίωμα του η ανάγκη για εκκλησιασμό. Όμως όταν καλεί τις κάμερες κάθε άλλο παρά ανάγκη είναι. Είναι ένα σόου που περνάει άλλο μήνυμα. Περνάει το μήνυμα πως τις μέρες που έρχονται μπορούμε να πάμε όλοι στην εκκλησία. Και άλλοι άνθρωποι έχουν ανάγκη για εκκλησιασμό. Όχι μόνο ο Τσιόδρας. Κι εδώ είναι το φάουλ του. Αν ήθελε να καλύψει εσωτερική ανάγκη θα έπαιρνε έναν παπά σε ένα απόμερο ξωκλήσι, χωρίς να ειδοποιήσει καμία κάμερα, και θα ικανοποιούσε την ανάγκη του. Καλώντας τις κάμερες όμως άλλη ήταν η ανάγκη και σίγουρα το μήνυμα ήταν πέρα για πέρα λάθος. Ειδικά όταν λέει στους άλλους να μείνουν μέσα και όταν συζητάνε ακόμη και για απαγόρευση κυκλοφορίας. 
K. B.