ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Σεμινάριο για το Δικαίωμα Πρόσβασης στη Δημόσια Πληροφορία

Το reporters united, το Vouliwatch και η ΕΕΛΛΑΚ (Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών) οργανώνουν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου το 2ο σεμινάριο / πρακτικό εργαστήριο με θέμα το ευρωπαϊκά και συνταγματικά κατοχυρωμένο, αλλά παρεξηγημένο και παραμελημένο στη χώρα μας, δικαίωμα πρόσβασης στη δημόσια πληροφορία.
Στόχος της σειράς των σεμιναρίων..
είναι σταδιακά να δημιουργηθεί από τους δημοσιογράφους ένα κύμα FOIAs (Freedom of Information Act) βάσει των οποίων θα απαιτηθούν στοιχεία, έγγραφα, πληροφορίες από το ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση σε νευραλγικούς τομείς της δημόσιας ζωής.
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Stéphane Horel, Γαλλίδα συγγραφέας και βραβευμένη ρεπόρτερ της Le Monde, με μεγάλη εμπειρία στην υποβολή αιτημάτων FOIAs, αιτημάτων που υπήρξαν καθοριστικά για τις έρευνες, τα ντοκιμαντέρ και τα βιβλία της με αντικείμενο το lobbying σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, τη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, τα φυτοφάρμακα, κ.α. 
Την ελληνική πτυχή του θέματος θα παρουσιάσουν εκπρόσωποι των τριών διοργανωτών: ο Νικόλας Λεοντόπουλος από το Reporters United, o Στέφανος Λουκόπουλος και η Μαρία Ναθαναήλ από το Vouliwatch, τη μοναδική ίσως οργάνωση στην Ελλάδα με ιδιαιτέρως επιτυχημένη δράση στην υποβολή FOIAs, και η Δέσποινα Μητροπούλου από την ΕΕΛ/ΛΑΚ, από τους πρώτους οργανισμούς στην Ελλάδα που έβαλε στη δημόσια ατζέντα τα ζητήματα ανοιχτότητας και διαφάνειας.
Το πρώτο σεμινάριο έγινε τον Ιανουάριο (ΕΔΩ) με βασική ομιλήτρια την Helen Darbishire, επικεφαλής της Access Info Europe, πρωτοπόρου οργάνωσης σε θέματα FOIA.
Τα σεμινάρια είναι δωρεάν για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες και αυτοχρηματοδοτούμενα από τους οργανωτές. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε οποι@δήποτε ενδιαφέρεται να το παρακολουθήσει αλλά απαιτείται προεγγραφή στη φόρμα που υπάρχει εδώ.
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου υπάρχει διαθέσιμο εδώ.


Λίγα λόγια τους διοργανωτές:

  • Το Reporters United είναι ελληνικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος εργάζεται για την ανάπτυξη του ερευνητικού ρεπορτάζ, για τη δημιουργία υποδομών, την εκπαίδευση και την αλληλοβοήθεια και τη δικτύωση των Ελλήνων ρεπόρτερ με διεθνή δίκτυα, καθώς και την παραδειγματική παραγωγή αποκαλυπτικού δημοσιογραφικού περιεχομένου.
  • Το Vouliwatch είναι μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία ανοιχτής διακυβέρνησης, ενίσχυσης της διαφάνειας και της λογοδοσίας και προώθησης της δημοκρατικής συμμετοχής με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. Μέσω του Vouliwatch οι πολίτες μπορούν να παρακολουθούν και να αξιολογούν το νομοθετικό και κοινοβουλευτικό έργο, με εύληπτο και απλοποιημένο τρόπο και να ασκούν πίεση και έλεγχο στους/ις εκλεγμένους/ες αντιπροσώπους τους.
  • Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008, σήμερα έχει μετόχους 31 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και κοινωφελείς φορείς. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην ανοιχτότητα και ειδικότερα στην προώθηση και ανάπτυξη των Ανοιχτών Προτύπων, του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου, των Ανοιχτών Δεδομένων και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων και της Κοινωνικής Οικονομίας στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες.