ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τις εργασίες της Προανακριτικής

Αποχώρησε το ΚΚΕ από τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά την εμπλοκή του Δ. Παπαγγελόπουλου στη «Novartis», προκειμένου, όπως λέει, "να μη νομιμοποιήσει διαδικασίες που παρεμποδίζουν την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, όπως η εξέταση με «κουκούλες» των μαρτύρων που αποκαλούνται «προστατευόμενοι"».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος.. του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ανακοίνωσε την αποχώρηση του κόμματος στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής, η οποία συνεδρίασε για να εξετάσει διαδικαστικά ζητήματα ως προς τον τρόπο που θα καταθέσουν το απόγευμα οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Ήδη είχε δρομολογηθεί η κατάθεσή τους χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους, καθώς όλα τα κόμματα απέρριψαν το αίτημα του ΚΚΕ να καταθέσουν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες ονομαστικά και με φυσική παρουσία. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε πως το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Oι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, θεωρώντας δεδομένο ότι η κατάθεση θα γίνει με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και υπό καθεστώς ανωνυμίας, το μόνο που συζήτησαν στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής ήταν αν οι «προστατευόμενοι» μάρτυρες θα έχουν τα κινητά τους την ώρα της εξέτασης και εάν στη ΓΑΔΑ θα μεταβεί ένας βουλευτής από κάθε κόμμα ή περισσότεροι.
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ έκανε την εξής δήλωση:
«Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε, ανελλιπώς, στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της "Novartis". Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι "προστατευόμενοι", που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.
Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες, που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.
Η στάση της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχτηκαν με το σκάνδαλο "Novartis".
Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».